Za horizontem: Mrazivý a sugestivní Carnage Park

Vydáno: 21.08.2016 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Carnage Park je osobitou ukázkou talentu mladého autorského amerického režiséra Mickeyho Keatinga. Vypráví příběh o jedné nepodařené loupeži banky a o jednom vyšinutém magorovi žijícím v "Carnage Park".

Carnage ParkRecenzoval/a Václav Limberk dne 21.08.2016 12:00. Carnage Park je osobitou ukázkou talentu mladého autorského amerického režiséra Mickeyho Keatinga. Vypráví příběh o jedné nepodařené loupeži banky a o jednom vyšinutém magorovi žijícím v "Carnage Park". Hodnocení: 3.5
Carnage Park
Carnage Park
Horror / Thriller / Akční / Krimi
USA, 2016 , 90 min.

Režie: Mickey Keating
Kamera: Mac Fisken
Herci: Ashley Bell, Pat Healy, James Hébert, Michael Villar, Bob Bancroft, Larry Fessenden, Graham Skipper, Darby Stanchfield, Alan Ruck, Andy Greene


Hodnocení: 7/10
Carnage Park hodnocení na Kinobox.cz: 50.41 %
Carnage Park měl oficiální premiéru 1. července a k mání byl na službě VOD a na internetu. Oficiální kinopremiéru měl už v lednu na festivalu v Sundance. Jeho režisér Mickey Keating je mladý autorský typ nezávislého režiséra, který soudě podle Carnage Park disponuje velkým filmařským talentem. Carnage Park je totiž ukázkou brilantní filmařiny, která dělá ze sledování variace na exploatační žánr, zvláště na podobu, jak ji známe od filmařů, jakými byli Sam Peckinpah a Peter Watkins, dosti vzrušující záležitost.

Ashley Bell, James Hébert ve filmu  / Carnage ParkCarnage Park nemá daleko ani ke grindhouseovým kouskům Roberta Rodrigueze a Quentina Tarantina. Na druhé straně se Keating samoúčelně nevyžívá v stylové bezuzdnosti svých starších vrstevníků. Je mnohem uměřenější a soustředěnější. Nevybral si ani zombie žánr ani automobilovou exploataci. Keatingův film vypovídá o "možná nejbizarnější kapitole amerického zločinu." a podobně jako například u Farga je zde kromě toho i pseudodokumentární titulek: "Z respektu k obětem byla všechna jména změněna." Chybí zde už pouze dodatek "Jinak bylo vše ponecháno podle pravdy", který patřil k úvodní titulkové informaci filmového i seriálového Farga. Kromě toho ale nemá Carnage Park s Fargem žádnou spojitost.

Jeho děj se odehrává v roce 1978 kdesi v Kalifornii. Dvojice bankovních lupičů Scorpion Joe (James Hébert) a Lenny (Michael Villar) je na útěku i s rukojmí Viviane (Ashley Bell), kterou unesla v bance. Lenny je těžce zraněný a únosci i jejich rukojmí mají tu smůlu, že se dostanou na území Wyatta Mosse (Pat Healy), který si zdejší část země osvojil a udělal z ní svůj "Carnage Park". Moss, který se ukáže být vyškoleným v zacházení se zbraněmi a válečnými zkušenostmi z Vietnamu, dává svým obětem možnost bojovat o svůj život. A nic na tom nezmění ani to, že mu cestu zkříží jeho bratr a šerif (Alan Ruck). 

Pat Healy ve filmu  / Carnage ParkCarnage Park asi zklame ty, kdo očekávají prvoplánovou "řezničinu" à la Noc s nabroušenou břitvouHory mají oči (a sequel) a nejde ani o variaci na kalifornský Texaský masakr motorovou pilou. Pokud čekáte film z podobného soudku, musíte sáhnout po něčem jiném. Carnage Park se nesnaží šokovat brutalitou, i když brutální scény obsahuje, ani se nesnaží o "ultimátní grindhouse", jaké předvedli výše citovaní pánové Rodriguez a Tarantino. Těžko se to slovy popisuje, ale Carnage Park je prostě jiný než vše tu zmíněné a je zcela svůj.

Na první pohled je trochu podobný filmu Wolf Creek, respektive jeho druhému dílu a také Wyatt Moss je tak trochu příbuzný svého duchovně spřízněného psychopata Johna Jarrata. Ale nejde ani o americký Wolf Creek. Přestože je Carnage Park poctou grindhouse odnoži amerického exploatačního filmu 70. let, nepůsobí ani jako plagiát, ani jako stylistické cvičení. Keating sice kombinuje klasický chronologický způsob vyprávění s dovysvětlujícími flashbacky, ale ani to nepůsobí nijak otřepaně, i když to není ničím nové. Přesto celý film působí dosti originálním způsobem. Keating toho dociluje mimo jiné i zvláštním způsobem snímání z netradičních úhlů.

Ashley Bell ve filmu  / Carnage ParkDosti výrazným kladem jsou zde ústřední herci, kterých je tu jen pár, jsou neznámí, ale o to lépe se prezentují. Skvělý je James Hébert jako agresivní únosce, skvělá je Ashley Bell jako žena zahnaná do úzkých, která se ocitla ve špatný čas na špatném místě a do třetice skvělý je i Pat Healy jako nefalšovaný magor, který se ale jako magor vůbec nechová a chová se naopak chladnokrevně ukázněně. 

Carnage Park byl alespoň pro mě silným filmovým zážitkem, který i na malé obrazovce notebooku dokáže na hodinu a dvacet minut vyvolat pěkně sugestivní pocity strachu, ale i uspokojení nad výtečně odvedenou prací Keatinga a celého filmového štábu. Podle IMDb Keating natáčí horor s názvem Psychopaths, což znamená, že Carnage Park byl možná jen takový "předkrm". Předkrm, který ale vydá za hlavní jídlo. Na Psychopaths jsem proto také už teď dost zvědavý. 

Originální trailer filmu Carnage Park


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY