Box office: 3D Cameron zválcován teen hororem

Vydáno: 06.02.2011 23:37 - Zbyněk Kubín | foto: 2011 Sony Pictures

Pátý víkend a opět dvě novinky na prvních příčkách žebříčku. Jeskyňářský 3D thriller Sanctum, který produkčně zaštítil sám James Cameron, dostal tvrdě na frak od teenagerského napínáku The Roommate.
Žebříček je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií a bude aktualizován po zveřejnění reálných čísel v úterý ráno.
Ani o pátém víkendu nepřinesly tržby z amerických kin do tváří kinařů mnoho radosti. Bídný začátek roku má další víkendový zářez a už to opravdu není žádná legrace. Zatímco první tři snímky v žebříčku návštěvnosti letošního Super Bowl víkendu si přišly dohromady na 30 milionů dolarů, v loňském roce to bylo 61 milionů, předloni 49 milionů a v roce 2008 pak 52 milionů. Slabší výsledek než letos měl až rok 2002, kdy ovšem do kin nevstupovala žádná novinka v širším uvedení. Nad kiny se zatím smrákají nepříjemně temná mračna, snad je blockbustery nacpané léto dokáže rozehnat a tragický začátek roku je pouze následkem slabé nabídky, kterou si studia připravila, a ne poklesem zájmu o filmová promítání.
Přestože je celková víkendová návštěva mrzutě nízká, producenti novinky The Roommate se mohou spokojeně plácat po zádech. Příběh o studentce a její psychopatické kolejní spolubydlící se umístil na první příčce s výdělkem 15,6 milionů, což tedy není žádný zázrak, ale vzhledem k prťavému šestnáctimilionovému rozpočtu jde o jednoznačný úspěch. Radost tvůrcům a Sony zřejmě vůbec nekazí ani fakt, že snímek má brutálně nízká hodnocení od kritiků (2,8 z deseti) a i diváci litují vyhozených peněz. On režisér Christian E. Christiansen ani nic jiného určitě neočekával a hlavním důvodem pro natočení snímku bylo vytřískat z něj co nejvíc peněz dřív, než se rozkřikne špatná pověst. A to se povedlo na výbornou.
Podobně zvrhlé, ale o poznání méně úspěšné úmysly měla pravděpodobně i druhá novinka týdne - 3D thriller Sanctum. Ten si při svém startu vydělal pouhých 9,2 mega, což nebude celkově stačit ani na pokrytí třicetimilionového rozpočtu. Děj se odehrává převážně pod zemí, v obřím jeskynním labyrintu, kam se dobrovolně (chápu horolezce, chápu potápěče, chápu polárníky, ale tyhle lidi, ty nepochopím nikdy) vydala skupinka dobrodruhů. Jenže se v úzkých chodbách ztratili a začne jim tak trošku hrabat. Teda trošku víc, až si půjdou po krku. Ačkoliv se Sanctum do všech stran ohání jménem producenta Jamese Camerona, na jeho výslednou kvalitu to podle všeho vliv nemělo. Kritici si na snímku smlsli a obdařili jej průměrnou známkou 4,4 z deseti, diváci jsou dokonce ještě přísnější než v případě The Roommate. Ono se to dalo očekávat již podle trailerů, že půjde o ztrátu času. Cameron by své jméno měl propůjčovat s větší rozvahou, ne jen kvůli vyzkoušení si nějakých technologických vychytávek.
Třetí příčku ukořistila úspěšná sexy komedie Hlavně nezávazně, která si při svém třetím víkendu nahrabala slušných 8,4 mega, čímž celkově přesáhla hranici padesáti milionů jen ze Severní Ameriky, což je při pětadvacetimilionovém rozpočtu parádní výsledek a u Paramountu mohou začít slavit. Čtvrtý skončil nezmar Králova řeč. Ta se v žebříčku drží už jedenáct týdnů a vydělává dál. Tentokrát 8,3 mega, celkově osmdesát čtyři, celosvětově sto padesát. Desetinásobek rozpočtu. Slušné.
Další pozice patří Zelenému sršni, jenž spadl o více než 45 % na 6,1 mega a pomalu ale jistě se loučí s vidinou slušného výdělku. Za ním se krčí obě novinky z minulého víkendu - Obřad i The Mechanic ztratily více než polovinu premiérových tržeb a dle očekávání padají ke dnu velice rychle. Za týden je již zřejmě v top desítce nepotkáme. Top ten pak uzavírají hity Opravdová kuráž a Černá labuť, mezi něž se ještě stačil vklínit nepovedený nákladný propadák Dilema.
Příští týden by mohl konečně prolomit (nebo potvrdit) tu bídu, která se na kina zámořská snesla. Čekají nás hned čtyři novinky v široké distribuci, mezi nimi historická řežba The Eagle talentovaného režiséra Kevina MacDonalda, animovaná trpasličí variace na Shakespearovu klasiku Gnomeo a Julie, romatická sandlerovka Zkus mě rozesmát nebo celovečerní dokument o legendárním a jedinečném zpěvákovi s názvem Justin Bieber: Never Say Never. Kdo si nakonec ukrojí největší kus koláče a jak velký ten koláč vůbec bude, se dozvíme za týden.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 04.02.2011
  1. The Roommate 15,6 mil. (novinka)
  2. Sanctum 9,2 mil. (novinka)
  3. Hlavně nezávazně 8,4 mil.
  4. Králova řeč 8,3 mil.
  5. Zelený sršeň 6,1 mil.
  6. Obřad 5,6 mil.
  7. The Mechanic 5,4 mil.
  8. Opravdová kuráž 4,8 mil.
  9. Dilema 3,5 mil.
  10. Černá labuť 3,4 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY