Box Office: San Andreas u diváků nepropadl

Vydáno: 01.06.2015 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Katastrofická novinka s Dwaynem Johnsonem San Andreas ovládla víkendové tržby. Na rozdíl od druhé novinky, romantické dramedie Aloha s Bradleym Cooperem, která u pokladen vybouchla.
Fotografie z filmu San Andreas / San AndreasKatastrofa se v případě katastrofického San Andreas nekonala a producenti stejně jako hlavní hvězda filmu Dwayne Johnson si můžou oddechnout. Film, ve kterém si "The Rock" zahrál hrdinského pilota helikoptéry zachraňujícího svou dceru, a který se tematicky vrací ke katastrofickým klasikám typu Zemětřesení a Skleněné peklo, si za víkend připsal 53,2 milionů, což předčilo i předpoklady odhadující výdělek někde kolem hranice 40 milionů. Zároveň se jedná o vůbec nejlepší otvírák pro "The Rocka", samozřejmě pomineme-li týmovou sériovku Rychle a zběsile.

Co se týče filmů, kde The Rock vystupoval sólo, je San Andreas momentálně nejlepší a předstihnul jeho starší kousky jako G.I.Joe 2: Odveta (40,5 mil.) a Krále Škorpiona (36 mil.) nebo Herkula (29,8 mil.). I přesto, jak dobře si San Andreas u diváků vedl, je to o nějaký ten milion méně než otvíráky některých starších kousků katastrofického specialisty Rolanda Emmericha jako Den poté (68,7 mil.) nebo 2012 (65,2 mil.). Na druhé straně je to o poznání lepší výsledek než v případě loňského V oku tornáda (17,3 mil) nebo propadáku Pompeje (10,3 mil).

Hana Mae Lee, Rebel Wilson, Alexis Knapp, Brittany Snow, Anna Kendrick ve filmu Ladíme 2 / Pitch Perfect 2S velkým odstupem se na druhém místě s 14,3 miliony umístil hodně úspěšný sequel tanečního filmu Ladíme 2, který se stal velmi nečekaným a překvapivým diváckým hitem. Alespoň tedy v domácích kinech, kde dosud za tři týdny nasbíral impozantních 147,5 milionu. S tržbami ze zámoří to dělá 228 milionů, což je oproti rozpočtu 29 milionů obrovský úspěch. Minule první sci-fi Země zítřka spadlo na třetí místo s 13,8 miliony a po dvou týdnech má u domácích pokladen velmi slabých 63 milionů oproti skoro dvousetmilionovému rozpočtu. Naopak Šílený Max: Zběsilá cesta na čtvrtém místě s 13,6 miliony ukazuje, že tenhle blockbuster si na sebe přeci jen pomalu ale jistě vydělává. Po třech týdnech si přišel už na slušných 115, 9 milionů.

To marvelovský blockbuster Avengers: Age of Ultron už je dávno "za vodou". S celosvětovými tržbami přes 1,3 miliardy už dýchá na záda druhému dílu Harryho Pottera a Relikvie smrti na pátém místě v žebříčku komerčně celosvětově nejúspěšnějších filmů. Lépe než "Ultron" si z letošních kousků vedlo jen Rychle a zběsile 7, které trůní na čtvrtém místě tohoto žebříčku a už pomalu dotahuje na třetí Avengers. Za tento víkend si "Ultron" připsal na pátém místě dalších skoro 11 milionů.

Bradley Cooper ve filmu Aloha / AlohaPříliš dobře si nevedla druhá z novinek týdne, která se dočkala širokého uvedení, romantická dramedie Aloha, a to ani přes přítomnost hvězd jako Bradley Cooper nebo Emma Stone. Aloha zaznamenala zatím nejmenší letní otvírák pro jedno z hlavních velkých studií (Sony). Film režiséra Camerona Crowea se musel spokojit se slabými deseti miliony a šestým místem. Této "havajské divočině" k malým tržbám asi dopomohly i zdrcující kritiky.

Zbytek topky je pak v obměně zopakováním výsledků z předchozích týdnů. Příští týden pak do kin zavítají hned tři novinky: dvě komedie Vincentův svět a Špión a do třetice horor Insidious 3: Počátek.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 29. 5. 2015

 1. San Andreas 53,2 mil. (novinka)
 2. Ladíme 2 14,3 mil.
 3. Země zítřka 13,8 mil.
 4. Šílený Max: Zběsilá cesta 13,6 mil.
 5. Avengers: Age of Ultron 10,9 mil.
 6. Aloha 10 mil. (novinka)
 7.Poltergeist 7,8 mil.
 8.Daleko od hlučícího davu 1,4 mil.
 9.Divoká dvojka 1,3 mil.
10. Konečně doma 1,1 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY