Berlinale: Shia s pytlem a Lars jako Persona Non Grata

Vydáno: 09.02.2014 21:09 - | foto: facebook tvůrce

Necenzurovaná verze Nymfomanky měla premiéru na festivalu v Berlíně. Větší pozornost novinářů na sebe ale upoutala tisková konference, které se Lars von Trier a Shia LaBeouf zúčastnili specifickým způsobem. UPDATE!
Nymfomanka, BerlinaleBerlinale má jednu z největších mediálních senzací za sebou. Není tím míněna premiéra režisérské verze první části Nymfomanky, ale vystoupení Larse von Triera a Shia LaBeoufa, kteří se umí postarat o zájem tisku a snímku o PR. Recenze od novinářů, kteří film viděli poprvé, byli nadšené; ti, kteří znali kinoverzi, se ale vyjádřili, že dávají přednost spíše jí. Necelá půlhodina navíc je totiž tvořena převážně delšími sexuálními scénami, které obsahují explicitní záběry různých podob sexu (a přibylo i několik edukativních vsuvek, jak na potrat).

Snímek samotný už nevzbuzuje tolik kontroverze, a tak se o ni musí starat tvůrci a herci samotní. Po projekci se konala tisková konference, které se nezúčastnil Lars von Trier, jenž ale byl přítomen focení před berlínskou zdí slávy. Nepotřeboval cokoliv říct, aby učinil prohlášení, protože vypovídající bylo jeho tričko, na kterém stálo "Persona Non Grata, Official Selection". Ironický nápis odkazující k tomu, že se stal v Cannes osobou nežádoucí, když byly dezinterpretovány jeho výroky o Hitlerovi na tiskové konferenci k Melancholii, a tak se nebude účastnit ani tiskovky na Berlinale? Důmyslná propagace pohrávající si se stále nepotvrzenou zprávou, že druhá část Nymfomanky bude v prodloužené, o rovnou hodinu delší verzi k vidění v Cannes?  

Nymfomanka, BerlinaleKaždopádně jde o něco, o čem budou publicisté referovat. A kdyby nestačilo Trierovo výmluvné mlčení (echt), pozornost vzbudila kryptická výřečnost Shii LaBeoufa na samotné tiskové konferenci. Na ní se ho zeptali na natáčení s Trierem, na což odpověděl: ,,When the seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much.”  Poté se zvedl a odešel, nejspíš v odkazu stejný čin fotbalisty Manchester United Erica Cantonu, který je znám tím, že i na ty nejprostodušší dotazy novinářů odpovídá víceznačně. 

A aby toho nebylo málo, na červeném koberci před projekcí pro veřejnost se objevil s pytlem na hlavě, na kterém stála věta, kterou opakovaně postoval na svůj oficiální Twitter účet: "I´m not famous anymoure" ("Nadále nejsem slavný").

Nymfomanka, BerlinaleJde o reakci na obvinění LaBeoufa z obvinění z plagiátorství, kterého se dočkal loni v Cannes, kde představil svůj krátkometrážní režijní a scenáristický počin Howard Cantour.com, ve kterém použil dialogy z komiksu Justin M. Damiano, aniž by na něj zakoupil práva. Ať to bude v obou případech jakkoliv, pokud bude Nymfomanka, část II. v Cannes a jako delegace přijedou Trier a Shia, bude o zábavu postaráno (a publicisté budou mít o čem psát a vy co číst).

P.S. Na čtyřicetiminutový záznam tiskové konference k prodloužené verzi Nymfomanky se můžete zatím podívat po kliknutí na odkaz, kde naleznete jak záznam z tzv. photo-shootu, který tiskovce předcházel, tak i otázky novinářů (v angličtině) a odpovědi herců a producentky (taktéž v angličtině).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY