Režisér Gareth Evans rozebírá akční scénu z The Raid 2

Vydáno: 30.03.2014 10:10 - | foto: facebook tvůrce

Pokračování indonéské akční pecky The Raid vstoupilo v limitovaném nasazení do americké kinodistribuce. Při té příležitosti periodikum The New York Times věnovalo svou týdenní rubriku Anatomie scény právě tomuto snímku.
Fotografie z filmu  / The Raid 2: Berandal"Anatomií scény" se nemyslí nic jiného, než promo klip, ke kterému je připojen audiokomentář tvůrce. V případě The Raid 2: Berandal jde o část akční sekvence z baru, ke které své postřehy namluvil režisér a scenárista prvního i druhého dílu indonéské kultovky Gareth Evans. A jeho povídání je - pro analytičtěji uvažujícího diváka, který se zaměřuje na styl - možná i zajímavější než samotná dvouminutová akce.

Nejzajímavější na Evansově povídání je jeho přiznání, že se co do způsobu snímání a choreografie akce chtěl vědomě odlišit od toho, co považuje za normu v současném americkém akčním filmu, který dominuje i celosvětově. Jinými slovy říká, že zvolil umělecky (tj. ty, které na sebe strhávají pozornost na úkor ostatních) a kompozičně (tj. ty, které napomáhají vyprávění, tvorbě časoprostorových vztahů apod.) motivované stylistické postupy na místo těch realistických. Rozhodl se hitmana umístit do prázdného nočního klubu, který předtím ustanovil jako hlučné místo plné lidí, a vypnout i hudbu, aby vynikl kontrast a naznačil, že se chystá přepadení.

Hovoří také o tom, že upřednostnil vzdálenější rámování u kontaktnějších soubojů, a to ze dvou důvodů. Jednak proto, aby divákovi napomohl v zorientování se v prostoru, protože choreografie akce využívá celou místnost. A jednak z toho důvodu, aby snímek odlišil od konvencí převládajících v Hollywoodu, kde je mnohdy problém se zorientovat co do prostorových vztahů a akcentuje se bližší rámování s detailnějšími záběry. Na "Anatomii scény" se můžete podívat níže:




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY