Festival Mezipatra představuje svůj program a znělku

Vydáno: 18.10.2015 18:31 - Pavel Bárta | foto: facebook tvůrce

Tak jako každý listopad i letos přichází do pražských a brněnských kin queer filmový festival Mezipatra, jehož téma zní „Dny, které otřásly světem.“ Podrobnější informace i letošní industriální znělku naleznete v článku.
Český plakát filmu Již 16. ročník filmového festivalu Mezipatra, který se orientuje na filmy s LGBT (= lesbickou, gay, bisexuální či transgenderovou) tematikou, vypukne v Praze 5. listopadu a potrvá až do 12. listopadu. Ještě ten den se přesune do Brna, kde poběží od 12. do 18. listopadu.

Ústřední téma letošních Mezipater – Dny, které otřásly světem – dle ředitele festivalu Pavla Bicka „pojmenovává zlomové situace, kterým čelí jejich hrdinky a hrdinové. Ať už v osobním životě nebo ve vztahu k celospolečenským posunům, které se týkají umění, náboženství a dalších institucí."

Z celkového počtu 66 hraných i dokumentárních snímků, jenž budou během letošního ročníku k vidění, je třeba upozornit na několik včetně zahajovacího filmu Klub 54: Director's Cut4. Jedná se o režisérský sestřih dramatu s Ryanem Phillippem a Salmou Hayek, který si svou premiéru odbyl na letošním filmovém festivalu Berlinale. Za zmínku též stojí například komediální roadmovie Grandma s Lily Tomlin, či poslední film nedávno zesnulého herce Robina Williamse Boulevard o ženatém padesátníkovi, jehož život obrátí naruby setkání s mladým prostitutem.

Krom americké nezávislé scény Mezipatra představí například i snímek Eisenstein in Guanajuato, který zachycuje mexickou cestu sovětského režiséra Sergeje Ejzenštejna, nebo chilské drama El Club, které získalo Stříbrného medvěda na letošním Berlinale.

Kompletní program můžete nalézt na oficiálních stránkách festivalu www.mezipatra.cz.

Prozatím se můžete nechat navnadit malou ochutnávkou v podobě oficiální industriální filmové znělky letošního ročníku, jež se natáčela v ocelárně v Králově Dvoře. Režie se chopil Jakub Šmíd, zatímco hlavní roli si střihl Stanislav Majer.


Oficiální znělka 16. ročníku queer film festivalu Mezipatra


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY