BD a DVD tipy: Probuzený Oldboy táhne ledovou archu

Vydáno: 20.04.2016 16:14 - | foto: facebook tvůrce

Na DVD a BD vychází dva výborné filmy korejských režisérů (Oldboy, Ledová archa) i jeden kultovní katalogový titul (Brubaker). Tyto i ostatní ale zastíní vydání Star Wars: Síla probouzí ve dvoudiskové edici.
Star Wars: Síla se probouzí (Magic Box)
BD obal filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Sila se probouziSíla se probouzí za masivní marketingové kampaně, která vyzdvihuje bonusové materiály, potažmo různá sběratelská balení. Sedmou epizodu Hvězdných válek je možné zakoupit v klasickém plastovém balení (s bílým či černým návlekem, podle preferencí strany Síly) i ve steelbooku, a to pokaždé v dvoudiskovém provedení. Nepřítomnost 3D verze filmu (ideálně s IMAX rozšířením v takto natočené pasáži) i nepřítomnost jinak na Abramsových snímcích běžných bonusů (např. audiokomentář) nasvědčují, že ani zdaleka nepůjde o edici poslední. Komu jde primárně o film (a s kvalitním celovečerním filmem o filmu k tomu), měl/a by být spokojen/a. Star Wars: Síla se probouzí podle očekávání používá v sáze tolik osvědčené mytologické postupy, ovšem střídáním několika hledisek, důrazem na výstavbu po vzoru seriálových space oper a značnou sebereflexivností k celému starwarsáckému fenoménu vypráví jinak než všechny předchozí díly. 

Bonusy (BD - bonusový disk): Film o filmu: Síla se probouzí: Filmový příběh (69:14 min.). Featuretty: Příběh se probouzí: Čtení (4:01 min.), Výroba tvorů (9:34 min.), Výroba droida BB-8 (6:03 min.), Plány bitvy: Boj ve sněhu (7:02 min.), ILM: Vizuální magie Síly (7:55 min.), John Williams: Sedmá symfonie (6:51 min.), Síla změny (3:22 min.). Vystřižené scény. Informace.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,40:1.
Zvuk (BD): DTS-HD HR 7.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky; Dolby Digital 2.0 anglicky.
Titulky (BD): české, anglické pro neslyšící.

Bonusy (DVD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.
Titulky (DVD): anglické, české.

Pozn.: bonusový materiál (na BD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 399 Kč (DVD - pouze v síti prodejen Tesco), 599 Kč (2x BD - na výběr ze dvou verzí obalů: Temná strana Síly, Světlá strana Síly). V obchodech od 20. dubna 2016.

Blu-ray trailer filmu Star Wars: Síla se probouzí

Koupit na Bontonland.cz


Old Boy (Magic Box)
BD obal filmu Old Boy / OldeuboiOld Boy u nás před lety vyšel na DVD, které obsahovalo pouze upoutávku. Ve světě je dostupných hned několik po bonusové stránce různě vybavených edic (s komentáři, tematickými featurettami a vystřiženými scénami, posléze ještě s dalšími komentáři a skoro čtyřhodinovým filmem o filmu a v balení s původní komiksovou předlohou). V tuzemsku vycházející modrý disk nic z toho nemá a neobsahuje ani český dabing, čímž se jeho koupě-schopnost razantně omezí. Byla by to ale škoda. Prostřední díl volné trilogie pomsty (předchozí Sympathy for Mr. Vengeance, následná Nebohá paní Pomsta) jihokorejského režiséra Park Chan-wooka nemá pouze dnes již kultovní soubojovou scénu v chodbě a s kladívkem, která byla citována/parodována v řadě dalších děl (nedávno v druhé sezóně Daredevila). Je především výborně - nespolehlivě - odvyprávěným filmem, který působivosti dosahuje nejenom expresivním stylem, ale i omezením vyprávění na titulní postavu a podvracením očekávatelného vývoje revenge movies.

Bonusy (BD): Disk neobsahuje bonusové materiál.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 korejsky; DTS-HD Master 5.1 korejsky.
Titulky (BD): české.

Bonusy (DVD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,35:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 korejsky, česky.
Titulky (DVD): české.

Doporučená cena: 99 Kč (DVD), 399 Kč (BD). V obchodech od 27. dubna 2016.

Upoutávka na film Old Boy (2003)

Koupit na Bontonland.cz


Ledová archa (Bontonfilm)
BD obal filmu Ledová archa / SnowpiercerV 90. letech minulého století se Hollywood snažil přetáhnout ikonoklastické asijské tvůrce (Ringo Lam, Tsui Hark, John Woo) do Spojených států. V nich převážně krotili svůj styl ve snímcích, jimž dominovala herecká hvězda (Jean-Claude Van Damme), nikoliv osoba režiséra. V posledních letech tohoto století továrna na sny oslovuje jihokorejské filmaře (Park Chan-wook, Kim Jee-won, Bong Joon-ho), do jejichž snímků má potřebu zasahovat až dodatečně. Bongova Ledová archa - adaptace francouzského komiksu za americké peníze a realizovaná převážně u nás na Barrandově - u nás na nosičích pro domácí kino vychází v nezkrácené verzi bez zásahu producentů Weinsteinových. Dystopické sci-fi, které - jak je pro režiséra příznačné - mění ve svém průběhu žánr i náladu, se k nám ale dostává bez jediného bonusu. Ve srovnání se zahraničními edicemi plnými tematických dokumentů a komentářů jde - i s ohledem na realizaci v České republice - o zklamání. 

Bonusy (BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,40:1.
Zvuk (BD): 5.1 anglicky, česky.
Titulky (BD): české, české pro neslyšící.

Bonusy (DVD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, turecky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Titulky (DVD): české, české pro neslyšící.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD). V obchodech od 27. dubna 2016.

Koupit na Bontonland.cz


Krampus: Táhni k čertu (Bontonfilm)
BD obal filmu Krampus: Táhni k čertu / KrampusPůvodně scenárista Michael Dougherty, proslavený podílením se na superhrdinských podívaných (X-Men 2, Superman se vrací), se našel jako režisér komediálních hororů zasazených do období svátků. Po Halloweenské noci, ve které se síťově sbíhalo několik osudů postav během Svátku všech mrtvých, zvolil v Krampus: Táhni k čertu odehrávajícím se během Vánoc mnohem tradičnější přístup k vyprávění. Očekávání, spojená s vývojem, podvrací, jak je nejlépe patrné z pointy v epilogu. Nikdy ale očekávání nenaruší natolik, aby je rozbořil, protože se především během uvedení do děje spoléhá na osvědčené - až sitcomové - postupy (typy postav, konflikty mezi nimi, nastínění budoucího dění, později zužitkované volné motivy ad.). Později přichází s několika výbornými dílčími nápady (naznačení krampusácké mytologie), ovšem ty jsou pouze izolované, patrně dané omezeným rozpočtem. Krampus je zdařilá žánrovka pro ty, kteři hledají alternativu k mravoučným vánočním snímkům, ale kultem, natož televizní klasikou, se na rozdíl od mnohem sofistikovanějších Gremlins nestane. 

Bonusy (BD): Nepoužitý materiál: Alternativní závěr; Vynechané/Prodloužené scény (14x, cca 17 min.); Nepovedené záběry (5:00 min.). Featurette: Vize (3:06 min.); Krampus a jeho nohsledi (12:03 min.); Skutečné nebezpečí (5:00 min.); Uvnitř skleněné sněhové koule: Výroba (4:41 min.); V zákulisí workshopu WETA: Krampus (9:50 min.); Darebáci: Seznamte se s herci (4:46 min.). GalerieKomentář tvůrců.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,40:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, rusky, španělsky, thajsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (BD): anglické, české, bulharské, čínské, estonské, chorvatské, indonéské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké, ukrajinské.

Bonusy (DVD): Gagy (5:00 min.).
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, rusky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Titulky (DVD): české, anglické pro neslyšící, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, maďarské, litevské, lotyšské, polské, rumunské, ruské, slovinské, ukrajinské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD). V obchodech od 27. dubna 2016.

Česká upoutávka na film Krampus: Táhni k čertu (2015)

Koupit na Bontonland.cz

Brubaker (Magic Box)
BD obal filmu Brubaker / BrubakerBrubaker měl ve Spojených státech kinopremiéru v druhé polovině roku 1980. Svou poetikou spadá spíše k dvěma předchozím dekádám, během nichž v rámci Nového Hollywoodu vznikalo více společensko-kritických počinů. Toto vězeňské drama završuje "angažovanější" etapu v profesní dráze Roberta Redforda (danou spoluprací se Sydneym Pollackem), než začal být obsazován do divácky přístupnějších a odlehčenějších žánrových děl. A taktéž je návratem režiséra Stuarta Rosenberga k typu filmu, ve kterém vynikal. Brubaker bohužel neobsahuje žádnou památnou scénu, jako je ta s umýváním auta anebo pojídáním vajíček z Frajera Lukea. Nabízí sice ozvláštňující zvrat, kdy proti sobě nejsou stavěni vězni proti bachařům, nýbrž ředitel věznice (vydávající se za vězně) proti bachařům, jenže je stále černobíle zjednodušujíci a neproblematicky nabízí jasnou stranu a postavu, které fandit. Stále se jedná o nadprůměrný snímek, ale už ve své době musel působit trochu jako relikt z let předešlých. 

Bonusy (BD): Disk neobsahuje bonusový materiál.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,85:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, česky.
Titulky (BD): české.

Bonusy (DVD): Disk neobsahuje bonusový materiál.
Obraz (DVD): 16:9 / 1,85:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.
Titulky (DVD): české.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 199 Kč (DVD), 399 Kč (BD). V obchodech od 27. dubna 2016.


Televizní spot k filmu Brubaker (1980)

Koupit na Bontonland.cz

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY