Zemřel režisér Love Story Arthur Hiller

Vydáno: 18.08.2016 13:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 92 let zemřel původem kanadský režisér Arthur Hiller, který se proslavil především romantickým snímkem Love Story. Významný byl také jako bývalý prezident oscarové Akademie.
Ali MacGraw, Ryan O'Neal ve filmu Love Story / Love StoryArthur Hiller se narodil v kanadském Edmontonu v roce 1923. Svou kariéru začínal jako televizní režisér. Režíroval celou řadu televizních pořadů, show a jeho jméno je v titulcích mnoha různých seriálů. Za všechny zmiňme například Perry Mason nebo Naked City, za který byl nominován na cenu Emmy v roce 1962. Ve filmu debutoval v roce 1957 filmem The Careless Years. Na mnoha filmech spolupracoval se scenáristy Paddym Chayefskym a Neilem Simonem.

Jeho nejznámějším dílem je romantické melodrama Love Story, za které byl nominován na Oscara za režii. Snímek výrazně pomohl kariéře ústřední herecké dvojici Ryan O'Neal a Ali MacGraw. Známé je i jeho komediální drama Nemocnice, které získalo Oscara za scénář nebo komedie podle hry Neila Simona Apartmá v hotelu Plaza ze stejného roku. V osmdesátých letech natočil ještě například komedii s Al Pacinem Author! Author! nebo komedii Nevidím zlo, neslyším zlo.

Z pozdější doby, od roku 1993 do roku 1997, byl znám také jako prezident Akademie filmových a televizních umění, která udílí Oscary. V roce 2002 byl odměněn humanitární cenou Jeana Hersholta. Hiller zemřel 17. srpna 2016 v Kalifornii ve věku 92 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY