Kinopremiéry: Lovec čarodějnic, šéfkuchař, stážista a papoušek se vrací do minulosti

Vydáno: 21.10.2015 08:19 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned desítka premiér obohatí tento týden tuzemská kina a jejich rozmanitost způsobí, že by si měl vybrat snad každý. Vedle Vina Diesela lovícího čarodějnice se setkáte třeba s kuchařem Bradleym Cooperem nebo Stážistou de Nirem.
Poslední lovec čarodějnic (The Last Witch Hunter) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Poslední lovec čarodějnic / The Last Witch HunterTěžko říct, co vlastně můžeme očekávat od akčního dobrodružného fantasy, které nejspíše spoléhá na tzv. první signální. Režírující Breck Eisner k elitě zrovna nepatří a mimo zarostlého a drsného Vina Diesela v hlavní roli vlastně není na co lákat, nicméně podobné podívané, kde se vyskytují démoni, čarodějnice a vše je potřebně "špinavé", si svého diváka vždy najdou. Hodnocení zatím není tolik, takže je bezpředmětné se jimi nějak zásadně zabývat a nezbývá než doufat, že minimálně slušná žánrovka z toho nakonec bude. 

Synopse: Kaulder (Vin Diesel) je lovcem čarodějnic, který zničil samotnou čarodějnickou Královnu (Julie Engelbrecht). Ta ho s posledním dechem stačila proklít k věčnému životu, proto teď Kaulder tráví stovky let o samotě bojem proti čarodějnicím. Je posledním svého druhu, temné síly tu ale stále jsou také, ačkoli jejich řady prořídly. Po dlouhých letech se jim navíc podařilo přivést zpět k životu Královnu, která chce rozpoutat na Zemi peklo a ukončit Kaulderovu nesmrtelnost. Schyluje se tak k epickému boji.

Zajímavost: Scénář k filmu se v roce 2010 umístil na tzv. Blacklistu - žebříčku nejlepších nerealizovaných scénářů.

Český trailer filmu Poslední lovec čarodějnic / The Last Witch Hunter
Stážista (The Intern) (Freeman Ent.)

Plakát filmu Stážista / The InternNenáročně a tradičně vypadá ze synopse komedie o důchodci, jenž se na stará kolena vrhne do práce v módním webu. Z tuctové a zaměnitelné žánrovky by ji však měly zachránit osoba režisérky a scenáristky Nancy Meyers, která většinou umí a na ruku jí jdou jak diváci, tak kritici, a obsazení, v němž hrají prim Anne Hathaway a Robert De Niro, jimž navíc dělají společnost třeba Rene Russo nebo Nat Wolff. Zahraniční komentáře a hodnocení potvrzují teorie o zábavné podívané, takže autorka svou pověst pravděpodobně potvrdila, což je jedině dobře.

Synopse: Sedmdesátiletý vdovec Ben Whittaker (Robert De Niro) si uvědomuje, že důchod není až tak skvělý, jak všichni říkají. Proto využije příležitosti a sáhne po nabídce stát se vedoucím stážistou módního webu, který založila a provozuje Jules Ostin (Anne Hathaway).

Zajímavost: Meyers chtěla původně do hlavní mužské role Jacka Nicholsona.

Český trailer filmu Stážista / The Intern
Dokonalý šéf (Burnt) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Dokonalý šéf / BurntO komediálním dramatu o pádu jednoho excelentního šéfkuchaře se toho moc neví, a jelikož neměl premiéru ani za mořem, dosud neexistují jakákoli hodnocení a ohlasy. Tuzemský divák se tak musí spolehnout na atraktivní a momentálně populární téma kulinářství a charisma Bradleyho Coopera v titulní roli. V těch dalších pak uvidíte třeba Umu Thurman, Emmu Thompson, Daniela Brühla, Alicii Vikander nebo Siennu Miller. Doplňme jen, že režisérem je nepříliš známý John Wells.

Synopse: Šéfkuchař Adam Jones (Bradley Cooper) měl vše, co si jen mohl přát, vlastní vinou však o to přišel. Se dvěma michelinskými hvězdičkami měl pocit, že mu patří svět, dělal si vše po svém a zajímalo ho jen to, zda je vše dokonalé. Teď se ale o to všechno musí pokusit znovu - otevřít si restauraci a získat nepolapitelnou třetí michelinskou hvězdu. Na to ale bude potřebovat získat na svou stranu ten nejlepší tým.

Zajímavost: Film měl vzniknout už v roce 2008, tehdy ho měl točit David Fincher.

Oficiální český trailer filmu Dokonalý šéf / Burnt
Paranormal Activity: The Ghost Dimension (Paranormal Activity: The Ghost Dimension) (CinemArt)

Český plakát filmu Paranormal Activity: The Ghost Dimension / Paranormal Activity: The Ghost DimensionK pátému pokračování divácky úspěšné, ale kvalitativně podprůměrné hororové série asi není třeba moc dodávat. Nedá se očekávat výrazná změna stylu, o to víc, když režisérem je debutant Gregory Plotkin a scénář je z dílny hned čtyř (!) lidí. V tomto případě tak půjde spíš o to, kolik snímek vydělá a zda už konečně diváky omrzí, nebo přijde do maximálně dvou let další díl. Pravděpodobnější je bohužel ta druhá verze.

Synopse: Herní vývojář Ryan (Chris J. Murray) se se svou rodinou a lehce neschopným bratrem nastěhoval do nového domu, o němž si toho předem moc nezjišťoval. Proto ho vyděsí, když v něm najde dvacet let staré videozáznamy, v nichž zachycené sestry reagují na aktuální události, a také kamery, které umí zaznamenávat paranormální jevy. Brzy tedy zjistí, že v domě se ukrývají tajemné síly, s nimiž se nikdo nechce potkat. Dokáží se jim on a jeho rodina ubránit?

Zajímavost: Snímek vznikl za pětačtyřicet dní.

Oficiální český trailer filmu Paranormal Activity: The Ghost Dimension / Paranormal Activity: The Ghost Dimension
Mrkáček Bill (Blinky Bill the Movie) (Freeman Ent.)

Plakát filmu Mrkáček Bill / Blinky Bill the MovieBez větší propagace míří do kin australsko-americký rodinný animák, o němž se toho moc neví. Na režii se podílela hned čtveřice Deane Taylor, Alexs Stadermann, Noel Cleary a Alex Weight, takže je opravdu těžké cokoli odhadovat. Je víceméně jasné, že bez dětí tahle podívaná nemá smysl, zároveň tak odpadá to jediné, co by mohlo tuzemského diváka nalákat, totiž zajímavé originální hlasové obsazení. Velká neznámá.

Synopse: Neposedná koala Mrkáček Bill se společně s přáteli vydává na dobrodružnou cestu napříč nebezpečnou a divokou australskou přírodou, aby našla svého nezvěstného otce. Během putování si ale uvědomí leccos o životě a zjistí, že hrdinství může být i velmi nenápadné.

Zajímavost: Film je založen na knize Kompletní dobrodružství Mrkáčka Billa od Dorothy Wall z roku 1939.

Český trailer filmu Mrkáček Bill / Blinky Bill the Movie
Dheepan (Dheepan) (Film Europe)

Český plakát filmu Dheepan / DheepanFrancouzské drama je na první pohled určeno náročnějšímu divákovi, jehož lákají neznámé události v exotických zemích. Podle dostupných ohlasů se navíc zdá, že režírující Jacques Audiard výrazně nezklamal a natočil zajímavou a především syrovou podívanou, která rezonuje a díky neokoukaným hercům nabízí i částečný pocit autenticity, což se v podobných záležitostech vždy počítá. Tak uvidíme, jak se zadařilo v tomto případě.

Synopse: Dheepan (Jesuthasan Antonythasan) je bojovník za nezávislost Srí Lanky, Tamilský tygr. Když se tamní občanská válka blíží ke konci, uprchne do Paříže, kde se stává správcem domu na předměstí. Iluze, že dokáže konfliktům uniknout a budovat rodinu, ale záhy rozbije násilí, které je ve velkoměstě na denním pořádku. Znovu tak bude muset probudit své válečnické instinkty, aby ochránil ty, na kterých mu záleží.

Zajímavost: Hlavní představitel Jesuthasan Antonythasan je znám jako politický aktivista, spisovatel a dramatik.

Český trailer filmu Dheepan / Dheepan
Návrat do budoucnosti (Back to the Future) (Pannonia Entertainment)

Plakát filmu Návrat do budoucnosti / Back to the FutureJiž od středy 21. října se na celý měsíc na plátna kin vrací legendární sci-fi komedie, v níž režijně a scenáristicky naprosto exceluje Robert Zemeckis, který si skvěle pohrál s časovou linkou a všemu dodal takový náboj a tempo a ukázal tolik invence, že lze jen těžko hledat nějaké větší chyby. V hlavních rolích září Michael J. Fox a Christopher Lloyd, mezi nimiž funguje úžasná chemie a je radost se na ně dívat. Vzhledem k tomu, že tuzemský distributor chystá k projekcím různé doprovodné akce, by byla škoda si tuhle klasiku, o níž více prozradí náš Stroj času, znovu nevychutnat na velkém plátně.

Synopse: Marty McFly (Michael J. Fox) je typickým americkým teenagerem osmdesátých let, jehož od ostatních vrstevníků odlišuje jen kamarádství s poněkud excentrickým vědcem Emmettem Brownem (Christopher Lloyd). Právě on vynalezne stroj času v podobě auta a Martyho pošle do roku 1955. Zprvu zábavný výlet se mění v osobnější záležitost ve chvíli, kdy chlapec zjistí, že bude muset dát dohromady své rodiče, neboť by se už zpět do své přítomnosti nemusel vrátit.

Zajímavost: Před konečným schválením byl scénář čtyřicetkrát zamítnut.

Český trailer filmu Návrat do budoucnosti / Back to the Future
Návrat do budoucnosti 2 (Back to the Future Part II) (Pannonia Entertainment)

Plakát filmu Návrat do budoucnosti 2 / Back to the Future Part IIStejně jako první díl se i jeho geniální a v mnoha směrech ještě lepší pokračování vrací do kin na jediný měsíc. Režii znovu obstaral Robert Zemeckis, který pokračoval v nastolené linii a předváděl jeden nápad za druhým, největším klenotem filmu je však scénář, který protíná hned tři časové linie, je stále přehledný, skvěle variuje film předchozí a především je stále chytrý, inteligentní a vtipný. Nechybí pochopitelně ani Michael J. FoxChristopher Lloyd v titulních rolích. Snímek se navíc částečně odehrává v letošním roce, takže můžete porovnávat, jak moc byli tvůrci vizionářští.

Synopse: Marty McFly (Michael J. Fox) je po návratu z roku 1955 vyslán do budoucnosti, konkrétně do roku 2015, aby uchránil svého syna před vězením. Jenže věci se dost pokazí a zároveň změní přítomnost. Proto se musí Marty znovu vrátit do roku 1955 a všechno napravit.

Zajímavost: Ve filmu herecky debutoval Elijah Wood.

Český trailer filmu Návrat do budoucnosti 2 / Back to the Future Part II
Ztraceni v Mnichově (Falcon)

Český plakát filmu  / Ztraceni v MnichověSnad žádný jiný tuzemský autor nevzbuzuje tolik pozornosti jako Petr Zelenka. Každý další jeho režijní a scenáristický počin je velká událost a ani u tohoto komediálního dramatu tomu není jinak. V upoutávkách toho příliš neodhalil a láká především na bizarní příběh o Mnichovské dohodě, zkrachovalém novináři a devadesátiletém papouškovi. Zatím tak můžeme jen spekulovat, zda půjde o další z jeho mystifikací, nebo tentokrát natočí něco přímočařejšího a divácky vděčnějšího. V obsazení se mimo jiné objeví Martin MyšičkaMarek Taclík, Jana Plodková, Jitka Schneiderová nebo Václav Kopta, což zní také hodně dobře. Více odhalí naše nadšená recenze.

Synopse: Sir "P", devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne roku 2008 v Praze. Pták dodnes opakuje Daladierovým hlasem některé důležité věty a za dramatických okolností je unesen českým novinářem Pavlem (Martin Myšička), který na základě jeho kontroverzních citací rozpoutá mezinárodní politický skandál.

Zajímavost: Snímek se natáčel pětatřicet dní.

Originální trailer filmu Ztraceni v Mnichově
Amerika (Aerofilms)

Plakát filmu  / AmerikaCelovečerní režijní a scenáristický debut Jana Foukala je jakýmsi "hybridem" mezi dokumentem a fikcí a je evidentní, že půjde spíše o festivalovou záležitost pro trošku trpělivé a tolerantnější diváky. Názory se zatím dost různí, takže je obtížné odhadovat, jak by mohl dopadnout, věřme ale, že nepůjde o úplný průšvih, neboť nadějných tuzemských filmařů není nikdy dost. Zájemci si ovšem snímek musí najít ve svém klubovém kině, neboť jinde ho neuvidí.

Synopse: Bára (Barbara Adler) je dcerou kanadských imigrantů a do Čech přijela, aby poznala rodnou zemi svých rodičů. Honza (Jan Foukal) je z Prahy a rád by se živil hudbou. Vždy toužil odjet do New Yorku a být tak trochu Bobem Dylanem. Setkají se a společně vyrazí na vandr do tradičních kempů, starých bezmála sto let. Vytvářejí si v nich jakousi imaginární Ameriku, v níž je možné úplně vše.

Originální trailer filmu Amerika


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY