Do Varů přijedou Willem Dafoe a Charlie Kaufman

Vydáno: 21.06.2016 17:36 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se blíží a s ním i tradiční festivaloví hosté. Mezi letošními hosty budou například herec Willem Dafoe nebo scenárista Charlie Kaufman.
Willem Dafoe ve filmu Poslední pokušení Krista / The Last Temptation of ChristUž prvního července začne 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jeho hlavní hvězdou bude americký herec Willem Dafoe, kterého porota v čele s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou ocení Křišťálovým glóbusem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii (loni ho dostal Richard Gere). Druhým hlavním hostem bude oscarový scenárista Charlie Kaufman, který obdrží cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos světové kinematografii.

Amerického herce Willema Dafoa známe velmi dobře i u nás z celé řady filmů. Uveďme alespoň jeho nejslavnější role ve filmech jako ČetaPoslední pokušení KristaNarozen 4. července nebo Anglický pacient. Naposledy jsme ho mohli vidět například ve filmech Grandhotel Budapešť nebo John Wick. MFF Karlovy Vary uvede jako poctu tomuto herci snímek Pasolini (2. 7., 22:30, Velký sál hotelu Thermal) a Scorseseho slavné drama Poslední pokušení Krista (3. 7., 23:00, Letní kino).

Charlie KaufmanAmerického scenáristu Charlieho Kaufmana známe díky scénářům k filmům V kůži Johna Malkoviche nebo Věčný svit neposkvrněné mysli, za který získal Oscara. Kaufman se prosadil i jako režisér dvou filmů, Synecdoche, New York a loňské Anomalisi, která zde bude k jeho poctě uvedena. Jedním ze zahraničních hostů bude i producent nezávislých filmů Ted Hope

O slavnostní zahájení festivalu se postará světová premiéra filmu Anthropoid za účasti velké tvůrčí delegace. Ve snímku o atentátu na Heydricha hrají američtí i čeští herci v čele s Jamiem Dornanem a Tobym Joneem, kteří ho spolu s Aňou Geislerovou a Alenou Mihulovou a režisérem filmu Seanem Ellisem osobně uvedou. V Karlových Varech bude uveden i nový film Pedro Almodóvara Julieta, který ve Varech představí jeho dvě hlavní herečky Adriana Ugarte a Emma Suárez. Dalším zahraničním hostem bude španělský herec Sergi López, který s Emmou Suarez doprovodí premiéru filmu Nová kůže.  

Zuzana Maurery ve filmu V Hlavní soutěži se představí i dva nové české snímky. Prvním je novinka Jana Hřebejka, normalizační drama o patologické manipulativnosti Učitelka, a druhým je poslední snímek nedávno zemřelého Jana Němce, posmutnělá autobiografická komedie Vlk z Královských Vinohrad Jiřím Mádlem v hlavní roli režiséra Němce. V nové znělce festivalu, kterou režíroval Ivan Zachariáš, uvidíme letošního jubilanta Zdenka Svěráka.

Členy hlavní poroty jsou italský spisovatel a scenárista Maurizio Braucci, spoluzakladatelka a ředitelka přední britsko-kanadské distribuční společnosti Soda Pictures Eve Gabereau, česká filmová a divadelní herečka Martha Issová, gruzínský režisér George Ovashvili a americký producent Jay Van Hoy

51. ročník pak vyvrcholí 9. července tradičním závěrečným ceremoniálem z Velkého sálu hotelu Thermal, kdy budou vyhlášeni vítězové všech soutěžních sekcí včetně hlavní ceny Křišťálové glóbusu, který loni získal americký film Bob and the Trees


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY