Preview: Nesmrtelný bojuje o svou identitu

Vydáno: 04.07.2015 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Máme tady další potenciální inteligentní sci-fi v podobě nového filmu Tarsema Singha Nesmrtelný. Ben Kingsley podstoupí operaci, při které se stane Ryanem Reynoldsem. Nic ale není zadarmo.
Letos už jsme minimálně dvě zajímavá, originální a inteligentně vymyšlená sci-fi viděli. Lze za ně pokládat jednak u nás v rubrice "Za horizontem" recenzované Predestination, a pak v "normálních" premiérách uvedenou Ex Machinu. Pátý film indického vizuálního mága Tarsema Singha Nesmrtelný by se k nim mohl přidat. Jedná se přitom o remake staršího filmu Znovuzrození. O co v něm půjde?

Ben Kingsley ve filmu Nesmrtelný / Self/lessPrůmyslový magnát, miliardář Damian Hale (Ben Kingsley) již dlouho ovládá svůj svět, ve kterém ze své newyorské operační základny mistrovsky rozehrává mocenské hry. Po vzájemném odcizení se svou dcerou, aktivistkou Claire (Michelle Dockery), má Damian opravdový vztah pouze ke svému celoživotnímu příteli a pravé ruce Martinu O'Neilovi (Victor Garber).

Ale diagnóza nevyléčitelné rakoviny přiměje Damiana podstoupit radikální lékařský zákrok, "odpoutání", který pro něj zvrátí běh času. Abychom doplnili oficiální synopsi distributora snímku (Freeman Ent.), tak dodejme, že z Damiana Hala se stane "mladý" Damian (Ryan Reynolds). Ten tak začne žít "nanovo", jenže nic není zadarmo a i "nesmrtelnost má své vedlejší účinky".

Ryan Reynolds ve filmu Nesmrtelný / Self/lessPůvodní černobílé Znovuzrození, filmová předloha Nesmrtelného, byla značně neortodoxní a psychedelická sci-fi, která si od svého vzniku vydobyla kultovního statusu mezi uzavřenou skupinou fanoušků "divných" filmů. Lze očekávat, že Singh se vydá v jeho stopách, a zároveň se bude snažit přijít i s něčím neotřelým. Obsah filmu je ale typickou živnou půdou pro vizuálního mága Singhova založení. Určitě nebude od věci připomenout jeho starší filmy jako Cela nebo Pád, kde dokázal vykreslit mimořádně sugestivní "oživlé" obrazy, které u něj občas zastiňují samotnou myšlenku.

Singh ve svých filmech nezapře svůj "videoklipový" původ stejně jako zkušenost s natáčením reklam. Poté, co "znásilnil" klasický příběh Sněhurky a natočil svou verzi Souboje titánů, přichází tedy na řadu prozkoumat teritoria nového žánru, kterým bude sci-fi. Důležitý zde bude, v případě, že bude chtít Nesmrtelný být inteligentní "scifárnou", kromě vizuálního pojetí hlavně scénář, který je dílem mladé španělské scenáristické a režijní dvojice Àlex Pastor a David Pastor, kteří v roce 2006 získali cenu na festivalu v Sundance za jejich krátkometrážní debut Larutanatural.

Ryan Reynolds ve filmu Nesmrtelný / Self/lessV hereckém obsazení figurují kromě osvědčeného hereckého veterána Bena Kingsleyho a kanadského herce Ryana Reynoldse ještě Brit Matthew Goode nebo Američanka Natalie Martinez. Ještě doplňme, že hudbu k Nesmrtelnému složili brazilský skladatel Antonio Pinto a Dudu Haram.

Pokud dobře dopadne, mohl by Nesmrtelný nabídnout osvěžující, na pomezí artu a mainstreamu figurující sci-fi thriller, který si své diváky určitě najde. Že nejde o typický letní masivně navštěvovaný blockbuster, není třeba dodávat. Singh zatím zůstává i ve svém pátém filmu věrný především "svému" publiku. Pokud mu Nesmrtelný přinese i nějaké nové fanoušky, tím lépe. 

Nesmrtelný startuje v českých i slovenských kinech 6. srpna 2015.

Originální trailer filmu Nesmrtelný


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY