Kinopremiéry: Exodus medvídka Paddingtona a hodinového manžela

Vydáno: 24.12.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Rok 2014 zakončí v kinech trojice premiér, z nichž hned dvě jsou velmi zajímavé a mohly by zahýbat žebříčky návštěvnosti. Světlo světa konečně spatří biblický spektákl Ridleyho Scotta Exodus a vidět můžete i medvídka Paddingtona.
EXODUS: Bohové a králové (Exodus: Gods and Kings) (CinemArt)

Český plakát filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsHollywoodská vysokorozpočtová variace na biblické téma je definitivně posledním blockbusterem roku 2014, který můžete vidět v kinech. Oblíbený režisér Ridley Scott láká kromě atraktivního tématu také na velkolepé scény, pokus o návrat k podobným velkofilmům, které "frčely" v padesátých a šedesátých letech a na zajímavé obsazení, v němž nechybí Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley, Sigourney Weaver nebo John Turturro. Ačkoli trailery vypadaly opravdu majestátně, první ohlasy jsou spíše kritické a hovoří o promarněné příležitosti a některé dokonce i o vyprázdněném díle (třeba naše recenze). Je tedy asi lepší očekávání dost zmírnit.

Synopse: Ve starověkém Egyptě nebyl nikdo mocnější než faraon. To platí i pro Ramsese (Joel Edgerton), jehož jediným přítelem je Mojžíš (Christian Bale), židovský nalezenec, jehož našla a ujala se ho královská rodina. Z přítele se ale stane nepřítel ve chvíli, kdy se Mojžíšovi zjeví "jiný" Bůh a pověří ho nelehkým úkolem - vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví a stát se jeho vůdcem a prorokem. Mojžíš poslání přijímá, i když tuší, že to bude hodně těžká mise, která se neobejde bez ztrát na životech.

Zajímavost: Produkce najala kvůli filmu tři tisícovky komparzistů a nechala ušít přes čtyři tisíce kostýmů.

Oficiální český trailer filmu Exodus: Bohové a králové / Exodus: Gods and Kings

Paddington (Paddington) (A-Company CZ)

Český plakát filmu Paddington / PaddingtonV Británii extrémně oblíbená postavička medvěda, kterou zná každé tamější dítě, se po dlouhých letech konečně dočkala vlastního filmu. Je tedy jasné, že zejména ve své domovině bude pod velkým drobnohledem, takže se nedá čekat nic odvážného ani překvapivého, ale spíše poctivá rodinná zábava okořeněná typicky britským humorem. Režii a scénář obstaral filmovému divákovi nepříliš známý Paul King, který do hlavních lidských rolí obsadil Hugha Bonnevilla, Sally Hawkins nebo Nicole Kidman, ústředního "mazlíčka" namluvil Ben Whishaw, což ale bohužel našinec neocení, neboť film jde do kin dabovaný. Hodnocení se prozatím pohybují na úrovni zdařilého nadprůměru, takže to vypadá, že máme co dělat s ideální vánoční zábavou pro celou rodinu.

Synopse: Paddington je medvídek, který pochází z nejtemnějšího Peru, nosí červený klobouček a víc než cokoli miluje marmeládové sendviče. Když jeho domov zničí zemětřesení, pošle ho jeho teta do Londýna, aby zde našel novou rodinu. Brzy se tak ocitá sám a opuštěný na paddingtonském nádraží, kde zjišťuje, že život ve velkoměstě není takový, jak mu říkali. Naštěstí ale potká rodinu Brownových, která se ho i přes kategorický nesouhlas tatínka Browna (Hugh Bonneville) ujme. To ještě netuší, že kde se medvěd objeví, začnou se dít neuvěřitelné věci. Navíc mají v patách zákeřnou ředitelku místního muzea (Nicole Kidman), která by zvíře ráda vycpala a udělala z něj vzácný exponát.

Zajímavost: Postavu vymyslel Michael Bond, který na ní založil celou knižní sérii, která se dočkala překladu do zhruba třiceti jazyků a prodalo se jí více než třicet milionů.

Český trailer filmu Paddington / Paddington

Hodinový manžel (HCE)

Plakát filmu  / Hodinový manželPoslední tuzemskou premiérou roku 2014 je režijní a scenáristický debut Tomáše Svobody uváděný jako komedie. Jelikož jde o prvotinu, je prakticky nemožné odhadovat, jak by mohla vypadat, protože informací je vesměs velmi málo. V obsazení můžete vidět například Davida Novotného, Bolka Polívku, Davida Matáska, Lukáše Latináka, Evu Holubovou nebo Lenku Vlasákovou, tudíž většinou ne až tak okoukané tváře, což je poměrně osvěžující. Ohlasů zatím mnoho není a nedá se čekat, že by se jich po premiéře objevilo o moc více. Věřme tedy, že půjde alespoň o slušnou zábavu. 

Synopse: Čtyří přátelé a vášniví hráči vodního póla společně provozují bazén. Ten jim však jednoho dne hygiena označí jako nevyhovující a čtveřice se rázem ocitá na dně. Z nedostatku příležitostí začnou pánové podnikat jako hodinoví manželé a zakrátko si vybudují silnou klientelu v podobě místních dam. Každá z nich má ale svá specifická přání a potřeby, což se zrovna dvakrát nelíbí partnerkám a manželkám tohoto kvarteta.

Zajímavost: Téměř celý film byl natočen v Nymburce.

Originální trailer filmu Hodinový manžel


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY