Nejlépe zrežírovaným filmem všech dob je Kmotr

Vydáno: 04.05.2016 14:00 - Václav Limberk | foto: Paramount Pictures

Americký cech režiséru DGA vybral ke svému 80. výročí vzniku osmdesátku nejlépe zrežírovaných filmů. V čele tohoto žebříčku je klasický mafiánský epos Kmotr Francise Forda Coppoly.
Marlon Brando ve filmu Kmotr / The GodfatherAmerický cech režisérů (DGA) oslavil 80. výročí svého vzniku výběrem osmdesáti nejlépe zrežírovaných filmů od roku 1936. To znamená jeden film ročně. Tento list obsahuje většinu obvyklých titulů, které byly v minulosti mnohokrát vybrané v podobných druzích anket jako "nejlepší filmy všech dob". Na úplné špici se nachází klasický mafiánský epos Kmotr, který v roce 1972 proslavil Francise Forda Coppolu a za nějž hlavní představitel Dona Corleona Marlon Brando získal Oscara.

Tim Robbins, Morgan Freeman ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank / The Shawshank RedemptionKmotr se vyskytoval ve většině podobných anket. V žebříčku nejlepších filmů internetové filmové databáze (IMDb) mu patří druhé místo a podle československé filmové databáze (CSFD) mu patří místo sedmé. Vykoupení z věznice Shawshank, které trůní v čele jak IMDb, tak i CSFD, je v žebříčku DGA sedmnácté. Příliš nepřekvapí, že americký cech režisérů volil hlavně anglofonní zástupce, které v tomto výběru dominují. Nechybí zde četná díla renomovaných režisérů, vedle Coppoly tu jsou Stanley KubrickSteven Spielberg nebo Martin Scorsese. Z československých zástupců se v osmdesátce vyskytuje pouze Miloš Forman a jeho dva slavné filmy Přelet nad kukaččím hnízdem na 42. a Amadeus na 47. místě. 

V první desítce jsou v pořadí od prvního do desátého místa tyto filmy: KmotrObčan KaneLawrence z Arábie2001: Vesmírná OdyseaCasablancaKmotr IIApokalypsaSchindlerův seznamJih proti Severu a Mafiáni.

Na úplný seznam osmdesáti nejlépe zrežírovaných filmů se můžete podívat zde.





NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY