Za horizontem: Kanibalismus v The Green Inferno

Vydáno: 21.12.2015 15:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

O kanibalistickém hororu The Green Inferno, který natočil Eli Roth, jsme vás už několikrát informovali. Na řádnou recenzi ale došlo až nyní. Jak tedy dopadl tento kontroverzně vypadající nástupce italských hororů?

The Green InfernoRecenzoval/a Václav Limberk dne 21.12.2015 15:00. O kanibalistickém hororu The Green Inferno, který natočil Eli Roth, jsme vás už několikrát informovali. Na řádnou recenzi ale došlo až nyní. Jak tedy dopadl tento kontroverzně vypadající nástupce italských hororů? Hodnocení: 4
The Green Inferno
The Green Inferno
Horror / Thriller / Dobrodružný
USA, 2013 , 103 min.

Režie: Eli Roth
Scénář: Guillermo Amoedo
Kamera: Antonio Quercia
Herci: Lorenza Izzo, Ariel Levy, Daryl Sabara, Kirby Bliss Blanton, Sky Ferreira, Magda Apanowicz, Nicolas Martinez, Aaron Burns, Ignacia Allamand, Ramón Llao , Richard Burgi, Eusebio Arenas, Mary Dunworth, Matías Lopez, Antonieta Pari


Hodnocení: 8/10
The Green Inferno hodnocení na Kinobox.cz: 54.59 %
Poprvé jsme vás o tom, že se známý režisér Eli Roth chystá natočit The Green Inferno, informovali již před dvěma roky. K recenzi se však dostáváme až nyní. Jak je to možné? Vznik tohoto filmu, kterým chtěl režisér vzdát hold italským kanibalistickým hororům přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, zvláště pak klíčovému představiteli tohoto žánru Kanibalové, má dlouhou historii. Roth už sice The Green Inferno natočil před dvěma roky, kdy mělo světovou premiéru na festivalu v Torontu, ale do kin se v USA dostal v řádné kinopremiéře až letos na podzim. Lze ho tedy pokládat za novinku, ač je ve skutečnosti už dva roky starý. Především je to ale kousek, který stojí za pozornost. 

Lorenza Izzo ve filmu  / The Green InfernoJustine (Lorenza Izzo) je naivní studentka, kterou okouzlí mladý a pohledný sociální aktivista Alejandro (Ariel Levy). I přes varování své kamarádky Kaycee (Sky Ferreira) se rozhodne následovat jeho a skupinu jeho přátel na nebezpečnou výpravu do deštného pralesa v Peru, kde chtějí protesty zabránit kácení lesa a zničení domorodých kmenů. Na svou obranu chtějí použít mobilní telefony a díky živým streamům na internet se jim to také podaří. Justine je však použita jako návnada, protože její otec má vysokou funkci v Organizaci spojených národů. To, že Justine Alejandrovi nalítla, zjistí při zpátečním letu domů. Jejich letadlu se však porouchá motor a při havárii v džungli čeká zbytek přeživších doslova peklo, neboť je zajme místní kanibalismu holdující kmen.

Abyste The Green Inferno ocenili, nemusíte znát nutně celou historii kanibalistického žánru, jako jí zná Eli Roth, který svůj film pojmenoval podle "filmu ve filmu" kanibalistické klasiky Kanibalové z roku 1980. The Green Inferno je zručně natočený a napínavý horor. Pravda, pro hororové fanoušky to bude velmi příjemná podívaná, neboť film má všechny potřebné komponenty pro uspokojení každého drsných scén lačného diváka. A tak se můžete těšit, že uvidíte opravdu hodně gore scény, při kterých bude vaše kanibalistické já plesat radostí. Roth se ukázal jako učenlivý student pana Ruggerao Deodata a jeho verze Kanibalů pro jednadvacáté století je jeho důstojným nástupcem. 

Fotografie z filmu  / The Green InfernoPouze v jediném Roth Deodata nenásledoval. Vyvaroval se snuff scén reálného mučení zvířat, které způsobilo velké pobouření právě v případě Kanibalů. Také diskutabilní poselství, že za kanibalismus můžou "bílí", kteří utlačují domorodé kmeny a zaslouží si proto být sežráni, které Kanibalové nesli, už Roth nepřejímá. Soustředí se raději pouze na naplění diváckých očekávání, což se mu podle mého soudu zdařilo velmi dobře. A když už jsme u srovnávání obou už tak rozdílných filmů, musím podotknout, že The Green Inferno je daleko lépe stravitelné než Kanibalové. Nikoliv proto, že by bylo "krotší", naopak šťavnatých kanibalistických scén si tu užijeme i více než v Kanibalech, ale především kvůli době vzniku. Kanibalové vypadali spíše jako poloamatérský film, podobně jako jeho celá řada klonů a odnoží. Na Kanibaly bylo hnusné se dívat. Na The Green Inferno se naopak dívá dobře a příjemně. Jde totiž o kašírovanou brutalitu, víme, že se zde žádné násilí neděje. Roth se nás nesnaží přesvěděčit, že to, co nám ukazuje, je skutečné.

The Green Inferno je zkrátka povedenou poctou kanibalistického subžánru, který má Roth rád a na rozdíl od jeho italských předchůdců se na něj příjemně dívá. A nemusíte být nutně sadisti a kanibalové, abyste tento fakt ocenili.

P.S.: Film je věnován Ruggero Deodatovi a končí slovy "Per Ruggero".

Originální trailer filmu The Green Inferno


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Krute a ubohe. Pouze to mate nasi mladou generaci a stresuje ji to i tamto (Klara., 23.12.2015 02:07) Reagovat

    Doporucuji promitat az od druheho pololeti na druhem a tretim stupni vyvoje

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY