TV tipy: Mupeti hrají baseball a čekají na zázrak

Vydáno: 31.07.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Druhá polovina prázdnin začíná v televizi ve velkém stylu a zejména víkend je napěchovaný kvalitními a zajímavými počiny. Těmi nejvýraznějšími jsou určitě premiéry Mupetů a Moneyballu, nechybí ale ani několik festivalových filmů.
Mupeti (The Muppets) (pátek 31. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / sobota 1. 8., 13.10 - 15.15)

Plakát filmu Mupeti / The MuppetsMimo USA o něco hůře hodnocený snímek je velmi zvláštní směsí rodinné komedie, loutkového filmu a muzikálu. Režírující James Bobin se mohl opřít o zajímavý scénář plný inteligentního (a překvapivě dospěláckého) humoru, veliké množství cameo roliček slavných celebrit a v dobrém slova smyslu "ujetý" příběh, který je spíše sledem epizod. V hlavní roli se objeví jeden ze scenáristů Jason Segel, jehož doplňují Amy Adams a výborný Chris Cooper. Značným negativem ovšem může být dabing, který pravděpodobně dost vtipů "zabije". Film, který se může pyšnit i Oscarem za ústřední píseň, je natolik svérázný, že někoho skvěle pobaví, druhého naopak znechutí (zářným příkladem budiž naše recenze). Ti, co znají původní seriál, jsou samozřejmě ve výhodě.

Synopse: Walter, největší fanoušek Mupetů na světě, je na dovolené se svými přáteli Garym (Jason Segel) a Mary (Amy Adams). Zde odhalí plán ropného magnáta Texe Richmana (Chris Cooper), který se chystá srovnat se zemí Mupetí divadlo a na jeho pozemcích těžit ropu. Odvážná trojice chce tedy divadlo zachránit, k tomu ovšem potřebuje sehnat a sjednotit všechny Mupety, kteří se zatím vydali za vlastním štěstím.

Zajímavost: Všichni Mupeti jsou ovládáni lidmi, nebyly tak užity žádné speciální efekty.

Český trailer filmu Mupeti / The Muppets
Stíhači, na start (Aces High) (pátek 31. 7., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Stíhači, na start / Aces HighU nás prakticky neznámé britsko-francouzské drama zaujme především precizně natočenými a vymyšlenými leteckými souboji. Režírující Jack Gold vsadil na jakýsi dojem autenticity, syrovou atmosféru, decentní a nijak prvoplánové protiválečné poselství a akční scény, které jsou opravdu ozdobou snímku. V hlavní roli mu navíc pomohl výtečný Malcolm McDowell, za nímž příliš nezaostal ani Peter Firth, ze známějších tváří ještě uvidíte Christophera Plummera. Příběh tedy není originální a nabízí mnoha klišé, to by ale při celkovém zážitku tolik vadit nemělo. Pokud nebudete řešit historické nepřesnosti, měli byste mít co dělat s hodně slušnou žánrovkou.

Synopse: Mladý Stephen Croft (Peter Firth) nastupuje v průběhu první světové války do Královského leteckého sboru. Je přidělen k jednotce snoubence své sestry Johna Greshama (Malcolm McDowell), jehož už dlouho obdivuje. Problém ovšem je, že na počátku roku 1917 je průměrná "životnost" britského pilota pouhé dva týdny.

Zajímavost: Film vychází z divadelní hry Konec cesty Roberta C. Sheriffa.

Originální trailer filmu Stíhači, na start / Aces High
Anastázie (Anastasia) (sobota 1. 8., Prima, 09.15 - 11.15)

Plakát filmu Anastázie / AnastasiaTrošku opomíjený animák z konce devadesátých let sice nemá úplně dokonalou technickou stránku a na animaci jsou vidět nedostatky, to se ale dá s klidem odpustit. Režírující duo Gary Goldman a Don Bluth to do značné míry vykompenzovalo výbornou a přesnou hudbou Davida Newmana, krásnými písničkami a obklopující zimní atmosférou, která alespoň na chvíli dýchne úplně na každého. Škoda jen, že občas má problémy s tempem, snaží se o křečovitý humor a s komplikovanou historií Ruska nákládá dost libovolně a nepřesně. Našince navíc může mrzet fakt, že díky (údajně nevyvedenému) dabingu neuslyší originální hvězdné hlasové obsazení.

Synopse: V roce 1916 slavili Romanovci tři sta let vlády nad Ruskem. Na plese se loučila princezna Anastázie se svou babičkou, v tom se však objevil tajemný mág Rasputin a na celý rod uvrhl kletbu. Pohromu přežila právě jen mladá princezna, která ovšem o mnoho let později, kdy opustila sirotčinec, vůbec netušila, kdo ve skutečnosti je.

Zajímavost: Jde o vůbec první animovaný film z animační divize studia 20th Century Fox.

Originální trailer filmu Anastázie / Anastasia
Oběti války (Casualties of War) (sobota 1. 8., Nova Cinema, 21.50 - 00.50)

Plakát filmu Oběti války / Casualties of WarVálečné drama z konce osmdesátých let zůstává ve stínu slavnějších příspěvků k americkému "vietnamskému traumatu", přitom za nimi příliš nezaostává. Režírující Brian De Palma od počátku zaujme depresivní atmosférou, silným, ačkoli neobjevným příběhem, několika nezapomenutelnými scénami a v neposlední řadě i famózní hudbou Ennia Morriconeho. Třešínkou na dortu pak jsou prvotřídní výkony, které obstarávají zejména ústřední Michael J. FoxSean Penn, jež doplňují debutující John C. Reilly, John Leguizamo nebo Ving Rhames. Nebýt několika prvoplánových morálních dilemat a chybějících dějových překvapení, nebylo by snad co vytýkat.

Synopse: V průběhu vietnamské války je z jedné místní vesnice pěti Američany unesena mladá dívka. Čtyři ji znásilní, pátý odmítne, načež je děvče zabito. Voják, který se akce neúčastnil, chce spravedlnost a rád by své kolegy potrestal.

Zajímavost: V průběhu natáčení mnoho herců onemocnělo z pravé thajské stravy.

Originální trailer filmu Oběti války / Casualties of War
Prázdná kolébka (Oranges and Sunshine) (sobota 1. 8., ČT1, 22.50 - 00.30)

Plakát filmu Prázdná kolébka / Oranges and SunshineV našich končinách skoro neznámé britsko-australské drama není přijímáno úplně jednoznačně. Dáno je to tím, že režisér Jim Loach v něm vychází ze skutečných událostí a nedokáže si udržet patřičný odstup. Místy emoce tahá z diváka opravdu hodně lacině a nepomáhá mu ani nádherná, leč chvílemi notně kýčovitá kamera. Na druhou stranu je ovšem příběh dost silný a žádného diváka nenechá chladným a herecké obsazení, jemuž kraluje vynikající Emily Watson, za níž příliš nezaostávají ani Hugo Weaving a David Wenham, je skvostné a udrží pozornost i ve slabších chvílích. Zajímavá žánrovka s mimózním českým titulem.

Synopse: V roce 1986 osloví jedné noci v Nottinghamu Margaret Humphreys (Emily Watson) rozčilená Australanka Charlotte, která chce znát pravdu o tom, kdo vlastně je. Margaret tak pomalu odhaluje neznámý příběh toho, jak se kdysi převážely nežádoucí a bezprizorní děti z Anglie do Austrálie a chce, aby britská vláda převzala za tuto událost zodpovědnost.

Zajímavost: Snímek je adaptací knihy skutečné Margaret s názvem Empty Cradles.

Oficiální trailer filmu Prázdná kolébka / Oranges and Sunshine
Čekání na zázrak (Powder Blue) (sobota 1. 8., ČT art, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu Čekání na zázrak / Powder BlueAmerické drama se veze na vlně populárních mozaikovitých příběhů, a i když nepatří k tomu nejlepšímu, své kouzlo jednoznačně má. Režisér Timothy Linh Bui se plně spolehl na scénář, který je sice klišovitý, někdy až moc šroubovaný a v některých liniích ztrácí dech, nicméně disponuje i několika dobrými nápady a silnými momenty. Naštěstí neopomněl ani atmosféru, přesně se hodící soundtrack a krásnou kameru, které zcela plní svůj účel. Jeho jednoznačným trumfem je však herecké obsazení, v němž excelují Jessica Biel, Eddie Redmayne, Forest Whitaker, Patrick Swayze nebo Ray Liotta. Poměrně zajímavá a trošku náročnější záležitost.

Synopse: Striptérka Rose (Jessica Biel) starající se o nemocného syna, plachý majitel pohřebního ústavu Qwerty (Eddie Redmayne), propuštěný kriminálník Jack (Ray Liotta), jenž se chce pomstít a bývalý kněz Charlie (Forest Whitaker), který hledá sílu ukončit svůj život - to jsou protagonisté filmu, jejichž osudy se protnou v předvánoční době.

Zajímavost: Jedná se o poslední film předčasně zesnulého Swayzeho.

Oficiální trailer filmu Čekání na zázrak / Powder Blue
Moneyball (Moneyball) (neděle 2. 8., Nova, 12.35 - 15.15 / čtvrtek 6. 8., Nova Cinema, 05.55 - 08.20)

Plakát filmu Moneyball / MoneyballSportovní drama je dialogovým filmem, takže je třeba být celou dobu ve střehu. Režírující Bennett Miller dodal skvělým a trefným dialogům z pera Aarona Sorkina potřebný spád, tudíž i když postavy většinu času pouze mluví, jen málokdy se dostaví nuda. Strach mít nemusí ani ti, kteří baseballu jinak neholdují, protože film je především o touze změnit něco, co by vlastně změnit jít nemělo a samotného sportu tu zase tolik není. Důraz je tedy kladen na skvěle napsané postavy, jež fenomenálně ztvárnili především na Oscara nominovaní Brad Pitt a Jonah Hill, vedle nichž se objeví ještě třeba Robin Wright, Philip Seymour Hoffman nebo Chris Pratt. Zamrzí jen zbytečně dlouhá stopáž a opravdu pomalý začátek, což ostatně potvrdí i naše recenze.

Synopse: Billy Beane (Brad Pitt) kdysi patřil k nejnadanějším baseballistům, dnes už se ale věnuje administrativní stránce tohoto sportu. Na počátku roku 2002 se ovšem ocitá v nelehké situaci, neboť jeho špatně financovaný tým přišel o své nejlepší hráče. V touze jít proti zavedeným pravidlům se zaměří na zneuznané teorie Billyho Jamese a najme inteligentního ekonoma Petera Branda (Jonah Hill), který mu s touto zdánlivě nerealizovatelnou metodou pomůže. 

Zajímavost: Pratt zhubl kvůli roli čtrnáct kilo a naučil se odpalovat levou rukou.

Originální trailer filmu Moneyball / Moneyball
Vražda na úrovni (Murder by Decree) (neděle 2. 8., ČT2, 21.40 - 23.40)

Plakát filmu Vražda na úrovni / Murder by DecreeMéně známý britsko-kanadský krimithriller zaujme hlavně tím, že skoro geniálně zapojuje fiktivního detektiva Sherlocka Holmese do skutečného pátrání po Jacku Rozparovači. Režírující Bob Clark si s dobře vymyšleným příběhem poradil na výbornou a doplnil ho vskutku temnou a syrovou atmosférou, některými výjevy, které nemají daleko k hororu a celkově nepříjemně realistickými momenty. V hlavních rolích excelují Christopher Plummer a James Mason, vedle nichž se objeví například David Hemmings nebo Donald Sutherland. Vadami na kráse budiž jen přetažená stopáž a nevýrazný závěr.

Synopse: Sherlock Holmes (Christopher Plummer) a jeho věrný pomocník dr. Watson (James Mason) pátrají po pachateli série brutálních vražd prostitutek v londýnské čtvrti Whitechapel, jehož veřejnost překřtila na Jacka Rozparovače. Nikdo z nich ale nemá tušení, do jak vysokých míst je případ zavede.

Zajímavost: Původně byli do rolí obsazeni Peter O'Toole a Laurence Olivier.

Originální trailer filmu Vražda na úrovni / Murder by Decree
Postel (neděle 2. 8., ČT art, 23.15 - 00.40)

Plakát filmu  / PostelMálo vysílaný tuzemský experimentální snímek je značně nedoceněný a svým způsobem navazuje na československou novou vlnu. Režisér a scenárista Oskar Reif v něm mísí několik žánrů, spoléhá se na zajímavý příběh a v drtivé většině případů i neznámé herce, jimž kraluje na Českého lva nominovaná Sylva Langová a poměrně odvážné téma, které může někomu připadat trošku kontroverzní. Zmínit se musí ještě nádherná vizuální stránka tvořená překrásnou černobílou kamerou Igora Luthera, která film povyšuje na ještě lepší zážitek. Je možná pravda, že onoho umění a experimentování je tu někdy příliš, s odstupem času jde ale stále o hodně unikátní a odvážný snímek.

Synopse: Luboš Urna (Michal Przebinda) umírá v pouhých čtyřiceti letech. Důvod jeho smrti je banální a tragikomický stejně jako situace, v níž se tak stane. Kdo vlastně je Luboš Urna? Je to reprezentant ne vlastní vinou degenerujícího biologického druhu - mužů, které zcela pohltil a podmanil si plíživě agresivní svět žen.

Zajímavost: Na MFF v Seatlu získal film zvláštní cenu poroty.

Upoutávka filmu Postel
Hraběnka z Hongkongu (A Countess from Hong Kong) (středa 5. 8., ČT2, 22.00 - 23.45)

Plakát filmu Hraběnka z Hongkongu / A Countess from Hong KongPoslední režijní počin legendárního Charlieho Chaplina je zvláštní a za jeho nejlepšími díly zaostává. Ačkoli se tu tvůrce snaží reflektovat dobu grotesek a komedií, nedaří se mu to úplně dokonale. Humor a vypointované situace tu sice nechybí, jenže chování postav je nelogické, mnohdy nesmyslné a nepochopitelné. Příběh je vyprávěn záměrně zcela jednoduše, což také nemusí každému úplně sednout. Na druhou stranu ale zaujmou krásná výprava, naivní romantická linie, některé vtipné momenty a prvotřídní herecké obsazení, v němž nepřehlédnete Marlona BrandaSophii Loren. Snímek, který se do doby svého vzniku už příliš nehodil.

Synopse: Ruská emigrantka, hraběnka Nataša (Sophia Loren) byla proti své vůli přinucena v Hongkongu k prostituci. Aby z tohoto světa unikla, ukryje se v osobní kajutě bohatého Američana Ogdena (Marlon Brando) a vynucuje si cestu do Ameriky. Ogden ale není z těch, kteří by se sebou nechali manipulovat a hraběnce odolává. Jak dlouho to ale dokáže?

Zajímavost: Jde o jediný barevný film Chaplinovy kariéry.

Ukázka z filmu Hraběnka z Hongkongu / A Countess from Hong Kong


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY