Oscar 2016: Nejlepší zahraniční a animovaný film

Vydáno: 24.01.2016 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V kategorii nejlepší zahraniční film je největším letošním favoritem maďarské drama o holokaustu Saulův syn. V kategorii nejlepší animovaný film je pak najfavorizovanějším filmem pixarovka V hlavě.
28. února se v Dolby Theatre v Hollywoodu uskuteční osmaosmdesáté předávání zlatých sošek Oscarů, které bude uvádět Chris Rock. My vám zde přineseme podobně jako minulý rok přehled nominací v těch nejzajímavějších kategoriích. Náš cyklus oscarových analýz zahájíme přehledem snímků nominovaných v kategorii Nejlepší zahraniční a Nejlepší animovaný film.

Oscarová kategorie nazvaná Nejlepší zahraniční film je vyhrazena neanglicky mluveným filmům a americká Akademie filmového umění a věd, která každoročně ocenění uděluje, do ní musí z celého světa vybrat pouhých pět "nejlepších" filmů. Letos tímto oscarovým "sítem" prošly tyto snímky: El abrazo de la serpiente z Kolumbie, Mustang z Francie, Saulův syn z Maďarska, Theeb u Jordánu a Krigen z Dánska. Největší šanci na zisk zlaté sošky má výherce Zlatého glóbu v této kategorii, Saulův syn.

Saulův syn (Laszlo Nemes)

Fotografie z filmu Saulův syn / Saul fiaSaulův syn je nepochybně hlavním favoritem v kategorii Nejlepší zahraniční film. Jde o maďarské drama, které se zabývá událostmi holokaustu za druhé světové války. Maďarsko zatím u Oscarů uspělo pouze jednou v roce 1981, kdy získal Oscara snímek Mefisto, který byl rovněž situován do druhé světové války. Obecně se dá říci, že u oscarové akademie mají filmy vracející se k otřesným událostem historie, a druhé světové války nebo holokaustu zvláště, zelenou a jsou často oceňovány. Ať už jde o, námatkou vyberme, Schindlerův seznam či Pianistu. Namítne se, že toto jsou příklady amerických, případně v angličtině natočených filmů. Ano, ale téma holocaustu je univerzální a nezáleží na tom, v jakém jazyku a v jaké zemi je natočen. Tomuto poselství zkrátka rozumí dobře všude, i v Hollywoodu.
Český trailer filmu Saulův syn

Mustang (Deniz Gamze Ergüven)

Fotografie z filmu  / MustangTo Francie, ta patří k tradičním oscarovým zemím. I když posledního Oscara v této kategorii získala naposled už v roce 1992 za drama Indočína. Od té doby měla pouze nominace. Letos se o cenu bude ucházet francouzské drama v turečtině, natočené v Turecku narozeném, ale ve Francii vychovaným režisérem Denizem Gamze Erguvenem. Pět sester žijících na venkově severního Turecka se jednoho slunečného dne vrací ze školy a nevinně se dává do hry u jezera se zdejšími chlapci. Avšak to, co je pro ně bezelstná hra, je pro jejich tradičně smýšlející babičku a strýčka nepřípustný a imorální skandál, který nevhodně odhaluje jejich bující sexualitu. Domácnost se pro dívky okamžitě mění ve vězení, kde jsou sestry izolovány od okolního života, vychovávány ke správným mravům a nuceny k dodržování tradiční role ženy v muslimské společnosti. Mustang je druhým největším favoritem po Saulově synovi, což naznačuje i jeho přítomnost v nominacích na Zlatý glóbus. Dá se ale očekávat, že i na Oscarech vedle Saulova syna neuspěje. 

Originální trailer filmu Mustang

El abrazo de la serpiente (Ciro Guerra)

Fotografie z filmu  / El abrazo de la serpienteMultijazykové (převažuje španělština) dobrodružné drama El abrazo de la serpiente (Objetí hada) reprezentuje Kolumbii a někteří diváci ho možná viděli na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových varech minulý rok. Amazonský šaman Karamakate, který je poslední z přeživších svého kmene, se během čtyřiceti let setkává se dvěma okcidentálními vědci, kteří se snaží rozkrýt tajemství zázračné a posvátné rostliny chakruny. Spolu s nimi se v nevšedním černobílém snímku vydává na život měnící transcendentální cestu amazonským pralesem. Kolumbijský snímek je jasným outsiderem. Úspěchem je už účast v pětce nominovaných. Kolumbie dosud žádného Oscara nezískala. Ve skutečnosti jde o vůbec první nominaci pro tuto zemi, což je pro Kolumbii historický přelom. 

Originální trailer filmu El abrazo de la serpiente 

Theeb (Naji Abu Nowar)

Fotografie z filmu  / TheebDrama Theeb je dalším velkým outsiderem této kategorie. Reprezentuje Jordánsko. Je rovněž vůbec prvním jordánským filmem, který se ovjevuje v užší pětici na Oscara nominovaných zahraničních filmů. Arabská poušť v roce 1916. Snímek Theeb vypráví příběh jednoho chlapce, který se po smrti svého otce vydává na cestu k dospělosti. Když je poklidný život Theebova beduínského kmene narušen příchodem britského armádního důstojníka s tajným posláním, Theebův starší bratr Hussein souhlasí, že vojáka doprovodí na nebezpečné cestě přes arabskou poušť. Během výpravy jsou však přepadeni a Theeb i přes svůj velmi nízký věk rychle pochopí, že pokud chce zůstat naživu, musí dostát vlastnostem vlka, podle kterého byl pojmenován, a zakusit, co je to dospělost, důvěra i zrada. Pokud by Theeb cenu získal, byl by to podobný historický okamžik jako u kolumbijského snímku.

Originální trailer filmu Theeb

Krigen (Tobias Lindholm)

Fotografie z filmu  / KrigenPosledním z pětice filmů nominovaných na Nejlepší film v kategorii zahraničních filmů je dánské válečné drama Krigen (Válka). Snímek reprezentuje Dánsko, které se v seznamu nominovaných zemí objevuje celkem často. Naposledy to bylo před dvěma roky, kdy bylo nominované drama Hon. Oscara Dánsko získalo naposledy v roce 2010 za film Lepší svět. Nepředpokládá se, že by Dánsko uspělo takto "brzo", ale možné je všechno. Krigen se zabývá účastí Dánska na vojenských operacích v Afghánistánu. Zde je to konkrétně na příkladu jednoho vojenského důstojníka. Film se zabývá následky na jeho účasti ve válce, jaký má na jeho rodinu i na jeho Zemi. 

Originální trailer filmu Krigen

And The Oscar Goes to…

Už to tu bylo zmíněno několikrát. Největší šance na ziska Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film má letos maďarský snímek Saulův syn. Uvidíme, zda se papírové předpoklady nakonec splní. 

Šance podle Filmserveru:



Po kategorii nejlepší zahraniční film navážeme ihned s kategorií nejlepší animovaný film. Letošním favoritem je snímek V hlavě, který už v této kategorii získal Zlatý glóbus. Spolu s ním jsou ještě nominovány filmy Anomalisa, Ovečka Shaun ve filmu, Chlapec a svět a When Marnie Was There.

V hlavě (Peter DocterRonaldo Del Carmen)

Fotografie z filmu V hlavě / Veleúspěšná pixarovka V hlavě je největším favoritem na zisk Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film roku. Režisér Peter Docter už přitom jednoho Oscara v této kategorii získal s filmem Vzhůru do oblak před sedmi lety. Letos má velkou šanci tento úspěch zopakovat a získat druhou sošku. V hlavě bylo komerčně i kriticky velmi úspěšným filmem a jasným triumfem studia Pixar. Spolu s Docterem je nominován ještě Ronaldo Del Carmen, pro nějž jde o první nominaci. Oba tvůrci jsou pak ještě za tento film nominováni v kategorii Nejlepší původní scénář.

Originální trailer filmu V hlavě

Ovečka Shaun ve filmu (Mark BurtonRichard Goleszowski)

Fotografie z filmu Ovečka Shaun ve filmu / Celovečerní podoba oblíbeného seriálu nazvaná Ovečka Shaun ve filmu je u nás také dobře známa i díky tomu, že se u nás podobně jako V hlavě hrála v kinech. Ovečka Shaun ve filmu je jasným outsiderem a neočekává se, že by Oscara v této kategorii skutečně získala. Režisér Mark Burton je v této kategorii nováčkem, je to jeho první nominace. Spolu s ním je nominován producent filmu Richard Starzack.

Originální trailer filmu Ovečka Shaun ve filmu

Anomalisa (Charlie KaufmanDuke Johnson

Fotografie z filmu  / AnomalisaStop-motion animák pro dospělé Anomalisa od scenáristy a režiséra Charlieho Kaufmana v kinech teprve uvidíme. Charlie Kaufman dosud v oscarových nominacích figuroval jen jako scenárista. Jednoho Oscara také získal za scenář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Jeho nominace v této kategorii je překvapením. Jeho reálné šance na zisk sošky jsou ale mizivé. Spolu s ním jsou nominováni Duke Johnson a producentka Rosa Tran

Originální trailer filmu Anomalisa

Chlapec a svět (Alê Abreu)

Fotografie z filmu Chlapec a svět / O Menino e o MundoDo kin právě vstupuje brazilský animovaný snímek Chlapec a svět, který je čtvrtým z pětice nominovaných v kategorii Nejlepší animovaný film roku. Je o malém chlapci, který se vydává na dobrodružnou cestu světem za svým otcem. Chlapec a svět je jasným outsiderem této pětice, který může pouze šokovat, kdyby cenu získal.

Originální trailer filmu Chlapec a svět

Omoide no Mânî (Hiromasa Yonebayashi)

Fotografie z filmu  / Omoide no MânîPosledním z pětice je japonský animovaný film Omoide no Mani od studia Ghibli, který je v pětici zastoupený pod anglickým názvem When Marnie Was There. Japonsko je tradiční oblíbenou zemí, která bývá v nominacích v této kategorii často zastoupena. Naposledy Japonsko v této kategorii uspělo s filmem Cesta do fantazie v roce 2001. Nepředpokládá se, že by letos Japonsko s tímto filmem uspělo a spíše jde o "čestnou" nominaci pro zemi, která má velkou tradici v tomto odvětví. Spolu s režisérem Yonebayashim je nominován i producent filmu Yoshiaki Nishimura

Originální trailer filmu When Marnie Was There

And The Oscar Goes To…

Tady nemá cenu předpokládat, že by Oscara získal jiný snímek než V hlavě. Nebo si snad Akademie přichystala letos překvapení?

Šance podle Filmserveru:


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY