Festivalové ozvěny: Fokus Fest 2015

Vydáno: 14.08.2015 17:30 - Karolína Soukupová | foto: Fokus Fest

Během druhého říjnového víkendu (9. – 11. října 2015) proběhne již podruhé regionální filmový festival v Semilech. Na jaké snímky se mohou návštěvníci těšit?
Fokus Fest 2015Malé město na severovýchodě Čech se na tři dny stane Mekkou filmových fanoušků. Hlavním stanem festivalu Fokus Fest bude semilské kino Jitřenka, které úspěšně funguje více než 90 let a v současné době nabízí divákům například i přímé přenosy z newyorské Metropolitní opery.

Druhý ročník události bude zaměřen na fenomén metafikčních filmů a hlavní festivalová sekce získala příznačný název V nitru fikce. Nabídne divákům snímky, které výrazně pracují s tématem fikce vyprávějící o vzniku jiné fikce (například filmu nebo divadelního představení).

Fokus Fest 2015Zlatým hřebem sobotního programu a celého festivalu bude jistě předpremiéra nového snímku režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Zelenka proslulý netradičním mystifikačním humorem natočil poslední film roku 2008 (drama Karamazovi oceněné třemi Českými lvy). Svůj nejnovější počin v Semilech sám uvede a po projekci bude také diskutovat s diváky. Festivalový dramaturg Martin Kos věří, „že film o ukradeném papouškovi francouzského premiéra Daladiera, který se v polovině překlopí do fiktivního filmu o filmu, bude pro filmové fanoušky skvělou podívanou.“ Sekci V nitru fikce dále doplňují další dva Zelenkovy filmy (Mňága - Happyend a výše zmínění Karamazovi), 8 1/2 italské legendy Federica Felliniho nebo Sedm psychopatů scenáristy a režiséra Martina McDonagha.

Fokus Fest 2015Organizátoři události nabídnou divákům také druhou filmovou sekci, která pod názvem POV (point-of-view) představí snímky samotného Stanleyho Kubricka, kultu mezi světovými režiséry. Jeho jméno je zárukou opravdového diváckého zážitku, Fokus Fest proto uvede hned šest Kubrickových děl. Nebude chybět Lolita, ve své době velmi kontroverzní adaptace Nabokovova románu, strhující válečné drama Olověná vesta ani hororová klasika Osvícení.

Návštěvníky festivalu čeká kromě projekcí v Jitřence také zajímavý doprovodný program. Jako příklad uveďme páteční speciální uvedení českého němého filmu Příchozí z temnot s hudebním doprovodem tria Neuvěřitelno nebo sobotní večer v semilském KC Golf, kde budou představeny progresivní projekty. Diváci se také mohou vzdělávat formou lektorských úvodů před promítáním a přednášek odborníků ze světa filmu.

Více informací o programu a cenách akreditací najdete na festivalovém webu www.fokusfest.cz nebo na oficiálních facebookových stránkách.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY