Zemřel režisér "nové vlny" Jan Němec

Vydáno: 19.03.2016 01:15 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Včera ve věku 79 let zemřel významný český režisér Jan Němec, který patřil v šedesátých letech k nejvýznamnějším představitelům takzvané české nové vlny s filmy jako Démanty noci a O slavnosti a hostech.
Jan Klusák ve filmu  / O slavnosti a hostechRežisér Jan Němec se narodil v roce 1936 v Praze. Vystudoval režii na FAMU, kterou v roce 1960 absolvoval studentským filmem podle Arnošta Lustiga Sousto. K Lustigovi se vrátil i při realizaci svého celovečerního debutu Démanty noci o dvou utečencích z koncentračního tábora, který nasnímali Miroslav Ondříček a Jaroslav Kučera, dva nejvýznamnější kameramani hnutí, které se vžilo pod názvem "česká nová vlna". 

O rok později Němec přispěl do povídkového filmu Perličky na dně podle povídek Bohumila Hrabala. O další rok později Němec natočil podobenství O slavnosti a hostech a povídkový film Mučedníci lásky, ve kterém hrála i jeho tehdejší žena Marta Kubišová. Jan Němec byl znám jako "Enfant terrible" českého filmu. Po srpnové invazi ruských vojsk v roce 1968 mu byla spolu s ostatními tvůrci, jako byli Miloš FormanPavel JuráčekJiří MenzelEvald Schorm a Věra Chytilová zakázána činnost ve filmu.

Fotografie z filmu Noční hovory s matkouDvacet let strávil v emigraci v Německu, Francii a USA. Po sametové revoluci v roce 1989 se Němec vrátil do vlasti, kde se snažil navázat na tvorbu z šedesátých let, což se mu s filmy V žáru královské lásky a Jméno kódu: Rubín nepovedlo. Učil také režii na FAMU. Pozornost upoutal svými dokumenty Noční hovory s matkouToyen

Svou pověst "Enfant terrible" potvrdil v roce 2014, kdy se rozhodl vrátit na protest proti ocenění prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy, kterou v roce 2002 dostal od Václava Havla. Němcovu smrt oznámil server iDnes s odvoláním na jeho manželku Ivu Ruszelákovou.

P.S.: K Němcově tvorbě se podrobněji vrátíme ještě v jeho portrétu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY