Kinopremiéry: Ženy, muži, jídlo a koně, pro které by jeden vraždil

Vydáno: 03.09.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letní sezóna je za námi a září v českých kinech startuje ve velkém stylu sedmi novinkami, z nichž by si měl vybrat snad každý. Největšími taháky jsou ale druhé Sin City a adaptace špionážního románu v režii Antona Corbijna.
Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (Sin City: A Dame to Kill For) (A-Company CZ)

Český plakát filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill ForCelých devět let trvalo, než se Robert Rodriguez a Frank Miller konečně dostali k tomu, aby natočili pokračování zajímavého komiksového hitu, který po vizuální stránce zachovával absolutní věrnost předloze. Ani v tomto případě se nedá čekat nic moc nového, což se bohužel odrazilo na zámořských tržbách a film se stal jedním z největších letošních propadáků. A nic nepomohlo velmi slušné obsazení, v němž nechybí třeba Eva Green, Mickey Rourke, Joseph Gordon-Levitt, Jessica Alba, Josh Brolin nebo Bruce Willis. Doufejme tedy, že výsledek bude alespoň kvalitní.

Synopse: Je další bezvětrná a vyprahlá horká noc. Dwight (Josh Brolin) přemýšlí o tom, kolik toho v životě pokazil a co by dal za možnost začít s čistým štítem. Vtom mu zavolá jeho osudová žena Ava (Eva Green), která ho žádá, aby jí pomohl před násilnickým manželem. Dwight ale netuší, že Ava má úplně jiné plány. V Sin City se toho zkrátka děje pořád dost a své si prožijí i Marv (Mickey Rourke), sebevědomý gambler Johnny (Joseph Gordon-Levitt) i striptérka Nancy (Jessica Alba).

Zajímavost: S rozpočtem šedesát milionů jde o nejdražší film, jaký kdy Rodriguez natočil.

Český trailer filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill For

Nejhledanější muž (A Most Wanted Man) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManZajímavě vypadající thriller nabízí hned několik lákadel. Tím největším a bohužel i nejsmutnějším je to, že si v něm svou poslední velkou roli zahrál předčasně zesnulý Philip Seymour Hoffman. Dalším může být i to, že jde o adaptaci díla uznávaného autora špionážních románů Johna le Carrého. A do třetice nelze opomenout ani osobu režiséra, jímž je původně fotograf Anton Corbijn, jehož počiny vzbuzují dost protichůdné reakce. Zámořská hodnocení jsou většinou kladná, takže se snad zadařilo a půjde opravdu o hodně kvalitní záležitost. Ještě připomenu, že v dalších rolích uvidíte Rachel McAdams, Willema Dafoe nebo Robin Wright.

Synopse: Jedné noci se v hamburské islámské komunitě objeví neznámý muž na pokraji smrti. Napůl Čecenec a napůl Rus má u sebe pět set dolarů a tajné informace o milionovém kontě v jedné soukromé bance. Jeho identita ale zůstává nadále záhadou. Je Issa (Grigoriy Dobrygin) terorista, nebo jen oběť špinavé hry? Když vyjde najevo, odkud pochází peníze na účtu, začnou se o něho zajímat všechny tajné služby světa.

Zajímavost: Jedním z producentů filmu je syn autora předlohy Stephen Cornwell.

Oficiální trailer filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted Man

Láska na kari (The Hundred-Foot Journey) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Láska na kari / The Hundred-Foot JourneyKomediální drama s prvky romantiky předchází pověst nenáročné, ale zdařilé žánrovky. A není se moc co divit, když režii obstaral spolehlivý Lasse Hallström, který podobné filmy umí jako málokdo. Hlavními diváckými táhaky by měly být pohodová atmosféra, dráždivá indická kuchyně a Helen Mirren v hlavní roli. Sice zřejmě nelze čekat žádný originální příběh, to by ale v tomto případě vadit až tak nemělo. Snad nejsem daleko od pravdy.

Synopse: Madame Mallory (Helen Mirren) je majitelkou vyhlášené restaurace ověnčené Michelinskou hvězdou, která je navštěvovaná širým okolím a zdá se, že ji nic nemůže ohrozit. Proto se přísná žena nestačí divit, když si přímo naproti ní otevře podnik indická rodina. Začíná se tedy schylovat k souboji koření a dvou odlišných kultur. Když navíc madame zjistí, že její konkurent disponuje talentovaným šéfkuchařem (Manish Dayal), rozhodne se mu nabídnout místo u sebe v restauraci. To se ale rodině moc nezamlouvá.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Richarda Moraise.

Český trailer filmu Láska na kari / The Hundred-Foot Journey

Pod zemí (As Above, So Below) (CinemArt)

Český plakát filmu Pod zemí / As Above, So BelowTěžko říct, zda má další tzv. found-footage thriller co zajímavého nabídnout. Nejatraktivnější nejspíš budou lokace pařížského podzemí, jinak se tu opravdu není moc čeho chytit. Jméno režiséra a v tomto případě i debutujícího scenáristy Johna Ericka Dowdla nepatří k nejznámějším a ani obsazení se nehonosí žádným slavnějším jménem. Zámořské recenze navíc hovoří o podprůměru, takže se asi není moc nač těšit. Uvidíme.

Synopse: Scarlett (Perdita Weeks) studuje archeologii a Paříž je pro ni z tohoto hlediska učiněný ráj. Při studiu starých map narazí na záznamy o tajemné podzemní místnosti, kterou chce okamžitě prozkoumat. Podaří se jí nadchnout skupinku speleologů a dobrodruhů, se kterou na tuto pouť vyrazí. A ačkoli si předem přečtou, že vstupují do říše mrtvých, tohoto varování vůbec nedbají. A dělají osudovou chybu, protože hluboko pod zemí budou čelit svým vlastním traumatům a prožitkům a cesty zpět pro ně není.

Český trailer filmu Pod zemí / As Above, So Below

Radio Alice (Lavorare con lentezza) (Film Europe)

Český plakát filmu Radio Alice / Lavorare con lentezzaItalské filmy jsou v našich končinách poměrně oblíbené, ale pravdou je, že spíše ty, které patří do komediálního žánru. Těžko tedy odhadovat, jak to bude s tímto deset let starým dramatem, které by nám mělo přiblížit vážnější jihoevropskou tvorbu. Režisérem a spoluscenáristou je Guido Chiesa a v titulních rolích se objeví pro našince totálně neznámé tváře. Kolem a kolem to tedy znamená, že tohle je záležitost pro opravdové fanoušky a milovníky evropské kinematografie.

Synopse: Dva kamarádi žijící v dělnické čtvrti na okraji Bologni se životem různě protloukají a nudu a nedostatek peněz zahánějí dočasnými výpomocnými pracemi. Rádi by ale z neveselé reality unikli, k čemuž jim může posloužit vysílání Radia Alice, které jednoho dne zaslechnou. Provozuje ho protestní studentské hnutí a oba pánové by jeho členy moc rádi poznali a nabídli jim své služby.

Český trailer filmu Radio Alice / Lavorare con lentezza

O koních a lidech (Hross í oss) (Film Europe)

Český plakát filmu O koních a lidech / Hross í ossNejšílenější premiéra týdne pochází z Islandu a jde o komedii, po přečtení jejíž synopse se možná může leckomu udělat nedobře. Režisér a scenárista Benedikt Erlingsson zřejmě natočil hodně svérázný snímek o lásce koní a lidí, který si podle některých reakcí nebere servítky a ukazuje opravdu explicitní věci. Hledáte-li tedy ve změti víceméně podobných filmů něco relativně originálního, tady to zřejmě máte. Víc asi netřeba dodávat.

Synopse: Kolbeinn miluje Solveig a ona miluje jeho, jenže Kolbeinn zároveň miluje i svou prvotřídní klisnu Gránu. Ta je ovšem posedlá hřebcem Brúnnem. Vernhardur miluje vodku a jeho zase miluje kůň Jarpur. Grimur má vášeň pro starou koňskou dopravu, Egill ale obdivuje elektrické ploty. Přichází jaro, láska je v rozpuku a celá místní komunita ji sleduje. To nemůže dopadnout dobře.

Zajímavost: Snímek v letošním roce zastupoval svou vlast v boji o cizojazyčného Oscara.

Český trailer filmu O koních a lidech / Hross í oss

Století Miroslava Zikmunda (Bioscop)

Český plakát filmu  / Století Miroslava ZikmundaDokument režiséra a scenáristy Petra Horkého sleduje osudy našeho nejslavnějšího cestovatele, kterému pět let chybí k tomu, aby se dožil rovné stovky. I proto je jeho život zajímavý, neboť zažil dost událostí, které zásadně ovlivnily naši zemi. O kvalitách lze jen spekulovat, neboť ohlasy zatím nejsou žádné. Nezbývá než doufat, že takto významné osobnosti neudělá film ostudu. 

Synopse: Miroslav Zikmund byl počat za Habsburků, přežil druhou světovou válku, zažil nástup i pád komunismu a státní bezpečnost ho dokonce označila za " nebezpečnou osobu nejvyšší třídy nebezpečnosti". Pobýval v Africe, když tam zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lidojedy a dočkal se také nástupu kapitalismu. Jeho příběh je opravdu fascinující.

Originální trailer filmu Století Miroslava Zikmunda


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY