Zemřel oscarový kameraman Vilmos Zsigmond

Vydáno: 03.01.2016 21:10 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Známý a vlivný kameraman maďarského původu Vilmos Zsigmond zemřel ve věku pětaosmdesáti let. Známý je především díky spolupráci na Spielbergově Blízkých setkáních třetího druhu, za něž získal Oscara.
Vilmos Zsigmond se narodil šestnáctého června 1930 v Szegedu v Maďarsku. Na začátku šedesátých let se přemístil do Spojených států a usadil se v Los Angeles. Zsigmondovy výborné kameramanské práce jsme si mohli poprvé výrazně všimnout především ve filmu Roberta Altmana McCabe a paní Millerová a ve Vysvobození Johna Boormana.

Fotografie z filmu Blízká setkání třetího druhu / Close Encounters of the Third KindV roce 1974 Zsigmond poprvé spolupracoval se Stevenem Spielbergem na Sugarlandském expresu. O tři roky později pak spolu natočili Blízká setkání třetího druhu, za které Zsigmond získal Oscara. Na něj byl nominován také o rok později za slavné "vietnamské" válečné drama Lovec jelenů. Na Oscara za kameru byl pak nominován ještě dvakrát za drama Řeka a neonoir Černá Dahlia. Z jeho dalších filmů zmiňme ještě například tituly jako známé Čarodějky z Eastwicku, komediální western Maverick nebo dramedii Melinda and Melinda, na níž spolupracoval s Woodym Allenem.

V roce 2003 byl Zsigmond sdružením kameramanů zařazen mezi deset nejvlivnějších kameramanů historie. Zemřel na nový rok ve věku pětaosmdesáti let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY