Oscaři nabrali přes 600 nových porotců kvůli letošní kontroverzi

Vydáno: 02.07.2016 16:30 - | foto: facebook tvůrce

Loňská kontroverze OscarsSoWhite při opětném nominování 20 pouze bělošských herců vedla k nápravným krokům ze strany Akademie. Ta se nyní pro větší rozmanitost nominací rozhodla nabrat velkou řádku nových členů.
Fotografie z filmu Straight Outta Compton / Straight Outta ComptonLetošní "sezóna ocenění" byla pro Akademii filmového umění a věd, která rozhoduje o udílení zlatých Oscarů, pořádně drsným probuzením. Kvůli nerozmanitosti nominovaných se na ně snesla sprška kritiky, kdy dva roky po sobě bylo nominováno za herecké výkony 20 bělošských herců a jiných tvůrců, pouze s výjimkou hispánského režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua. Kvůli ignoraci kriticky kladně přijatých titulů jako Straight Outta Compton či Beasts of No Nation si letošní ročník vysloužil přízvisko #OscarsSoWhite, které se stalo trendem na sociálních sítích. A mnoho slavných Oscary bojkotovalo svou neúčastí, mezi nimi byli například manželé Jada a Will Smithovi, režisér Spike Lee či George Clooney.

Akademie tak byla donucena ke krokům, které by podpořilo větší rozmanitost v nominacích, tudíž se rozhodla rozšířit pro další rok své řady a momentálně vyslala přes 600 nových pozvánek k hlasování. Pro srovnání jich loni bylo pouze 300 a přes 40% z nich bylo adresováno ženám či lidem s barevnou pletí. Celkově se tak poměr hlasujících změnil u žen na 46% z celku a u nebělošských porotců na 11%. 

Brie Larson ve filmu Room / RoomMezi známými hereckými jmény byli přizváni například loňští vítězové Alicia VikanderBrie Larson a Mark Rylance. Dále budou nově hlasovat třeba také Carmen EjogoIdris ElbaEmma WatsonRose ByrneTom HiddlestonOscar IsaacOscar IsaacJohn Boyega nebo Kate Beckinsale. Přizváni však byli také noví režiséři jako například Marielle Heller (Deník puberťačky), hororový génius James Wan, sourozenci WachowskiXavier Dolan (Mami!) či Cary Joji Fukunaga (Beasts of No Nation). Jmén je opravdu hodně, ale vyzdivhnout se dají ještě také třeba scenáristé jako Tina FeyDrew Goddard či Lorene Scafaria.

Zda však tyto změny opravdu budou prospěšné pro větší spokojenost veřejnosti, se dozvíme až za nějakou dobu.




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY