Kinopremiéry: Zoolander, Robinson Crusoe a Saulův syn točí rodinný film

Vydáno: 17.02.2016 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ze šestice premiér budou pro většinového diváka nejlákavější pokračování komedie Zoolander a české drama Rodinný film. Mimo pozornost by ale neměl zůstat ani pravděpodobný vítěz cizojazyčného Oscara, maďarský Saulův syn.
Zoolander No. 2 (Zoolander No. 2) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Zoolander No. 2 / Zoolander 2Po patnácti letech přichystal režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Ben Stiller pokračování svého nejznámějšího a nejpopulárnějšího počinu. Očekávat nelze žádnou změnu, což znamená, že se pojede spíš na hrubozrnný a trošku primitivnější humor, který možná bude částečnou satirou na současný módní průmysl. Vedle klasického obsazení, v němž se objeví třeba Owen WilsonPenélope Cruz, Benedict Cumberbatch nebo Will Ferrell, se můžete těšit na spoustu cameo roliček více, či méně známých celebrit. Nepotěší ale to, že zahraniční ohlasy nejsou spokojené (naše recenze ale vyznívá pozitivně) a hovoří o tom, že za jedničkou tenhle film v mnohém zaostává. Uvidíme, jaká bude spokojenost v našich končinách.

Synopse: Po deseti letech už Derekovi (Ben Stiller) ani jeho kámošovi Hanselovi (Owen Wilson) ve světě modelingu pšenka dávno nekvete. Jenže v současné době umírají hudební celebrity, jejichž násilné konce spojuje to, že každou z nich našli s grimasou kopírující unikátní výraz Dereka Zoolandera. Proto se sexy vyšetřovatelka Valentina (Penélope Cruz) rozhodne angažovat právě Dereka s Hanselem k tomu, aby infiltrovali do světa celebrit a našli v něm vraha. Je jasné, že tihle dva vše obrátí vzhůru nohama.

Zajímavost: Film se natáčel v Římě.

Český trailer filmu Zoolander No. 2 / Zoolander No. 2
The Boy (The Boy) (Bohemia MP)

Český plakát filmu The Boy / The BoyDalší z řady nízkorozpočtových hororů pravděpodobně nebude ničím překvapivý ani originální, neboť už jeho synopse až na pár drobností působí tuctově a zaměnitelně. Těžko zatím odhadovat, jak si se vším poradil méně známý režisér William Brent Bell, který pochopitelně pracoval s neznámým obsazením. Prozatímní hodnocení ale nejsou úplně špatná a v rámci možností by tedy mohlo jít o solidní, byť nevýraznou žánrovku. ČIstě fanouškovská záležitost. 

Synopse: Mladá Američanka Greta (Lauren Cohan) začne po svém příjezdu do Anglie pracovat jako chůva v jedné odlehlé vesnici. Po nástupu na místo zjistí, že osmiletý chlapec, o něhož se má starat, je porcelánová panenka v životní velikosti. Jeho rodiče mu věnují stejnou péči jako jejich předchozímu živému synovi, který zemřel před dvaceti lety. Připraví pro ni seznam činností, které je třeba vykonávat. Ten je ale dívce k smíchu, takže si z něho dělá legraci. Když se ale začnou dít zvláštní a nevysvětlitelné věci, uvědomí si, že práce chůvy v této rodině je ta nejhorší noční můra.

Oficiální český trailer filmu The Boy / The Boy
Saulův syn (Saul fia) (Film Europe)

Český plakát filmu Saulův syn / Saul fiaNejvětší favorit na zisk Oscara za nejlepší zahraniční film pochází z Maďarska a kritika v jeho případě nešetří chválou. Celovečerně debutující režisér a scenárista Laszlo Nemes v něm sice znovu otevírá bolestivé téma holocaustu, dle všeho se na něj ale dívá úplně jinak, než je zvykem, čímž si získává kladné body a pozitivní ohlasy. K silným dojmům určitě přispěje i to, že obsazení tvoří neznámé tváře a celé je to prý natočeno dost sugestivně. Jeden z tematicky nejdůležitějších filmů roku.

Synopse: Saul Ausländer (Géza Röhrig) je maďarský Žid a ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi pracuje jako člen tzv. Sonderkommanda, který je od ostatních obyvatel izolován, protože má na starost ty nejstrašnější práce. Uprostřed mašinérie průmyslového vyvražďování se rozhodne k absurdnímu činu - důstojně chce pohřbít svého nevlastního syna.

Zajímavost: Natáčení probíhalo dvacet osm dnů.

Český trailer filmu Saulův syn / Saul fia
Ma Ma (Ma ma) (Aerofilms)

Český plakát filmu Ma Ma / Ma maNejvětším hitem letošního festivalu španělského filmu La Película je drama bouřliváka a svérázného režiséra a scenáristy Julia Médema, které se také dostává do širší distribuce. Zatím to vypadá, že půjde o jeho typický počin, který rozdělí diváctvo na dvě poloviny, z nichž jedna ho bude vzývat a ta druhá zatracovat. Podle několika málo ohlasů tu nechybí dost bizarností a netradičních momentů, takže vše bude záležet na toleranci a momentálním rozpoložení. Doplnit se sluší, že v hlavní roli se objeví Penélope Cruz. Premiéra pro znalce autorovy tvorby.

Synopse: Magdu (Penélope Cruz) potká v krátké době několik životních tragédií, na kolena ji to ale nesrazí. Nepříjemné události jí paradoxně dodají novou chuť do života a donutí ji si pořádně uvědomit, jak důležité jsou vztahy k těm nejbližším - desetiletému synovi i novému muži (Luis Tosar), který jí vstoupí do života.

Český trailer filmu Ma Ma / Ma ma
Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek (Robinson Crusoe) (Bioscop)

Český plakát filmu Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek / Robinson CrusoeJak už název napovídá, belgicko-francouzský snímek je další adaptací slavného a dnes už klasického románu Daniela Defoea. Tato je ale zvláštní v tom, že je kompletně animovaná a především v ní prim hrají zvířecí hrdinové. Dál už lze jen odhadovat, co vlastně můžeme čekat, což není úplně jednoduché, neboť evropské animáky většinou trpí určitou laciností a o nějaký sofistikovanější příběhový přesah se vůbec nepokouší. Režie se chopila ne úplně známá dvojice Vincent KestelootBen Stassen, jejichž společná filmografie nevzbuzuje přílišnou důvěru. Nejslavnějším jménem z celého filmu tak zůstává to skladatele Ramina Djawadiho, tudíž nás nemusí mrzet nepřítomnost originálního znění.

Synopse: Na malém exotickém ostrově žije velmi přátelský papoušek Úterý ve společnosti svých zvířecích přátel. Celý život sní o tom, že bude objevovat svět. Po jedné strašlivé bouři najde na pláži stvoření, které nikdy neviděl - člověka jménem Robinson Crusoe. Papoušek velmi rychle pochopí, že právě on by mohl být jeho šancí dostat se z ostrova pryč. Robinsonovi je naopak jasné, že aby na pustém ostrově přežil, bude muset využít pomoci chytrého papouška a všech jeho kamarádů.

Český trailer filmu Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek / Robinson Crusoe
Rodinný film (CinemArt CZ)

Plakát filmu  / Rodinný filmČeské drama s (pravděpodobně) záměrně neinvenčním a zaměnitelným názvem by mělo být detailní a hloubkovou studií vztahů v jedné rodině. Na zahraničních festivalech si pomalu získává velmi dobré renomé a sbírá ocenění, také několik málo tuzemských ohlasů je vesměs spokojených, takže se snad zase jednou nebudeme muset v kině stydět za naši produkci. Mimo faktu, že režisérem a spoluscenáristou je nadějný slovinský absolvent FAMU Olmo Omerzu, je největším lákadlem obsazení, v němž se objeví Karel Roden, Vanda Hybnerová a Jenovéfa Boková. Nadějně vypadající záležitost.

Synopse: Jak se dvě dospívající děti, jejichž rodiče odjeli na romantickou dovolenou, vypořádají s nečekanou svobodou? Co s dosud perfektně fungující rodinou provede delší časové odloučení? A co když do toho všeho ještě vstoupí další, nečekaně dramatická událost?

Oficiální trailer filmu Rodinný film


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY