TV tipy: Frajeři ve Vegas v ohnivém oceánu sledují roboty a holubici

Vydáno: 05.02.2016 08:55 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tento týden patří v televizním programu k těm slabším a nenabízí žádnou atraktivní a zásadní premiéru. Na druhou stranu ale dává možnost vyniknout zajímavým a zapomenutým žánrovkám a klenotům, jako třeba Vláčilově Holubici.
Frajeři ve Vegas (Last Vegas) (pátek 5. 2., Nova, 20.20 - 22.25 / sobota 6. 2., Nova Cinema, 15.45 - 17.55)

Český plakát filmu Frajeři ve Vegas / Last VegasDva roky stará komedie zdaleka nevyužívá svůj potenciál a je spíše lehkým zklamáním. Režírující Jon Turteltaub jede od začátku na jistotu a spoléhá se na odlehčenou atmosféru a řadu vtipných situací, které ale dost často nefungují a selhávají ve vypointovanosti a načasování. Snímek tak nad vodou drží hvězdné obsazení, v němž hrají prim Michael Douglas, Morgan Freeman, Robert De Niro a Kevin Kline, kteří jen nechávají působit svá charismata a vzájemně se špičkují, což mnohdy pobaví. Vše vesměs potvrdí naše dost nespokojená recenze. Snesitelná oddechovka na páteční večer.

Synopse: Billy (Michael Douglas), Paddy (Robert De Niro), Archie (Morgan Freeman) a Sam (Kevin Kline) jsou od dětství nejlepšími přáteli. Život je ale nakonec každého zavál do jiného města, tudíž se pánové moc nevidí. Z každodenní rutiny je vytrhne telefonát Billyho, který jim oznámí, že se žení a chtěl by s nimi uspořádat rozlučku se svobodou. Dohodnou se na setkání v Las Vegas a nesmírně se na sebe těší. Jenže po příletu do slavného města zjistí, že Vegas už není, co bývalo a podniky, které znali, jsou zavřené a vystupují tu kapely a projekty, o kterých v životě neslyšeli. Přesto se rozhodnou město hříchu znovu dobýt.

Zajímavost: Věk čtyř hlavních postav je neuvěřitelných 281 let.

Český trailer filmu Frajeři ve Vegas / Last Vegas
Holubice (pátek 5. 2., ČT art, 22.30 - 23.40)

Plakát filmu  / HolubiceCelovečerní režijní debut legendárního a nedoceněného Františka Vláčila je výtečným dílem, které odhaluje jeho velký talent. Devízou je především technická stránka, která je naprosto precizní a nabízí překrásnou kameru, celkovou výtvarnou (černobílou) stylizaci, vynikající hudbu Zdeňka Lišky, poetickou atmosféru a pomalejší tempo, které umožní vše zmíněné vychutnat. V hlavní roli se vedle neznámých tváří představí tehdy malý Karel Smyczek. Někoho tak může mrzet až přílišná symboličnost příběhu, prakticky nulový děj, který je hlavně o pocitech a pocit nedořečenosti některých motivů. Absolutní, i když ne tak často vysílaná klasika.

Synopse: Odkudsi z Belgie vypouští stovky poštovních holubů. Jednu bílou holubičku marně vyhlíží její majitelka, plavovlasá holčička Zuzana (Kateřina Irmanovová). Pták byl zanesen až do daleké Prahy, kde ji z okna postřelil vzduchovkou Michal (Karel Smyczek), chlapec na vozíku, který je krutý, protože sám trpí.

Zajímavost: Snímek je inspirován povídkou Susanne Otakara Kirchnera.

Ukázka z filmu Holubice
Obraz (Le tableau) (sobota 6. 2., ČT :D, 13.05 - 14.25)

Plakát filmu Obraz / Le tableauU nás absolutně neznámý francouzsko-belgický animovaný snímek je nadčasovým podobenstvím o multikulturalismu a lidské toleranci. Režisér a scenárista Jean-François Laguionie v něm vsadil na bohatou, ale jasnou symboliku, netradiční stylizaci i animaci a nekonvenční konec. Je pravda, že tu řeší asi až moc témat, takže některá jsou jen velmi povrchně načrtnuta a snaží se zaujmout i děti, tudíž něco zjednodušuje. To ale nic nemění na tom, že tento filozofický počin stojí za vidění a určitě překvapí.

Synopse: V jednom obrazu se začne šířit zpráva, že malíř už se nikdy nevrátí a své dílo nedokončí. To je ta nejlepší zpráva pro hotové postavy, které se rozhodnou zavést na hradě pořádek a své neúplné kolegy berou jako předměty ve složité mocenské hře.

Zajímavost: Jde zatím o poslední Laguionieoův počin.

Originální trailer filmu Obraz / Le tableau
Roboti (Robots) (sobota 6. 2., Prima Max, 16.15 - 18.05)

Plakát filmu Roboti / RobotsDnes asi právem trochu zapomenutý animák nepatří ke špičce, ale svůj účel splní. Režírující dvojka Chris Wedge a Carlos Saldanha v něm nepřichází s ničím originálním, ale spoléhá se na mnoho popkulturních citací a vtípků, které fungují na tzv. první signální. Řeč nemůže být ani o uceleném příběhu, který prakticky neexistuje a je jen sledem víceméně vtipných epizod, které pobaví převážně mladší diváky. Ty odrostlejší pak můžou těšit precizní animace, zajímavý "robotí" svět, krátká stopáž a svěží tempo. Nenáročná víkendová odpolední rodinná oddechovka.

Synopse: Geniální robotí vynálezce Rodney sní o tom, že svými vynálezy zlepší život robotí populace. Trochu ho ale zbrzdí to, že se až po kovové uši zamiluje do krásné a odvážné robotky Cappy a pustí se do střetu s arcizáporákem Ratchetem.

Zajímavost: John Powell spolupracoval při tvorbě hudby s newyorskou formací Blue Man Group, která používá bizarní vlastnoručně vyrobené nástroje.

Originální trailer filmu Roboti / Robots
Chatova země (Chato's Land) (sobota 6. 2., Fanda, 17.35 - 19.30 / neděle 7. 2., 13.25 - 15.20 / pondělí 8. 2., 10.45 - 12.25)

Plakát filmu Chatova země / Chato's LandV našich končinách méně známý western selhává mimo příliš okatého protirasistického vyznění a pomalého tempa především v dějové linii, neboť příběh je dost jednoduchý, povrchní a nepřichází s žádným překvapením. Je ale možné, že to byl od režírujícího Michaela Winnera záměr, neboť jeho hlavními trumfy jsou syrová atmosféra, solidní akce, která nabídne i několik originálních momentů, dávkování napětí a výtečná kamera. V hlavní roli zaujme charismatický a takřka nemluvný Charles Bronson. Příjemná žánrovka.

Synopse: Poloviční indián Chato (Charles Bronson) si v jednom podniku na jihozápadě objedná drink, zažívá však jen opovržení místních bělochů. Když se chce bránit, chce ho šerif zastřelit, jenže Chato je rychlejší, muže zabije a odchází. Od té chvíle se začne formovat skupinka pronásledovatelů, která s ním chce udělat krátký proces.

Zajímavost: Při natáčení zemřelo osm koní.

Oficiální trailer filmu Chatova země / Chato's Land
Robin Hood (Robin Hood) (neděle 7. 2., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Robin Hood / Robin HoodNeprávem opomíjená disneyovská variace na příběhy legendárního zbojníka pobaví i po více než čtyřiceti letech. Režírující Wolfgang Reitherman v ní veškeré vedlejší motivy osekal na minimum a především dětem nabídl jednoduchý, nicméně poučný příběh, který může být brán i jako jakási alegorie. Vsadil prakticky jen na romanticko-výchovnou linii, poctivou ruční animaci, sympatické postavičky a svěží tempo, což se mu vyplatilo. Celé to navíc obohatil spoustou písní, z nichž ta titulní si vysloužila nominaci na Oscara. Ideální rodinné nedělní probouzení.

Synopse: Lišák Robin Hood bohatým bere a chudým dává. To se ale moc nelíbí vlkovi, který zastává funkci šerifa z Nottinghamu a je mu v patách. Na vše pak bdí pečlivým okem lví princ Jan.

Zajímavost: Robin Hood vystřelí v tomto filmu pouze šest šípů.

Oficiální trailer filmu Robin Hood / Robin Hood
Willie Boy (Tell Them Willie Boy Is Here) (neděle 7. 2., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Willie Boy / Tell Them Willie Boy Is HereDrama s westernovými prvky z konce šedesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším, což může být dáno tím, že je jako celek trochu zvláštní. Režisér a scenárista Abraham Polonsky v něm totiž místo přestřelek a drsných mužů vsadil na jednoduchý příběh o rasových předsudcích, který zabalil do znepokojivě ponuré a temné atmosféry. Navíc zvolil dost pomalé tempo vyprávění a postavy nejsou úplně sympatické, takže je chvílemi snímek náročnější na vnímání i sledování. V hlavních rolích excelují Robert Redford, Katharine Ross a Robert Blake. Netradiční a nejednoznačně přijímaná záležitost.

Synopse: Z Kalifornie se začátkem dvacátého století vrací do indiánské rezervace mladý indián z kmene Pajutů Willie Boy (Robert Blake), aby se oženil s Lolou (Katharine Ross), kterou už dávno miluje. Její otec je však proti a jednoho večera mezi nimi dojde k boji, v němž ho Willie zastřelí. Okamžitě tak se svou vyvolenou prchá do neznáma. Po stopě se jim vydává šerif Cooper (Robert Redford), který ale celou záležitost považuje za záležitost indiánů a nechce uplatňovat "zákony bílých".

Zajímavost: Film je natočen na základě skutečného příběhu indiánského chlapce.

Originální trailer filmu Willie Boy / Tell Them Willie Boy Is Here

Romeo krvácí
(Romeo Is Bleeding) (neděle 7. 2., Prima, 22.50 - 01.10 / pondělí 8. 2., Prima Max, 00.45 - 08.15)
Plakát filmu Romeo krvácí / Romeo Is BleedingV tuzemsku ne tak známý britský krimithriller potěší všechny fanoušky moderních neonoirů. Režírující Peter Medak v něm vykresluje potřebnou dobovou atmosféru, nešetří opravdu černým humorem a od začátku zaujme svěžím tempem a svérázným stylem. V hlavních rolích excelují Gary Oldman a Lena Olin, vedle kterých se ale neztratí třeba ani Juliette Lewis nebo Roy Scheider. O to víc zamrzí, že příběh není kompaktní a zvratů je ve druhé polovině zbytečně moc.

Synopse: Jack Grimaldi (Gary Oldman) je newyorský policista, který pracuje v oddělení organizovaného zločinu. Zároveň je ale informátorem mafiánského bosse Dona Falconeho (Roy Scheider). Ač má ženu (Annabella Sciorra), kterou nade vše miluje, udržuje poměr s mladou Sheri (Juliette Lewis). Už tak složitý život se mu začne komplikovat, když si jde vyzvednout odměnu za nahlášení místa pobytu jednoho z gangsterů, který v následné přestřelce umírá. Není ale jediný.

Zajímavost: Název filmu odkazuje na stejnojmennou píseň Toma Waitse.

Oficiální trailer filmu Romeo krvácí / Romeo Is Bleeding
Ohnivý oceán (Hidalgo) (úterý 9. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / středa 10. 2., 14.45 - 17.15 / čtvrtek 11. 2., 05.55 - 08.10)

Plakát filmu Ohnivý oceán / HidalgoDobrodružné drama doplácí na přílišnou rozmáchlost a velké množství klišé, která se v něm objevují. Režírující Joe Johnston v něm nemůže zaujmout předvídatelným a neoriginálním příběhem, místo kterého tak spoléhá na opulentní výpravu, krásnou kameru, efektní akčnější scény a atraktivní a malebné lokace. Vzhledem k tomu, že vyměřil dost štědrou stopáž, ale někdy dochází k nudě a tempo je zbytečně pomalé. Ve slabších chvílích tak film drží nad vodou vydařené obsazení, jemuž dominuje Viggo Mortensen, kterému přihrávají mimo jiné Omar Sharif, Zuleikha Robinson nebo J. K. Simmons. Solidní, ale ničím výjimečná žánrovka.

Synopse: Kovboj Frank Hopkins (Viggo Mortensen) býval žijící legendou, jenže dny jeho slávy jsou nenávratně v prachu. Se svým věrným koněm Hidalgem se stal vyděděncem ve vlastní zemi a hledá smysl života. Novou šancí se pro něho stává účast na vyčerpávajícím, 3000 mil dlouhém závodě napříč Arabskou pouští. Při něm může všem dokázat, co v něm ve skutečnosti je. Nejdřív ho ale musí přežít.

Zajímavost: Mortensen si svého filmového koně oblíbil natolik, že si ho po skončení natáčení koupil.

Originální trailer filmu Ohnivý oceán / Hidalgo
Kamenný most (úterý 9. 2., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu  / Kamenný mostLehce kontroverzní drama režiséra a scenáristy Tomáše Vorla patří k tzv. chcípáckým filmům, takže je hodně osobní a ne každému se zalíbí. Tvůrce v něm vsadil na depresivní atmosféru, neveselý příběh a vše doplnil zvláštní, i když trefnou hudbou a nádhernou kamerou. V hlavní roli se objeví Tomáš Hanák, kterého doplňuje především na Českého Lva nominovaná Milena Dvorská. Vzhledem k celkovému ladění a náladě není film úplně jednoduchý na sledování a je spíše o pocitech a momentálním životním rozpoložení. Nejednoznačný tip.

Synopse: Někdejší nadějný režisér Tomáš (Tomáš Hanák) řeší třicátnickou krizi. Potlouká se po Malé Straně, propadá beznaději a nezúčastněně sleduje, jak kolem něj vládne duch komerce, na němž se on podílet nechce. Trhají se kolem něj i osobní vztahy a zdá se, že záblesk naděje se nedostavuje. Tehdy ale potká bohatého a úspěšného producenta Roberta (Jan Slovák), který mu podá pomocnou ruku.

Zajímavost: Sám sebe si ve filmu zahrál tehdejší prezident Václav Havel.

Originální trailer filmu Kamenný most


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY