Festivalové ozvěny: Přelom dubna a května patří Kinu na hranici

Vydáno: 28.03.2015 12:00 - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

V Českém Těšíně a polském Těšíně bude po celých šest dní možnost vidět to nejlepší z české, polské a slovenské filmové tvorby. Nejvyšší čas rezervovat si v kalendáři týden od 28. dubna do 3. května 2015.
Fotografie z filmu  / Dědictví aneb Kurva se neříkáLetos se bude konat již úctyhodný sedmnáctý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici. O výběr určitě není nouze, protože je pro návštěvníky připraveno přes sto filmů různých žánrů a druhů, filmy starší, nové i ty nejnovější. Z pestré programové nabídky si jistě vybere každý a bohatý doprovodný program pak dotvoří atmosféru této jedinečné a ojedinělé kulturní akce.

Sedmnáctý ročník zaštítí hlavně snímky, které vznikly v Česku, Polsku a Slovensku v uplynulém roce, bude jich celá polovina programu. Hlavními filmovými tahouny, na které se diváci mohou těšit, jsou například oceňovaná Cesta ven Petra Václava či režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic, polské drama Město 44 Jana Komasy či tragikomedie Obyvatel Jerzyho Stuhra. Ze slovenských novinek by si diváci neměli nechat ujít dokumentární snímek Daniela Dangla a Lukáše Zednikoviče 38, který přibližuje životní příběh slovenského hokejového hráče Pavola Demitry.

Fotografie z filmu  / Cesta venOvšem co by to bylo za festival bez atraktivních hostů, ti kromě toho že doprovodí letošní program, budou také s diváky diskutovat po projekcích filmů. Ze slovenské strany dorazí režisérská legenda Stanislav Párnický, jehož doprovodí tvůrce Martin Šulík. Také dorazí herečka Emília Vášáryová a českou výběrovou retrospektivu doprovodí herec Boleslav Polívka. Z polských hostů je vhodné upozornit na herečku Katarzynu Figuru, která bude hostem letošní přehlídky.

„A pochopitelně ke každému novému českému, polskému či slovenskému filmu očekáváme spoustu dalších herců a filmových tvůrců, takže je třeba sledovat naše webové stránky a facebook, kde týdně přibývají aktuální informace o programu i hostech či doprovodných akcích,“ připomíná nutnost sledovat aktuální dění na oficiálních internetových stránkách dramaturg a programový ředitel v jednom, Martin Novosad.

Fotografie z filmu Město 44 / Miasto 44S rozmýšlením o návštěvě festivalu se určitě nevyplatí zahálet, protože jen do 9. dubna jsou v prodeji na oficiálních webových stránkách výhodné sety (akreditace na celou přehlídku, katalog, tričko, plátěná taška) na celou přehlídku. V době konání přehlídky si zájemci budou moci ve festivalové kanceláři zakoupit pouze třídenní permanentky a samozřejmostí také budou jednotlivé vstupenky na filmy, hudební vystoupení či výstavy, které se budou prodávat přímo v místě konání. Venkovní promítání bude tradičně zdarma.

Detailní seznámení s programem a informace o aktuálním dění zájemci naleznou na stránkách www.kinonahranici.cz.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY