Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2011 (2/4)

Vydáno: 12.02.2011 22:00 - Martin Bubrín | foto: 2011 Universal Pictures

Jaké megalomanské velkofilmy nás čekají v roce 2011 a jaké projekty se objeví v rekapitulačních anketách? Které snímky nadchnou diváckou smetánku na festivalech a filmových klubech a které skalní béčkaře? Dozvíte se v našem čtyřdílném výhledu, který se tentokrát věnuje právě béčkům.
Pozn.: První díl věnovaný blockbusterům naleznete tady.
Označit snímek za "béčkový", to může v určitých případech znít jako urážka. K podobnému výsledku pak přistupujeme s velkou rezervou a mnohdy jej zavrhneme ještě dřív, než se na něj začneme dívat. Většinou však naše zvědavost nesměřuje k příběhu či hereckým výkonům, ale k tomu, kam až je tvůrce ochoten zajít. Co si ale budeme nalhávat, termín "béčko" se hodně špatně definuje, jelikož nejde určit, kde přesně končí jeho hranice. Proto náš žebříček berte trochu s rezervou. Čistokrevných zástupců se dořežete jen několika (na poslední chvíli z distribučního plánu vypadl i revenge-movie Faster s Dwaynem "The Rock" Johnsonem) a zbytek jsou rozhodně zajímavé snímky, které se těžko škatulkují do nějaké kategorie. Nejsou to velkofilmy, za malé je také považovat nemůžeme a dobrá půlka z nich přinejmenším ani nebude tak dobrá, jak vypadá. Ale rozhodně byste o nich měli vědět.
Drive Angry 3D (Patrick Lussier)
Hned z kraje března se stanou dvě věci - Nicolas Cage nasadí svůj další vlasový příčesek a na filmových fórech bude zase o čem diskutovat. V nelítostném béčku naštvaný řidič Milton ujede ve svém černém Chargeru z pekla (ano, opravdu), aby mohl spasit svou duši. Jeho mise je jednoduchá: najít lidi, co zavraždili jeho dceru a unesli její dítě, a pěkně po staru s brokovnicí za zády si s nimi vyřídit účty. Klasický příběh, který je podřízen efektní krvavé lázni, jež bude následovat, do třetího rozměru přenesl režisér Krvavého Valentýnu Patrick Lussier. Je tedy jasné, na co bude výsledek spoléhat. Výbuchy, ještě větší výbuchy, srážky aut a mnoho hozených či vystřelených věcí pěkně do plátna, jak to máme rádi. Dle posledních TV spotů to vypadá na styl, se kterým přišel i čtvrtý Resident Evil - nechutně na přímo nám ukázat, že 3D je vlastně strašně bezva věc. Snad bude Drive Angry snesitelnější - kromě Cage se nám představí i mladá herečka / modelka Amber Heard či démonicky zábavný William Fichtner. Nic horšího než "blbé béčko na jedno použití" z toho vzejít nemůže.
Premiéra: 3. března (ČR) / 25. února (USA)

Jsem číslo čtyři (D. J. Caruso)
D. J. Caruso to s teenagery umí. Když režíroval Shiu ve variaci na Okno do dvora, mělo to šťávu a šmrnc, když si později zopakovali spolupráci na Oku dravce, mělo to zase drajv a dobrou akci. Tento rok se však pokusí na scénu uvést nového idola - Alexe Pettyfera. Koho? Před pěti lety jste ho mohli vidět v "dětském" špionážním filmu Stormbreaker, do té doby se tento dvacetiletý herec mihl jen v pár bezvýznamných rolích. Letos však na sebe upozorní jako John Smith, hlavní hrdina adaptace sci-fi novely Jsem číslo čtyři. Jedná se o mimozemšťana, jehož domovská planeta byla zničena, a tak se musí ukrývat na Zemi mezi námi. Jenže jednoho dne se "zlí" mimozemšťané vrací zpět a začínají přeživší jednoho po druhém likvidovat. Ale John, spolu s ostatními, mají to, s čím nikdo nepočítal - superschopnosti. Výtečně sestříhané trailery zatím ukazují opravdu velkou porci akce a triků, hláškujícího mentora Timothyho Olyphanta a pohlednou Teresu Palmer, takže o tu lákavější stranu bychom se neměli bát. Horší to je s laděním příběhu, který po všech stránkách nezaměnitelně připomíná Stmívání. Osamělý tajemný mladík se snaží zapadnout do školy, je jiný než ostatní, zamiluje se do něj místní studentka, však už to znáte. Byla by škoda, kdyby si touto bilancí Caruso svou zatím nadprůměrnou kariéru pokazil. Rozhodně nechceme, aby rozjel další sérii, kde se bude s vážnými pohledy hledět mezi stromy. V případě úspěchu však můžeme dostat rovnou další díly, jelikož knižní podoba chystá v blízké době sequel.
Premiéra: 7. dubna (ČR) / 18. února (USA)

Sucker Punch (Zack Snyder)
"You will be unprepared," hlásí mohutný nápis v trailerech a na plakátech. Musíme mu dát ale za pravdu, jelikož obyčejný divák na tohle jednoduše není připraven. Na to výrobek obsahuje až moc východních ingrediencí. Zack Snyder tak dává celé mainstreamové produkci ten pravý Sucker Punch - příběh dívky, která si vytvoří smyšlený svět, utíká do něj z kruté reality a může si v něm dělat co si zamane. A také co si zamane režisér. Film natočený v podobném stylu jako 300: Bitva u Thermopyl dává Snyderovi možnost se naplno utrhnout ze řetězu, až se divím, že mu na to někdo dal po neúspěchu Strážců a Sovích strážců nějaké peníze. Jeho svébytný rukopis poznáte v každém filmovém políčku - brutální barevná stylizace, slow-motion, agresivní střih, přesně jako z jeho vlastní učebnice Jak natočit "cool" podívanou. To navíc obohacuje bezmála anime estetikou, kde se snoubí západní rozmáchlost a východní dravost a výstřednost v té nejlepší možné podobě. Pětice spoře oděných slečen s obřími kulomety tak prostupuje různými lokacemi, kde musí získat vždy jeden důležitý artefakt. Dočkáme se zákopů druhé světové války, draků, robotů, obřích ninja bojovníků, růžového robota... a to jsme určitě jen na začátku. Ne namátkou tak Sucker Punch připomene stylizované asijské bojovky jako Casshern nebo Goemon. "Alenka v říši divů s kulomety" si tak nemohla přát lepšího režiséra. Snad tržby ukážou, že i podobné filmy mají komerční potenciál.
Premiéra: 31. března (ČR) / 25. března (USA)

Rychle a zběsile 5 (Justin Lin)
Jezdí rychle, ale nikdy nedostávají pokuty. Jednají zběsile, ale nikdy se nedostanou do vězení. Řeč je samozřejmě o nejnablýskanější a zřejmě nejvíc "cool" sérii pod sluncem. Ta nám již popáté zopakuje to, čemu říkáme letní film. Vytuněná auta, největší pecky z rádií, spoře oděné modelky, opálení svalovci, voda, sluníčko... a tentokrát taky hodně zbraní a výbuchů. Dle traileru to vypadá, že režisér Justin Lin, který točí již třetí díl série, na auta myslí až v posledním případě. Mnohem víc ho zajímá nápaditá akce, kaskadérské kousky, parkour a přestřelky mužů na opačných stranách zákona. Což nemusí být vůbec na škodu, když se tentokrát sejdou téměř všechny postavy z předchozích dílů a přitom přiberou ještě jednoho nováčka. Tím "otloukánkem" bude Dwayne "The Rock" Johnson, který by si to měl z Vin Dieselem na férovku rozdat o to, kdo je z nich větší akční hrdina. Přihrávat jim bude opět Paul Walker, Tyrese Gibson, Ludacris nebo Jordana Brewster. Už čtvrtý díl byl vzhledem k lobotomické trojce příjemným překvapením, takže není důvod se obávat, že by se snížila hranice zábavnosti. Jen laťka samoúčelného drsňáctví je nastavena příliš vysoko.
Premiéra: 5. května (ČR) / 29. dubna (USA)

Kazatel (Scott Stewart)
Paul Bettany se nejspíš nemá rád. Od dob, kdy si bičoval záda v Šifře mistra Leonarda, uběhlo už sice skoro pět let, ale i tak tento anglický rodák nejspíš upsal duši ďáblu. Ten se jmenuje Scott Stewart a možná jste (ne)viděli jeho akční náboženské béčko Legie, kde se epická bitva o osud lidstva odehrává mezi stoly zapadlého motorestu. Pokud ano a nelíbilo se vám, tak vás můžeme upokojit tím, že nás v květnu nemine adaptace komiksu Priest, na které oba tvůrci opět spojí své síly. A bude to přibližně o tom samém. Padlý kazatel Ivan Isaacs nebude bojovat proti zlým silám náboženskými poučkami a vírou, nýbrž rozmanitým arsenálem zbraní. Dle traileru se film bude odehrávat v jakési futuristické budoucnosti, kde není nouze o hi-tech udělátka, upíry nebo trikové scenérie. Jednoduchá náboženská zápletka je obalena do efektní smrště vjemů, světýlek a zpomalovaček, až se vám v jejich společnosti možná začne líbit. Stylizací připomíná svět někde na pomezí Underworldu a Resident Evil. I když bude výsledek pravděpodobně přímočarejší než obě série dohromady, nečekáme žádný zázrak. Ale alespoň solidní béčková jednohubka by z toho vzejít mohla. Na to je Paul Bettany s vytetovaným křížem na čele moc velký sympaťák.
Premiéra: 12. května (ČR) / 13. května (USA)

Conan (Marcus Nispel)
I přes výslednou kvalitu je Barbar Conan z roku 1982 kultovní záležitostí. Fantasy béčko poprvé ukázalo potenciál Arnolda Schwarzeneggera, který potvrdil, že se svými mimickými a tělesnými svaly dokáže zkolit i lamu. Byla z toho vskutku podívaná „pohanských“ parametrů a vcelku i mizerný film, který si však spousta lidí kvůli nezaměnitelné béčkové atmosféře zamilovala. Remake byl tedy pro Hollywood samozřejmostí. Do fantasy světa Roberta E. Howarda se letos podíváme ještě jednou, a to pod vedením rutinéra Marcuse Nispela, který režíroval novodobý remake Pátku třináctého či mizernou Cestu bojovníka. Chráněnec Michaela Baye je známý tím, že točí naprosto identické žánrové filmy, které jakoby vyjely z fabriky na jejich tvorbu. Doufejme, že podobnému neinovátorskému přístupu se vyhne v nové verzi Conana, která má být tvrdé eRko. Jde v podstatě o stejný příběh jako u originálu – Conan je jako malý prodán do otroctví a až si v něm vypěstuje své svalstvo, uteče a rozhodne se pomstít těm, kteří mu to způsobili. V hlavní roli se představí neznámý havajský herec Jason Momoa, který jakoby vypadl ze seriálového Spartaka. Charisma či postavu rakouského dubu však nemá, tak uvidíme, jak se s rolí popasuje. Ve vedlejších rolích se ale objeví například Stephen Lang (Quaritch z Avatara), Ron Perlman (Hellboy) nebo Rose McGowan, kterou nejpravděpodobněji znáte jako dívku s kulometem místo nohy z Planety Teror. Kultovnosti originálu Conan nejspíš nedosáhne, ale něco ve stylu Solomona Kanea by z toho vylézt mohlo.
Premiéra: 18. srpna (ČR) / 19. srpna (USA)

Kovbojové a vetřelci (Jon Favreau)
Název mluví za vše. Další komiksová adaptace nám ukáže, jak by to mohlo vypadat, kdyby na Divoký západ zavítali mimozemšťané. A rozhodně nepůjde o mírumilovnou návštěvu. Obě dvě rasy tak proti sobě vytasí ty nejlepší zbraně – kolty a lasery. Mají však lidé vůbec šanci přežít? Na to si musíme počkat do konce srpna, kdy k nám tahle zvláštní podívaná s bezmála blockbusterovými parametry doletí. Jon Favreau už dvakrát v Iron Manovi dokázal, že odlehčený akční film dokáže ukočírovat na jedničku, doufejme tak, že se mu to povede i v této „resuscitaci“ westernového žánru. Po nečekaném kasovním úspěch Opravdové kuráže bratří Coenů to možná vypadá, že diváky zase začíná tento skomírající žánr zajímat. Pokud jej ještě říznete sci-fi, můžete si rovnou poblahopřát k úspěchu. V hlavní roli se představí Daniel „James Bond“ Craig, Olivia Wilde nebo Sam Rockwell. Sestavu také doplní Harrison Ford, který se ve větším filmu objeví poprvé po čtvrtém Indiana Jonesovi, takže se na jeho návrat na velké filmové pole těšíme. Stejně jako na celý film, který je, vzhledem ke klasickým velkofilmům a nabídce v kinech, docela unikátní. Snad se z toho nevyklube další Jonah Hex.
Premiéra: 25. srpna (ČR) / 29. července (USA)

Immortals (Tarsem Singh)
Řecké báje se v listopadu podruhé pokusí o restart. Hrozivý Souboj Titánů zklamal snad ve všech ohledech, ale dokázal alespoň vydělat nechutné množství peněz, díky nimž se již připravuje druhý díl. Konkurenční projekt Immortals je v podstatě o tom stejném – jsou tam lidi, bohové a budou mezi nimi rozepře, které se rozhodně nebudou řešit na dobré slovo. Tentokrát budeme sledovat osudy Thesea, jenž musí bojovat proti titánům, kteří by rádi svrhli vládu Olympu. Z prvních obrázků to zatím vypadá na nekorektnější a špinavější verzi loňského 3D průšvihu, zdání však může klamat. Na to si budeme počkat až na první trailer. Snad se výsledek bude více přibližovat k řezničinám typu God of War než ke klasickému dobrodružnému filmu. Obsazení je však lahůdkové – představí se nám Henry Cavill, který ukáže, zda má charisma na Snyderova Supermana, Mickey Rourke si zahraje šíleného krále Hyperiona, objeví se také hvězda Milionáře z chatrče Freida Pinto, Stephen Dorff z Odnikud někam nebo John Hurt. Navíc, v režii indického vizionáře Tarsema Singha, který má za sebou viuálně nápadité snímky jako Cela nebo Pád, by se mohlo jednat o vskutku originální podívanou. Doufejme, že scénář nebude zase děravý jako ementál.
Premiéra: 10. listopadu (ČR) / 11. listopadu (USA)

Real Steel (Shawn Levy)
Transformers letos nebudou jediný film o velkých robotech. Stejně jako Fighter nebude jediné boxerské drama. Shawn Levy a Hugh Jackman se rozhodli tyto dva neslučitelné prvky spojit a přijít se zatraceně originální podívanou. V budoucnosti byly kvůli přílišné brutalitě zakázany veškeré bojové kontaktní sporty. Aby však tradice pokračovala, jsou lidé v ringu nahrazeni roboty. Vysloužilý boxer Charlie Kenton je tak připravuje k boji a s jedním z nich se rozhodne vyhrát titul. Zajímavý nápad, který kloubí Rockyho a Já, robot, režíruje právě výše zmíněný Shawn Levy. Nejsem si však jistý, zda po rodinných výplaších typu Noc v muzeu či Růžový panter dokáže ukočírovat tuto testosteronovou, vlastně naolejovanou zábavu. Dle traileru se však ničeho bát nemáme a rovnou si máme zakroužkovat datum premiéry v kalendáři. Snad Hugh Jackman tentokrát své adamantiové drápy nechá doma a předvede se nám v nové akční roli. Není důvod, proč se na "Transformers v ringu" netěšit.
Premiéra: 17. listopadu (ČR) / 7. října (USA)

Rise of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt)
Opice ještě nedaly své poslední sbohem. Pětkrát jsme se s nimi setkali v čím dál horších pokračováních kultovního originálu z roku 1968 - snad jen kvůli tomu, že nákladné kostýmy a masky bylo tvůrcům škoda vyhodit. Dnes ale doba pokročila a kromě toho, že se točí remaky a restarty všeho, co je staré nebo známé, také postoupily vizuální efekty. Proto se již v šestém „opičím“ dobrodružství nedočkáme žádným masek, nýbrž technologie motion capture, která je dnes běžnou součástí skoro každého velkofilmu. Příběh je zasazen do současného San Francisca, kde bychom měli být svědky toho, jak se u opic rozvine inteligence a záhy svrhnou lidskou nadvládu. Námět, který vydá za velkofilm, ale i za malé béčko, režíruje neznámý Rupert Wyatt, pro nějž je Rise of the Planet of the Apes vlastně debutem pro širokou veřejnost. Hlavní roli si zahraje čím dál populárnější James Franco, po jeho boku se objeví také Brian Cox, Freida Pinto, Tom Felton nebo Andy Serkis (schválně si tipněte, koho bude hrát :). O filmu je zatím jen známo datum premiéry a pár obrázků z natáčení, takže na posuzování výsledné kvality je zatím docela brzy. Snad to bude zábavnější než Burtonův remake.
Premiéra: 24. listopadu (ČR) / 23. listopadu (USA)

ANKETA

Na které "béčko" se v roce 2011 těšíte nejvíce?













Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY