Za horizontem: odzbrojující nezávislárna Bez kormidla

Vydáno: 01.11.2015 19:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hudební dramedie Bez kormidla je typická americká nezávislárna - pohodová a příjemná podívaná pro všechny fanoušky nezávislých filmů. Jako režijní debut ji natočil známý herec William H. Macy.

Bez kormidlaRecenzoval/a Václav Limberk dne 01.11.2015 19:00. Hudební dramedie Bez kormidla je typická americká nezávislárna - pohodová a příjemná podívaná pro všechny fanoušky nezávislých filmů. Jako režijní debut ji natočil známý herec William H. Macy. Hodnocení: 4
Rodák z Floridy William H. Macy je prostě sympaťák. Jako herec se proslavil v oscarovém nezávislém hitu devadesátých let, v kultovním Fargu bratrů Coenů. Oblíbil si ho pak i samotný Paul Thomas Anderson, který ho obsadil do svých Hříšných nocí a Magnolie. Není proto velkým překvapením, že jeho režijní debut Bez kormidla je také malým nezávislým filmem, který jako by z oka vypadl svým mnohem slavnějším režijním kolegům. Překvapí však, o jak kvalitní, zábavný, dojemný a odlehčený kousek se jedná. 

Fotografie z filmu Bez kormidla / RudderlessSam Manning (Billy Crudup) je úspěšný ředitel reklamní agentury. Jeho syn Josh (Miles Heizer) žije na místním kampusu, kde si nahrává na kytaru své vlastní písničky. Sam se chce s Joshem sejít, aby s ním oslavil úspěšný kontrakt, Josh ale do baru nedorazí. Ze zpráv se Sam dozví, že na kampusu, kde Josh studoval, proběhla střelba a Josh při ní zemřel. O dva roky později je Sam jiným člověkem, který za sebou spálil všechny mosty. Žije na jachtě a v baru se seznámí s mladíkem Quentinem (Anton Yelchin). Poté, co Quentin vyslechne v baru, kterak Sam zahraje písničku na živo, chce se Samem založit kapelu. Jenže netuší, že Sam skrývá bolestné tajemství, které dříve, nebo později musí vyrazit na povrch.

Bez kormidla je více drama než komedie, ale je natočené tak nenuceně a netlačí na pilu, co se týče ždímání emocí a slz, že je to mimořádně příjemné a odzbrojující. I přes tragickou událost, která je do děje zakomponována, a jejíž důsledky budou posléze gradovat, je skoro až pohodovkou, které místy více než drama o ztrátě syna připomíná improvizovanou jam session s příjemným rockově písničkovým sountrackem, z nichž některé písně zpívá představitel hlavní role Billy Crudup. Ten si ostatně hudební žánr už jednou vyzkoušel, před lety v životopisném filmu Na pokraji slávy.

Fotografie z filmu Bez kormidla / RudderlessHudební složka je vlastně páteří filmu. Hudební čísla Samovy kapely Rudderless (originální název filmu) tvoří důležitou složku příběhu a velkou část filmové stopáže. Ale nebojte se, nejde o nějaké příšerné songy, které musíte přetrpět. Pokud tedy nejste vyloženě příznivci zcela jiného druhu hudby. To vše za přítomnosti majitele baru, kterého si pohostinsky střihnul ve skoro němé roli sám Macy. Ve vedlejší roli se také mihne příjemně civilní Laurence Fishburne jako majitel hudebního obchodu. 

Bez kormidla je typický kousek made in Sundance, kde měl také svou oficiální premiéru už před více jak rokem. Macy se za svůj režijní debut rozhodně nemusí stydět, protože ho natočil bez klasických začátečnických chyb způsobených nezkušeností herců s režií, lehce a s přehledem zkušeného pohodáře. Na závěr navíc skýtá poměrně překvapivé a nečekané rozuzlení, které ti vnímavější začnou tušit už v průběhu filmu. A Billy Crudup je v hlavní roli hodně dobrý a stejně tak dobře i zazpíval. Takže dost řečí a na snímek se podívejte. Je to kousek tak civilní, chytrý a celkově moc příjemný, že by byla škoda si ho nenajít.

Trailer filmu Bez kromidla




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY