Stroj času: Projekt 100 roku 2016 podruhé: 8 1/2

Vydáno: 12.03.2016 20:43 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Druhým filmem letošního Projektu 100 je Felliniho černobílé podobenství 8 1/2 o tvůrčí krizi, kterou prochází úspěšný režisér Guido v podání Felliniho oblíbeného Marcela Mastroianniho.

8 1/2Recenzoval/a Václav Limberk dne 12.03.2016 20:43. Druhým filmem letošního Projektu 100 je Felliniho černobílé podobenství 8 1/2 o tvůrčí krizi, kterou prochází úspěšný režisér Guido v podání Felliniho oblíbeného Marcela Mastroianniho. Hodnocení: 4
22. ročník Projektu 100, který "přináší velké filmy na velká plátna", pokračuje po Sedmi statečných z ledna filmem 8 1/2. V dubnu pak bude následovat Mlčení jehňátek, v srpnu český zástupce Starci na chmelu a japonská Cesta do fantazie. Projekt 100 začal poprvé fungovat v roce 1995, kdy do kin vyslal první desítku filmů. Snažil se na plátna kin přinášet světovou i českou klasiku (Bezstarostná jízda, Marketa Lazarová ad.) i současné filmy, které se do běžné distribuce nedostaly (Tři barvy: Modrá, Před deštěm ad.). Každý rok tak měli fanoušci "náročných filmů" možnost spatřit na vlastní oči díla, která v kinech neměli možnost vidět. Až do roku 2008 se jednalo vždy o deset vybraných filmů. Od roku 2009 se tento výběr zúžil na osmičku, od roku 2011 na šestku a od roku 2012 na čtyřku filmů. Letos jich má Projekt 100 na programu pět.

Marcello Mastroianni ve filmu 8 1/2 / 8½Italský režisér Federico Fellini není v Projektu 100 žádným nováčkem. Poprvé se v jeho nabídce objevil v roce 2000 jeho Satyricon. O rok později následoval asi jeho nejslavnější film Silnice a v roce 2003 taktéž velmi známý a slavný Amarcord. Po třinácti letech se tedy Felliniho portrét rozšiřuje o jeho rovněž proslulý autobiograficky laděný film 8 1/2, jemuž dal Fellini název podle svých dosud osmi a půl natočených filmů.

Pojďme si je pro pořádek alespoň slovem zmínit. Fellini debutoval v roce 1950 hudebním dramatem Světla varieté, které s ním režíroval na půl Alberto Lattuada. To je tedy ta "1/2". Jeho oficiálně prvním, už samostatně natočeným filmem je komediálně laděný Bílý šejk. Následoval první z jeho slavných filmů, v němž se objevila i Lída Baarová, Darmošlapové z roku 1953 a účast na povídkovém filmu Láska ve městě z téhož roku. Třetím je už zmíněná Silnice, po níž natočil Podvodníka s Broderickem Crawfordem. Jako páté následovaly slavné Cabiiriny noci s tehdejší Felliniho manželkou Giulettou Masinou. O tři roky později přišel rovněž velmi známý a slavný Sladký život. Pak následovala účast na povídkovém filmu Boccaccio '70.

Fotografie z filmu 8 1/2 / 8½Podtrženo, sečteno, to máme šest celovečerních filmů, dva krátké filmy (oba segmenty z povídkových filmů) a půl filmu, který s ním točil jiný režisér. Nyní už k samotnému filmu 8 1/2. Hlavní postavou je tu filmový režisér Guido (Marcello Mastroianni), který má natočit sci-fi, ale zapomněl, "o čem má být". Do toho řeší manželskou krizi se svou ženou Luisou (Anouk Aimée), milenkou Carlou (Sandra Milo) a nepokrytě obdivuje filmovou hvězdu Claudii (Claudia Cardinale), kterou chce obsadit do svého filmu. V ději, který ani tolik není dějem, se prolínají Guidovy představy s realitou a vzpomínkami na dětství, v nichž významnou měrou figuruje jeden z Felliniho oblíbených fetišů "kyprých žen" stejně jako církevní hodnostáři (rovněž častý prvek jeho filmů), prostitutka Saraghina (Eddra Gale). Guidův zmatek, v němž žije a jež ho obklopuje, mu ještě "zpříjemňuje" zkarikovaná postava filmového kritika Cariniho (Jean Rougeul) a také jeho producent Pace (Guido Alberti). 

Jinými slovy 8 1/2 je filmem o pocitech tvůrce (zde Felliniho) a o zmatku, kterému musí každý filmař a tedy i on sám při natáčení čelit. Celá nálada filmu se nese ve fantaskně, groteskně snovém ladění za neustálého mluvení jedné a více postav a hudebního podkresu hudby Nino Roty, kdy ta hlavní postava - Guido v kongeniálním ztvárnění Mastroiannim - povětšinou mlčí a nebo se snaží vyhýbat neustálým otázkám okolí i trpkým výčitkám své manželky. Guido, který byl režisérovým alter-egem, působí jako směšná postava, která se oním mumrajem snaží nějak proplout. Chaos, který má Guido v hlavě, převedl Fellini na plátno ve vší své "Velké nádheře". 

Claudia Cardinale ve filmu 8 1/2 / 8½A nyní už k přijetí filmu, jeho vlivu a k jeho oceněním. Fellini byl milovaným režisérem intelektuálního publika i kritiky i jiných filmových tvůrců. Filmu 8 1/2 se dostalo doslova jednotného nadšeného přijetí diváky i kritiky. Získalo řadu cen a ocenění, například Velkou cenu v Moskvě. Ocenění z filmového festivalu v Cannes mu uniklo zřejmě jen proto, že zde bylo uvedeno mimo soutěž. Syndikát italských filmových publicistů ho ocenil sedmi cenami za nejlepší film, režii, herečku ve vedlejší roli (Sandra Milo), scénář, námět, kameru a hudbu. Vrcholem pak byl Oscar za nejlepší cizojazyčný film a k tomu ještě Oscar za nejlepší černobílé kostýmy.

Sám Fellini byl na Oscara nominován celkem dvanáctkrát, právě i za režii 8 1/2, ale on sám ho nikdy nezískal. Dostal až čestného Oscara v roce 1993, jen pár měsíců před svou smrtí. Jeho filmy však dostaly Oscara čtyřikrát jako nejlepší cizojazyčný film. Vedle 8 1/2 ho dostaly ještě Silnice, Cabiriiny noci a Amarcord. Sám Fellini měl ze svých filmů 8 1/2 nejraději a ovlivnil i jiné filmaře, mezi mnohými obdivovateli jsou například Woody Allen, David Lynch, Martin Scorsese, Guillermo Del Toro, Peter Greenaway a celá řada dalších. Inspirací byl třeba i pro muzikál Nine.

Kromě toho, že byl film 8 1/2 a zařazen do bezpočtu anket o nejlepší filmy, je perličkou i jeho zařazení na seznam 45 nejlepších filmů, které byly natočeny před rokem 1995, Vatikánem. Pokud se počítáte k této vybrané společnosti, pak je 8 1/2 tím pravým filmem pro vás.

P.S.: Nejlepším hodnocením filmu by pak mělo být 8 1/2. 

Originální trailer filmu 8 1/2 s anglickými titulky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY