TV tipy: Inspektor s Bolkem a Lolkem se vrací na univerzitu pro příšerky

Vydáno: 22.07.2016 17:30 - Vratislav Šálek | foto: Pixar

Prázdniny se chýlí do své poloviny a televizní trend repríz nijak nepolevuje. Tento týden se ovšem do nabídky dostává hodně raritních kousků, které nejsou úplně oddechové. To ovšem neplatí pro premiérovou Univerzitu pro příšerky.
Noc generálů (The Night of the Generals) (pátek 22. 7., Prima Max, 20.15 - 23.20 / sobota 23. 7., 14.35 - 17.40)

Plakát filmu Noc generálů / The Night of the GeneralsV našich končinách takřka neznámý francouzsko-britský počin kombinuje hned několik žánrů, na což také ve výsledku trochu doplácí. Režírující Anatole Litvak v něm míchá válečné drama, kriminální drama a thriller a dává si záležet na hutnější a trochu dekadentnější atmosféře, která mu funguje bez problémů. Vše pak nechává zabírat zdařilou kamerou a podmalovává hudbou klasika Maurice Jarreho. Smrtící je v tomto případě délka, která je chvílemi neúnosná, neboť příběh není tak nosný, aby ji utáhl sám o sobě, takže nezřídka dochází k tomu, že vše působí křečovitě, některé zvraty až vynuceně a divák se může chvílemi nudit. Nejlákavější je ovšem luxusní obsazení, v němž se sešli mimo jiné maniakální Peter O'Toole, Donald Pleasence, Omar Sharif, Philippe Noiret nebo Christopher Plummer. Zapomenutá klasika.

Zajímavost: Omar SharifPeter O'Toole podepsali smlouvu na film ještě předtím, než se stali slavnými, proto museli natáčet za výrazně nižší plat, než na jaký byli zvyklí.

Originální trailer filmu Noc generálů / The Night of the Generals
Univerzita pro příšerky (Monsters University) (pátek 22. 7., Nova, 20.20 - 22.20 / neděle 24. 7., 08.05 - 10.00 / pondělí 25. 7., Nova Cinema, 04.30 - 06.10)

Český plakát filmu Univerzita pro příšerky / Monsters UniversityPokračování úspěšného pixarovského animovaného hitu jede v zajetých kolejích a když se divák smíří s tím, že kdysi vzývané studio už není strojem na originální nápady, bude vesměs spokojen. Debutující režisér Dan Scanlon toho příliš neřešil a od začátku spoléhal na svižné tempo, víceméně vtipné situace, perfektní animaci, barevnost a spousty roztomilých hlášek a postaviček. Příběh pochopitelně nikoho nepřekvapí a nijak se neodchyluje od žánrových pravidel, nechybí v něm ani potřebné morální poselství, které je ale v tomto případě tlačeno do popředí až moc. Potěší naopak fakt, že drtivá většina humoru není prvoplánová a pobaví i dospělé. Více informací o aktuálním tipu týdne hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Ve scéně na stadionu je celkem pět tisíc postav, což je vůbec nejvíc, co se kdy v animovaném filmu objevilo.

Český trailer filmu Univerzita pro příšerky / Monsters University
Resident Evil: Zatracení (Biohazard: Damnation) (pátek 22. 7., Nova Cinema, 22.35 - 00.30 / sobota 23. 7., 02.50 - 04.55)

Plakát filmu Resident Evil: Zatracení / Biohazard: DamnationAčkoli se to dle názvu může zdát, japonské animované akční sci-fi nemá se slavnější americkou franšízou nic společného, nicméně vychází ze stejné počítačové hry. Režírující Makoto Kamiya se na rozdíl od svých hollywoodských kolegů nemusel držet úplně při zemi, čehož využil k tomu, že divákovi naservíroval opravdu brutální a krvavou akci, která evokuje videohru a vytvořil k ní hutnou a temnou atmosféru. Plusem je i vynikající animace a nekompromisní tempo. Velká škoda je naopak to, že zmiňovaná akce přichází až v závěru, jemuž předchází ne tak úplně záživný a smysluplný děj, spousty vzácně nepovedených hlášek a ani postavy nepatří k těm nejsympatičtějším. Vyvrcholení snímku ale uspokojí nejen všechny "pařany".

Zajímavost: Součástí závěrečných titulků je trailer na šestý díl videohry.

Originální trailer filmu Resident Evil: Zatracení / Biohazard: Damnation
Robot a Frank (Robot & Frank) (sobota 23. 7., Nova, 10.50 - 12.35 / úterý 26. 7., Nova Cinema, 15.25 - 17.10)

Plakát filmu Robot a Frank / Robot & FrankKomediální drama s prvky sci-fi není ničím výjimečné, odzbrojí ale svou upřímností. Debutující režisér Jake Schreier si vskutku na nic nehrál a film ozdobil pohodovou atmosférou, z níž čiší na jednu stranu veliká porce nadsázky, z té druhé pak lidskost a absolutní bezstarostnost. V tom mu dále pomohl hudební doprovod a příjemné tempo, které nikam nespěchá, zároveň se ale moc "netáhne". V hlavní roli exceluje Frank Langella, jehož doplňují třeba výborná Susan Sarandon a možná zbytečně upozadění James Marsden a Liv Tyler, dále se pak objeví i Peter Sarsgaard nebo Jeremy Sisto. Snímek tak nejvíc doplácí na nižší rozpočet, který je dost znát na výpravě a celkovém televizním vzhledu a trošku nevyužitý ústřední námět. Více poodhalí naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: Natáčelo se dvacet dnů.

Originální trailer filmu Robot a Frank / Robot & Frank
Klukanda (Tomboy) (sobota 23. 7., ČT2, 14.20 - 15.40)

Plakát filmu Klukanda / TomboyFrancouzské drama je trochu náročnější záležitostí a vzhledem ke kontroverznímu transgenderovému tématu neosloví úplně každého, chladným ale určitě nenechá nikoho. Režisérka a scenáristka Céline Sciamma v něm navíc velmi citlivě nahlíží do křehké duše dítěte, což naštěstí nedělá úplně prvoplánově a daří se jí z toho vytěžit několik silných momentů a scén. Pomáhá si i pomalejším tempem, krátkou stopáží, v níž prakticky není nic přebytečného, takže by nemělo dojít k vyslovené nudě, krásnou kamerou a potřebně tklivým hudebním doprovodem, který ale z diváka tzv. neždíme emoce za každou cenu. Opravdovým trumfem se ale ukázalo být obsazení klíčových dětských rolí, které se povedlo na výbornou a zejména titulní Zoé Héran je naprosto fantastická. Škoda jen, že výsledek není trochu výraznější a umělecky sebevědomější. Netradiční odpolední víkendový relax.

Zajímavost: Héran byla objevena už během prvního dne náročného castingu.

Originální trailer filmu Klukanda / Tomboy
The Runaways (The Runaways) (sobota 23. 7., ČT art, 22.00 - 23.45)

Plakát filmu The Runaways / The RunawaysŠest let staré hudební drama mělo slibně našlápnuto, ale ve výsledku trochu zklamalo. Režisérka a scenáristka Floria Sigismondi v něm vypráví skutečný příběh osudu kapely, jejíž název je i titulem snímku, jenže se do krátké stopáže pokouší dostat až příliš informací, což nakonec působí povrchně a především postavy nezaujmou tak, jak by měly a jsou vykresleny hodně nahodile a nesympaticky. Pokulhávají i pokusy o dobovou atmosféru, která v autorčině podání působí dost neautenticky a uměle. Na druhou stranu tu nechybí řízná muzika s několika dnes slavnými hity, skvělý klipovitý střih, který se k filmu hodí a výborné obsazení, jemuž dominují Kristen Stewart, Dakota Fanning a Michael Shannon. Lehce nadprůměrná záležitost, která plně nevyužila velký potenciál. 

Zajímavost: Místo drog herečky užívaly vitamin B a v cigaretách měly speciální bylinky.

Originální trailer filmu The Runaways / The Runaways
Velké putování Bolka a Lolka (Wielka podróz Bolka i Lolka) (neděle 24. 7., ČT :D, 09.20 - 11.00)

Český plakát filmu Velké putování Bolka a Lolka / Wielka podróz Bolka i LolkaPolský dobrodružný animovaný snímek bude pro mnohé dospělejší diváky především nostalgickou podívanou, která jim připomene jejich dětství. Režírující duo Wladyslaw Nehrebecki a Stanislaw Dulz si vzalo to nejlepší z kdysi populárního seriálu a zakomponovalo to do celovečerního filmu, jehož děj je sice chatrný a epizodický, to ale vůbec nevadí, neboť humoru je tu dost a dost. Animace je typicky jednoduchá, ale účinná, tempo není nikterak zběsilé a celé to má pohodovou atmosféru, z níž čiší vůně dálek, takže mnohé z vás možná přiměje odjet na dovolenou. Možná je malinko škoda, že oblíbené postavy tu dokonce i mluví, neboť tím pádem trošku ztrácí na kouzle a roztomilosti, to už je ale na individuálním posouzení. Jak k podobnému dílku přistoupí dnešní děti, je ale těžké odhadovat.

Zajímavost: V Polsku měl film premiéru 16. září 1977.

Ukázka z filmu Velké putování Bolka a Lolka / Wielka podróz Bolka i Lolka
Inspektor se vrací (An Inspector Calls) (úterý 26. 7., Prima, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu Inspektor se vrací / An Inspector CallsNová adaptace slavné divadelní hry J. B. Priestleyho je vyprodukována britskou BBC, takže jde o trochu skromnější záležitost. Televizí protřelý Aisling Walsh se divadelní původ nesnažil skrýt a vše vsadil na komorní prostředí, množství dialogů a zajímavý námět, který udržuje diváka v napětí až do konce a povyšuje původně zdánlivě klasickou detektivku na něco víc. Soustředí se samozřejmě i na precizní herecké výkony, které předvádějí mimo jiné Ken Stott a Miranda Richardson, možná nepříjemně překvapí jen trochu upozaděný David Thewlis, který by zasloužil mnohem víc prostoru. Zamrzí snad jen překombinovaný konec, který se snaží být až příliš okatě šokující a nečekaný.

Zajímavost: Na BBC měl film premiéru 13. září 2015.

Televizní spot filmu Inspektor se vrací / An Inspector Calls
Plakát filmu Kdo najde přítele, najde poklad / Chi trova un amico, trova un tesoroKdo najde přítele, najde poklad (Chi trova un amico, trova un tesoro) (středa 27. 7., Barrandov, 20.15 - 22.25)

Italsko-americká dobrodružná komedie opět svedla dohromady slavné duo Bud Spencer a Terence Hill. Jeho de facto dvorní režisér a scenárista Sergio Corbucci se v tomto případě mohl mimo charismatu obou představitelů spolehnout na relativně originální příběh, tradičně i spoustu bitek a hlášek a samozřejmě i odlehčenou atmosféru, která jde tentokráte o něco víc do absurdna a nadsázky. Tempo je příjemně svěží a chybět nesmí ani chytlavý hudební doprovod. Je sice pravda, že někdy je snímek až moc naivní a infantilní, to ale tolik nevadí, protože vše výše napsané toho hodně kompenzuje. Opět pro mnohé nostalgická vzpomínka.

Zajímavost: Film se natáčel na floridském ostrově Key Biscane.

Originální trailer filmu Kdo najde přítele, najde poklad / Chi trova un amico, trova un tesoro
Ledově ostří (Blades of Glory) (čtvrtek 28. 7., 21.35 - 23.20)

Plakát filmu Ledově ostří / Blades of GloryDevět let stará komedie je vlastně parodií na mnoho sportovních dramat, takže se logicky drží klišovitého příběhu o vzestupu a pádu sportovních hvězd. Režírující duo Josh GordonWill Speck od začátku spoléhá na značnou dávku nadsázky, servíruje jeden vtip za druhým a nejdůležitější je, že většina je opravdu vtipná a vysloveně mimo míří jen minimum z nich. Ti, co se trochu vyznají a orientují v krasobruslení, tu navíc najdou i skrytý humor, jehož pointa dojde opravdu jen jim. Potěší i svižné tempo, které nepoleví až do konce. V hlavních rolích se objeví Will Ferrell a Jon Heder, kteří jsou tentokrát snesitelní i pro své odpůrce, dále je pak doplňují třeba Will ArnettAmy Poehler nebo William Fichtner. Body pak sráží trošku pomalejší rozjezd a také to, že tvůrci se drží zbytečně při zemi a jsou moc opatrní.

Zajímavost: Oba hlavní představitelé se kvůli rolím museli naučit krasobruslit, Heder si při tom dokonce zlomil kotník.

Originální trailer filmu Ledově ostří / Blades of Glory


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY