Kinopremiéry: Uvězněný Krampus prožívá trable o Vánocích

Vydáno: 09.12.2015 09:17 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jubilejní padesátý týden nepřináší do kin žádnou zásadní novinku. Z celé pětice premiér jsou hned tři spjaty s nadcházejícími svátky a jejich kvalita je značně kolísavá. Nejzajímavěji tak vypadají vánoční horor a drama Room.
Krampus: Táhni k čertu (Krampus) (CinemArt)

Český plakát filmu Krampus: Táhni k čertu / KrampusNízkorozpočtový horor je překvapením konce roku, neboť si komerčně vede nad očekávání dobře a navíc se těší poměrně příznivým ohlasům a recenzím. Ty hovoří o velmi solidní atmosféře a zajímavém příběhu, který přináší trošku oživení do stereotypního žánru. Vypadá to tedy, že zatím ne moc známý režisér a spoluscenárista Michael Dougherty by mohl trošku prorazit a časem se stát žánrovou jistotou. Vzhledem k tomu, že nejslavnější tváří v obsazení je Toni Collette, jsou předchozí řádky tím jediným, na co lze diváka lákat. Pravděpodobně premiéra týdne a příjemná alternativa okoukaným a přeslazeným svátečním snímkům.

Synopse: Puberťák Max (Emjay Anthony) žije v rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce. Aktuálně jsou na bodu mrazu, protože se blíží krizové období Vánoc a na svátky navíc dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry Lindy (Allison Tolman), která je úplně jiná. V nastalých rodinných sporech prohlásí Max, že by svátky nejraději zrušil. Od té doby se začnou dít divné věci - venku zuří sněhová vánice, přestane jít elektřina, nedá se nikam dovolat a za okny domu se začínají zjevovat temné stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Na rodinu totiž útočí nejstrašnější z pekelníků, Krampus.

Zajímavost: Sám tvůrce popisuje Krampuse / Krampa (těžko říct, jak se skloňuje) jako stín Santy Clause.

Oficiální český trailer filmu Krampus: Táhni k čertu / Krampus
Trable o Vánocích (Love the Coopers) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Trable o Vánocích / Love the CoopersSnad každý rok se musí v kinech v období svátků objevit vánoční film plný osudů mnoha lidí, kteří se potkají právě v tomto "kouzelném" období a změní se jim život. Letos tuto úlohu plní bohužel nepříliš dobře hodnocená komedie, jejímž zásadním tahákem je opravdu hvězdné obsazení, v němž se namátkou objeví Diane KeatonJohn Goodman, Amanda Seyfried, Marisa Tomei, Ed Helms a Alan Arkin a to zdaleka není všechno. Režii obstarala nepříliš známá Jessie Nelson, jejíž dosavadní filmografie je plná spíše podprůměrných žánrovek. A dle všeho se zdá, že ani tato nebude jiná. Ale uvidíme.

Synopse: Jako každý rok se i letos snaží čtyři generace rodiny Cooperových společně sejít a oslavit nadcházející vánoční svátky. Jenže jejich setkání provází série nepředvídatelných situací, které dokáží vše obrátit vzhůru nohama a všichni budou rádi, když Vánoce přežijí ve zdraví.

Zajímavost: Původní název filmu zněl The Most Wonderful Time.

Český trailer filmu Trable o Vánocích / Love the Coopers
Room (Room) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Room / RoomPodle spokojených ohlasů (včetně naší recenze) funguje kanadsko-irské drama, které je adaptací románu Emmy Donoghue, jež sama napsala i scénář, nejlépe, když o něm víte jen minimum informací. Režírující Lenny Abrahamson v něm prý potvrdil, že patří k tvůrcům, které se vyplatí sledovat a mělo by jít o opravdu zajímavou žánrovku "s přesahem". V hlavních rolích se objeví Brie Larson a malý Jacob Tremblay, které doplňují třeba William H. Macy, Sean Bridgers nebo Joan Allen. Zřejmě trefa do černého.

Synopse: Pro pětiletého Jacka (Jacob Tremblay) je pokoj celým světem. Narodil se v něm, vyrůstá v něm a žije v něm v bezpečí se svou matkou (Brie Larson). Poznání o světě nabývá prostřednictvím dětských televizních seriálů a knih. Pokoj je jediný skutečný, vše okolo je fiktivní. V noci ho matka ukládá do šatníku, kde musí usnout dřív, než přijde Starý Nick (Sean Bridgers), jejich věznitel. Pro jeho matku je totiž pokoj vězením, v němž se jí s vypětím všech sil podařilo zachovat pro své dítě zdání normálnosti. Nic ale nemůže trvat věčně.

Zajímavost: V rámci důvěryhodnosti se Larson na měsíc izolovala od lidí a držela striktní dietu.

Oficiální český trailer filmu Room / Room
Sněhová královna 2 (Snehznaya koroleva 2) (Mirius FD)

Český plakát filmu Sněhová královna 2 / Snezhnaya koroleva 2V adventním období nesmí v kinech chybět nějaká ta "lacinější" pohádka, tentokrát jde o pokračování ruského rodinného animáku. Podle prozatímních ohlasů, kterých není mnoho, je dobrou zprávou to, že k režii se vrátil Aleksey Tsitsilin, animace vypadá pořád hodně dobře a film lze vidět, i když neznáte ten předchozí. Tou horší pak to, že příběh je jednoduchý a předvídatelný, v podstatě nemá co nabídnout a je určen primárně dětem a dospělí se tak mohou často nudit. Takže vlastně žádné překvapení.

Synopse: Gerdě a skřítku Ormovi se podařilo porazit Sněhovou královnu a osvobodit bratříčka Kaye. Ostatním skřítkům se mezitím zalíbila svoboda a Orm se stal jejich hrdinou a vzorem. Z ledu a sněhu však povstaly nové síly, kterým dokáže čelit jen po boku svých věrných přátel. Orma tak čeká další napínavé dobrodružství plné nebezpečí a nástrah.

Český trailer filmu Sněhová královna 2 / Snezhnaya koroleva 2
Od Caligariho k Hitlerovi (Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen) (Film Europe)

Český plakát filmu Od Caligariho k Hitlerovi / Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der MassenJak už název napovídá, dokument debutanta Rüdigera Suchslanda se věnuje slavnému období Výmarské republiky, v němž vznikl hlavně německý expresionismus, který silně ovlivnil dějiny kinematografie. Jeho největší "zbraní" by měly být archivní vystoupení a komentáře těch nejzásadnějších tvůrců, kteří se na vzestupu této éry podíleli. Ohlasů logicky není a nebude mnoho, většinou jsou ale spíše spokojené a mluví o dobrém studijním materiálu jak pro ty, kteří se filmové teorii věnují profesionálně, tak i pro ty, pro něž je "jen" velkým koníčkem. Patříte-li do jedné z těchto skupin, film si zřejmě ujít nenecháte.

Synopse: Výmarská republika (1918 - 1933) byla nejsvobodomyslnějším útvarem, jaký kdy na území Německa vznikl. Její éru provázely rozklad, krize i kulturní rozkvět. Jednalo se také o nejzásadnější období německé kinematografie, v němž film získal silné estetické základy, které přetrvávají dodnes.

Český trailer filmu Od Caligariho k Hitlerovi / Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY