Stroj času: Adéla ještě nevečeřela se vrací do kin

Vydáno: 14.11.2015 21:06 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Legendární československá filmová parodie Adéla ještě nevečeřela, která patří do zlatého fondu československé kinematografie, se v digitálně restaurované verzi vrací do českých kin.

Adéla ještě nevečeřelaRecenzoval/a Václav Limberk dne 14.11.2015 21:06. Legendární československá filmová parodie Adéla ještě nevečeřela, která patří do zlatého fondu československé kinematografie, se v digitálně restaurované verzi vrací do českých kin. Hodnocení: 5
Adéla ještě nevečeřela
Adéla ještě nevečeřela
Komedie / Tajemný / Krimi
Československo, 1978 , 102 min.

Režie: Oldřich Lipský
Scénář: Jiri Brdecka
Kamera: Jaroslav Kucera
Hudba: Luboš Fišer
Herci: Michal Docolomanský, Rudolf Hrušínský, Milos Kopecký, Ladislav Pešek, Naďa Konvalinková, Václav Lohniský, Květa Fialová, Olga Schoberová, Martin Ruzek, Karel Effa, Zdeněk Dítě, Vladimír Hrabánek, Myrtil Frída, Jiri Brdecka, Vítezslav Cerny

Česká premiéra: 19.11.2015

Hodnocení: 10/10
Adéla ještě nevečeřela hodnocení na Kinobox.cz: 83.73 %
Kdo by neznal, ať už z televizní obrazovky nebo z DVD, legendární československou filmovou parodii Adéla ještě nevečeřela? Pro všechny fanoušky Adély stejně jako československého filmu přichystal Národní filmový archiv v Praze ve spolupráci s maďarskými partnery obnovenou digitalizovanou verzi, kterou uvede znovu do kin. "Masožravou Adélu v její původní kráse i lesku uvidí diváci 14. listopadu v pražském kině Lucerna. Film bude poté k dispozici pro distribuci v kinech, v televizi a na filmových festivalech, chystá se i jeho vydání na DVD a Blu-ray," uvedla pro ČTK mluvčí projektu digitalizace Magdalena Bičíková. 

Naďa Konvalinková, Michal Docolomanský ve filmu Adéla ještě nevečeřela / Adéla jeste nevecerelaNa projektu Adéla ještě nevečeřela natočeném v roce 1977 se stejně jako u předchozí a celosvětově úspěšné hudební westernové parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera sešla dvojice, režisér Oldřich Lipský a scenárista Jiří Brdečka a celá řada předních filmových tvůrců té doby. Za kamerou stál jeden z předních českých kameramanů Jaroslav Kučera, který proslul především prací s Vojtěchem Jasným a Věrou Chytilovou v šedesátých letech. Hudbu k ní složil Luboš Fišer. O návrhy kostýmů se postaral Theodor Pištěk ml., pozdější držitel Oscara za Amadea. Na výtvarné spolupráci se podílel přední český animátor a výtvarník Jan Švankmajer. Premiéru měla prvního srpna 1978. Na Adélu se v době jejího uvedení stály dlouhé fronty každý den po dobu patnácti týdnů, kdy se v kině Blaník na Václavském náměstí promítala. Od té doby ji v kinech zhlédlo více než milion diváků. Nyní jich ještě pár tisícovek může přibýt.

Děj této legendární filmové parodie, která kombinuje zápletku Cormanova béčkového komediálního hororu Malý obchůdek hrůz s šestákovými detektivkami s postavou "největšího pátrače amerického" Nicka Cartera, je zřejmě většině diváků dostatečně znám. Pro ty, kteří by film ještě neznali, nebo ho jen dlouho neviděli, připomeneme. Děj se odehrává na přelomu devatenáctého a dvacátého století v Praze. Do ní se vydává vyřešit na pozvání policejního ředitele barona von Kaunitz (Martin Růžek) tajemný případ zmizení psa hraběnky Thunové (Květa Fialová) slavný a geniální detektiv Nick Carter (Michal Dočolomanský). Ten dostane ke spolupráci komisaře Ledvinu (Rudolf Hrušínský), který mu má v dopadení tajemného zločince pomoci. Tím se ukáže nebýt nikdo jiný než maskovaný zločinec, přezdívaný "Zahradník" žijící v Praze pod identitou jako baron Kratzmar (Miloš Kopecký). Nick Carter se v době pobytu v Praze stihne také zamilovat do nevinné Květušky (Naďa Konvalinková), dcery profesora botaniky Bočka (Ladislav Pešek). 

Ladislav Pešek, Milos Kopecký, Naďa Konvalinková ve filmu Adéla ještě nevečeřela / Adéla jeste nevecerelaOldřich Lipský opět prokázal svůj mistrný cit pro nadsázku a parodii a také pro lásku k danému žánru. Zatímco v Limonádovém Joem si vzal na paškál westernové rodokapsy, v Adéle mu posloužilo brakové čtivo s neohroženým detektivem batmanovského ražení a sherlokovsky geniálním mozkem. Lipský spolu s Brdečkou složili svým filmem tu nejlaskavější poctu ryze americkým žánrům s takovou noblesou a vtipem, s jakým by to samotní Američané pravděpodobně nedovedli. A pokud ano, pak by Adéla vypadala buďto jako Sin City, nebo Pulp Fiction - historky z podsvětí. Buď by v ní chyběl humor a nadsázka v prvním případě, a nebo by ji utopili v přemíře krve a násilí, i když v případě Tarantina nevážně míněného. 

Se snímkem je spojeno několik kuriozit. Tou největší je bezesporu ta, že pro titulní roli Nicka Cartera chtěl Oldřich Lipský získat jednu z nejzářivějších hollywoodských hvězd té doby v Robertu Redfordovi. Vzhledem k velkému úspěchu Limonádového Joea v Americe to nebyla úplně zcestná myšlenka. Tomu se prý scénář Adély líbil. Jenže zaplatit takovou hvězdu by byl problém i dnes, natož tehdy. Pro tuto roli by byl ovšem nejspíše perfektní. Daleko více by pak ještě vynikla propast mezi charaktery Nicka Cartera a komisaře Ledviny. Slovenský herec Michal Dočolomanský (dabovaný František Němcem) byl ale minimálně stejně perfektním "náhradníkem". Dočolomanský byl jako Nick Carter naprosto skvostný stejně jako jeho "spoluhráč" Rudolf Hrušínský a jako všichni ostatní.

Rudolf Hrušínský, Michal Docolomanský ve filmu Adéla ještě nevečeřela / Adéla jeste nevecerelaAdéla ještě nevečeřela patří nejen k vrcholům "normalizačně šedivých" sedmdesátých let a parodického žánru, ale k vrcholům československé i světové kinematografie vůbec a právem náleží do zlatého fondu. Sešla se v ní celá řada předních filmových tvůrců té doby včetně vynikajících českých herců, z nichž doslova každý je dnes už legendou. Je také jednou ze studnicí těch nejlepších filmových hlášek, které ve filmu naleznete. Možnost připomenout si tento filmový klenot v nové digitalizované podobě byste si proto neměli nechat ujít. 

Adéla ještě nevečeřela zpět v kinech


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY