Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

Recenze: Hunger Games: Síla vzdoru 2. část - fenomén dorazil do finále

Vydáno: 19.11.2015 15:35 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Impawards

Teenagerský fenomén Hunger Games konečně dospěl do svého velkolepého finále - stálo dlouhé čekání na závěrečnou kapitolu za to, nebo jde jen o promarněný potenciál?

Hunger Games: Síla vzdoru 2. částRecenzoval/a Jan Varga dne 19.11.2015 15:35. Teenagerský fenomén Hunger Games konečně dospěl do svého velkolepého finále - stálo dlouhé čekání na závěrečnou kapitolu za to, nebo jde jen o promarněný potenciál? Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Finále dorazilo! Katniss (Jennifer Lawrence) se vzpamatovává z napadení svým milovaným Peetou (Josh Hutcherson), kterého se sice podařilo zachránit ze zajetí prezidenta Snowa (Donald Sutherland), leč v podobě zmanipulovaného psychopata s vymytým mozkem. Je odhodlána vést povstalé rebely proti diktatuře Kapitolu, zatímco Snow vyčkává ve svém sídle, připraven útok odrazit. Schyluje se k válce a k velkým změnám…

Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Evan Ross, Sam Claflin ve filmu Hunger Games: Síla vzdoru 2. část / The Hunger Games: Mockingjay - Part 2Pokud vám text v předchozím odstavci nic neříká, tak tento film a tuto recenzi směle ignorujte, protože Hunger Games: Síla vzdoru 2. část je posledním dílem filmové adaptace knižní trilogie, který plynule navazuje na tři předcházející filmy, a pokud jste je neviděli, nebo alespoň nečetli knihy, tak se vůbec nebudete orientovat, kdo je kdo, a kdo proč co dělá. Pokud jste naopak fanoušek/fanynka, tak na tento film jistojistě stejně půjdete, takže moje vysvětlování, proč se film nepovedl, pravděpodobně nepadne na úrodnou půdu.
 
V recenzi na předchozí film jsem napsal, že působí dojmem utahaného prequelu, který nenabízí nic jiného než neustálé mluvení, přípravu na revoluci, sbírání odvahy a ticho před bouří, přičemž na grandiózní finále s pořádnou občanskou válkou (přinejmenším bylo naznačováno, že bude grandiózní) si budeme muset rok počkat, než do kin dorazí film poslední. Smutně musím konstatovat, že jsem se zmýlil – grandiózního finále a pořádné občanské války jsem se totiž ani po roce čekání nedočkal.
 
Možná by stálo za to rozebrat si strukturu filmu trochu důkladněji, aby to bylo názornější (spoilery dělat nebudu, nebo aspoň ne zásadní). Takže – v první půlhodině se nestane nic. Vůbec nic. Postavy si spolu zdlouhavě povídají o svých emocích a traumatech, o odvaze, o přátelství, o svých záměrech, a pronášejí motivační proslovy o tom, jak se vyplatí bojovat za svobodu. A taky je tam něčí svatba, netuším proč.
 
Fotografie z filmu Hunger Games: Síla vzdoru 2. část / The Hunger Games: Mockingjay - Part 2Po třiceti minutách Katniss a tucet dalších postav utvoří komando, které se rozhodne projít Kapitolem až ke Snowovi a natáčet u toho propagandistická videa. Snow nicméně nechal rozsáhlé předměstí zahltit smrtícími pastmi, kterých musí být alespoň několik stovek. Následující půlhodina je tudíž věnována tomu, že skupinka vojáků prochází ruinami města s detektorem pastí (!), přičemž za celou dobu narazí pouze na tři z nich (!). Pak se vydají do podzemí a dalších nejméně dvacet minut procházejí drahami metra a kanály.

Tato část mě jako jediná celkem bavila, protože v kanálech sice nejsou pasti, ale zas jsou tam nějací zombies, kteří mohou kdykoli odkudkoli vyskočit, a jelikož si hrdinové při tom brodění se vodou svítí baterkami a vystřelují ohýnky, tak to připomíná něco ve stylu Vetřelce vs. Predátora nebo tak něco, ale každopádně je to docela napínavé a aspoň trochu zajímavé. Vrcholí to bitkou se zombies, což je mimochodem první a zároveň předposlední pořádná akční scéna v celém filmu. Pak hrdinové vylezou zpátky na povrch a schovávají se u někoho doma. Celou dobu samozřejmě nepřestávají řešit vzájemné vztahy a diskutují o tom, jestli si mohou navzájem věřit a jakou mají oblíbenou barvu, případně se domlouvají, kdo bude s kým chodit, až bude po všem.
 
Fotografie z filmu Hunger Games: Síla vzdoru 2. část / The Hunger Games: Mockingjay - Part 2K druhé akční scéně dojde ve chvíli, kdy začnou masy lidí proudit ke Snowovu sídlu, Katniss se mezi ně infiltruje, a napadnou je rebelové. Pak v davu vybuchnou nějaké bomby, Katniss to omráčí, a když se probere, TAK JE NAJEDNOU PO REVOLUCI. No a pak to ještě dalších dvacet minut zdlouhavě končí. Konců to má několik, skoro tolik jako poslední Pán prstenů, a završeno je to epilogem po čtyřech letech, který je skoro tak divný jako epilog v posledním Harry Potterovi.
 
Takže abych to shrnul – většina filmu je loudavá a zbytečně natahovaná nuda s pomalým tempem a plytkými dialogy, které víceméně opakují to samé, co bylo řečeno již dříve. Během 135 minut dojde pouze ke dvěma akčním scénám, přičemž z té nejzásadnější, tedy z útoku povstalců na Kapitol, uvidíme jen kratičký zlomek. Mám tomu rozumět tak, že ta avizovaná a dlouho očekávaná občanská válka Snowových přívrženců s rebely ze všech možných krajů proběhla nějak v pozadí, a místo toho jsme sledovali, jak se Katniss brodí kanály, lamentuje nad svým vztahem k Peetovi a upadá do mdlob?

Liam Hemsworth ve filmu Hunger Games: Síla vzdoru 1. část / The Hunger Games: Mockingjay - Part 1Na filmu přitom je vidět, že byl hodně drahý a výpravný, hudba Jamese Newtona Howarda dynamicky burácí (ale přitom kupodivu nepůsobí dost epicky) a herci se snaží. Francis Lawrence je navíc řemeslně zručný režisér a na filmu jistě pracovala celá řada profesionálů ve svém oboru. Nic z toho ale nedokáže zakrýt ten fakt, že z hlediska příběhu se prostě ve filmu skoro nic zajímavého neděje, a to, co zajímavé být mohlo, je nesmyslně okleštěno na minimum (viz pasáž s bombardováním jakési obří zbrojnice v horách, o němž se sice hodně mluví, ale samotná akce trvá tři vteřiny a je natočena zpovzdálí).
 
Kromě toho spousta věcí opět postrádá logiku, namátkou např.:
 
  • Katniss je mega-důležitá klíčová postava, poháněná jasným cílem, a maskot revoluce. Přesto dělá naprosto iracionální rozhodnutí, jako když hloupě vběhne do náruče ozbrojeného nepřítele.
  • Snow ani zbla nevěří, že je Katniss mrtvá, přestože ji viděl na videu schytat ránu kulkou. Když pak ale nechá zbořit dům, o němž není ani jisté, že v něm Katniss byla, tak ji okamžitě prohlásí za mrtvou.
  • Jak se rebelové dostali do centra Kapitolu, když bylo celé předměstí nacpáno pastmi?

3D si dovolím nedoporučit. Jednak je film sám o sobě dost tmavý (většina se ho odehrává v přítmí, v podzemí nebo v noci), a jednak obsahuje dost kulometných střihů v akčních sekvencích a časté přeostřování.
 
Opravdu jsem si přál, aby se mi poslední Hunger Games líbily. Předpokládal jsem, že závěrečné díly populárních sérií, které jsou v podstatě fenoménem, se natáčejí tak, aby potěšily v první řadě miliony jejich fanoušků, kteří mají samozřejmě velká očekávání a chtějí vidět završení osudů svých oblíbených hrdinů v co nejepičtějším možném finále. Ale takhle utahané završení s couravým tempem a minimem akce přece nemůže ty hordy natěšených fanoušků uspokojit. Nebo snad může?

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Víkendoví rebelové přišli v noci (01.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Pět nocí u Freddyho (19.07.2023 18:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Pixar porazil DC (20.06.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nic ve zlým (11.03.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jennifer Lawrence v Die, My Love (03.11.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Mr. Harrigan's Phone (16.09.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (07.06.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Rachel Zegler míří do Hunger Games (01.06.2022 12:34 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu