Zlatého medvěda si odnesl film o uprchlících

Vydáno: 20.02.2016 22:32 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Dnes večer se rozdáním cen Zlatých a Stříbrných medvědů ukončil 66. ročník MFF Berlinale. Hlavní cenu získal italský dokument Fuocoammare. Čeští zástupci cenu nezískali, ostudu ale neudělali.
Meryl Streep a Gianfranco Rosi na Berlinale 2016V sobotu večer byly v Berlíně rozdány všechny ceny 66. mezinárodního festivalu v Berlíně probíhajícho v době od 11. do 20. února, který letos zahajovala novinka bratří Coenů Ave, Caesar!. Porotu vedenou americkou herečkou Meryl Streep nejvíce zaujal italský dokument Fuocoammare (Požár na moři), zachycující život na ostrově Lampedusa čelícího přílivu migrantů z Afriky a Středního východu. Film režiséra Gianfranca Rosiho si odnesl Zlatého medvěda za nejlepší film.

Pomyslné druhé místo a Velkou cenu poroty a Stříbrného medvěda získal film bosenského režiséra Danise Tanoviće Smrt v Sarajevu. Stříbrným medvědem byl oceněn ještě film Hele Sa Hiwagang Hapis (Ukolébavka pro smutné tajemství) filipínského režiséra Lava Diaze. Hned dvě ceny - Stříbrného medvěda za nejlepší prvotinu a za nejlepšího herce získal tuniský film Inhebbek Hedi. Ten v soutěži o nejlepší filmový debut porazil i českého zástupce, film Já, Olga Hepnarová, který byl vybrán do prestižní sekce Panorama. 

Michalina Olszanska ve filmu Já, Olga Hepnarová / Já, Olga HepnarováCenu pro nejlepší herečku si odnesla Trine Dyrholm za drama Kollektivet (Komuna). Cenu za nejlepší režii získala francouzská režisérka Mia Hansen-Løve za film L'avenir (Co přijde). Stříbrného medvěda za nejlepší scénář získal Tomasz Wasilewski za Zjednoczone stany milości (Sjednocené státy lásky) a za kameru si ho odnesl čínský kameraman Mark Lee Ping-Bing za film Chang jiang tu (Boční proud). Zlatého medvěda za dlouhodobý umělecký přínos získal německý kameraman a častý spolupracovník Martina Scorseseho Michael Ballhaus

Na Berlinale měly světovou premiéru také tři české snímky. Ačkoliv nedostaly žádnou z hlavních cen, ostudu rozhodně neudělaly. O filmovém debutu tvůrčí dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda Já, Olga Hepnarová o nejproslulejší české masové vražedkyni už zde zmínka padla. Na Berlinale se ale představili ještě další dva čeští zástupci. Přízeň kritiky i diváků si získal také filmový debut režiséra Petra Oukropce Ani ve snu! přítomný v sekci Generation 14+ a nový film Petra Václava Nikdy nejsme sami, který tu dokonce získal diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiel.  

Trailer vítězného filmu Berlinale 2016 Fuocoammare




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY