Recenze: Hodný dinosaurus - loni druhý, o poznání slabší Pixar

Vydáno: 07.01.2016 18:00 - | foto: facebook tvůrce

Experti na animované filmy z firmy Pixar se loni nevytasili jen s jedním filmem, ale rovnou se dvěma. Po výletu za emocemi V hlavě nás vzali i do pravěku s Hodným dinosaurem. Jak tyto dva snímky obstály ve srovnání?

Hodný dinosaurusRecenzoval/a dne 07.01.2016 18:00. Experti na animované filmy z firmy Pixar se loni nevytasili jen s jedním filmem, ale rovnou se dvěma. Po výletu za emocemi V hlavě nás vzali i do pravěku s Hodným dinosaurem. Jak tyto dva snímky obstály ve srovnání? Hodnocení: 2.5
Hodný dinosaurus
The Good Dinosaur
Komedie / Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2015 , 93 min.

Režie: Peter Sohn
Scénář: Bob Peterson, Peter Sohn, Erik Benson, Meg LeFauve, Kelsey Mann, Bob Peterson, Meg LeFauve
Herci: Jeffrey Wright, Frances McDormand, Maleah Nipay-Padilla, Ryan Teeple, Jack McGraw, Marcus Scribner, Raymond Ochoa, Jack Bright, Peter Sohn, Steve Zahn, Mandy Freund, Steven Clay Hunter, A.J. Buckley, Anna Paquin, Sam Elliott

Česká premiéra: 26.11.2015

Hodnocení: 5/10

Distributor: Falcon


Hodný dinosaurus hodnocení na Kinobox.cz: 65.45 %
Loňský rok byl prvním v historii, kdy společnost Pixar vyslala na plátna více než jeden titul. Po naprostém letním hitu V hlavě si v listopadu odbyl premiéru ještě Hodný dinosaurus, který z velké míry těžil z publicity jeho vychvalovaného předskokana. Tento pravěký příběh na plátna přivedl režisér Peter Sohn, který v pixarovských filmech zatím jen hrál. Hodný dinosaurus je tedy jeho celovečerním debutem, před kterým za sebou měl jen jeden krátkometrážní animák a na prvotinu nevychází vůbec špatně.

Fotografie z filmu Hodný dinosaurus / The Good DinosaurJedna z věcí, kterou s největší pravděpodobností, když se řekne "Pixar", budete očekávat, je naprosto špičková animace. A v té nezklamal ani tento nejnovější počin. Scenérie prehistorické přírody vypadají naprosto reálně a jsou odvedené opravdu mistrovsky a to samotné můžete říci i o zvířecích a lidských postavách. Bohužel oproti předchozí tvorbě Hodný dinosaurus vizuálně postrádá nějakou tu dávku originality a celkově působí velmi mdle.

I příběhově bohužel vše vyšlo slabě a celý děj kopíruje klasickou šablonku dobrodružství, kdy se hlavní hrdina musí po nešťasné shodě náhod vydat na dobrodružnou cestu domů, což je prakticky Hledá se Nemo znovu a podobně koncipované bylo i V hlavě, to ovšem nabalilo na základ mnohem více humoru a originality, což se nyní bohužel nepovedlo.

Fotografie z filmu Hodný dinosaurus / The Good DinosaurVíc než komediálně bohužel příběh dinosaura Arla a jeho lidského kamaráda působí depresivně a tragicky, což zřejmě není něco, co byste si zrovna přáli u filmu určeného dětem. Klasický základ úmrtí člena rodiny by nepřekážel, ale mnoho vtipů nenaleznete a celou dobu se vše monotónně táhne ve smutné snaze bojácného otloukánka Arla vrátit se konečně domů.

Přestože tu není moc mluvících postav, tak vyzdvihnout si určitě zasluhuje jak české, tak originální hlasové obsazení. To neobsahuje naprosté herecké hvězdy, ale ne úplně neznámé hlasy a i tuzemské provedení je velmi povedené. Jen kdyby se tam tvůrcům podařilo protáhnout nějaké vtipné uvolnění, dalo by se s hodnocením jít o pár bodů výše.

Velkým plusem tu nakonec je akce, která drží určitou formu napětí a díky tomu nic nepůsobí nudně, takže ta hodina a půl uteče jako voda. Bohužel ani konec není nějak uchvacující a tak všechno dle mého názoru spadá do meze průměrnosti, což se Pixaru nestává tak často, ale možná by se napříště mohli soustředit na jeden snímek. Evidentně totiž šlo nejvíce snahy do V hlavě a Hodný dinosaurus se jen tak jakoby mimochodem nachomýtl do roku 2015 také. V téhle konkurenci s velkou jistotou brzy zapadne mezi zapomenuté filmy, ale pokud chcete děti na něco vzít do kina, asi to momentálně bude ideální nápad.

Český trailer filmu Hodný dinosaurus


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY