Box Office: Jacka Ryana porazil rekordní Ice Cube

Vydáno: 20.01.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Čtyři novinky otevřely uplynulý víkend v amerických kinech, přičemž nejvíce se chodilo na komedii s Ice Cubem Ride Along. Zato lednový blockbuster s agentem Jackem Ryanem propadl.
Ice Cube, Kevin Hart ve filmu  / Ride AlongTohle čekal asi málokdo. Na první pozici žebříčku se uplynulý víkend neusadil akční blockbuster s Chrisem Pinem, nýbrž komedie Ride Along s Ice Cubem a komikem Kevinem Hartem, jenž zřejmě do kin přitáhl velké procento diváků. Až takové, že si snímek se svými jedenačtyřiceti miliony může připsat největší lednový debut všech dob - za ním se nachází jen hit z roku 2008 Monstrum a válečný thriller Na život a na smrt z předchozího týdne. Novinka Petera Berga se však musela sklonit před nenápadnou komedií, které rozhodně před týdnem nikdo netipoval žádný velký úspěch.

Stand-upový komik si loni zahrál v úspěšné "černošské" komedii Think Like a Man, uvedl úspěšný dokument svých vystoupení Let Me Explain a o Vánocích se mihl ve vedlejší roli nostalgického Zpátky do ringu, jeho jméno tak mohlo na diváky spolu s nenásilnými trailery zapůsobit jako jisté lákadlo. A to nemění nic na tom, že tahle policejní buddy komedie si s výslednou kvalitou moc nepotykala - 16% pozitivních recenzí na serveru RottenTomatoes toho je jen důkazem.

Fotografie z filmu Velká oříšková loupež / The Nut JobPo výše zmiňované válečné hitovce Na život a na smrt, kde se Mark Wahlberg snaží ubránit před afghánskými vojáky, se na třetím místě nachází druhá novinka týdne, a to Velká oříšková loupež. Nízkorozpočtový animák utržil za víkend dvacet milionů dolarů, což sice není kdovíjaký výsledek, ale pro menší studio jako Open Road Films jde rozhodně o potěšující sumu. Snímek s ne zrovna moc propracovanou kampaní si vedl dokonce lépe než jiný animák studia Ptačí úlet, který běžel v kinech loni v listopadu.

Velkým zklamáním je pro studio Paramount jistě znovuoživení akční série s Jackem Ryanem s podtitulem V utajení, které otevřelo za chabých sedmnáct milionů. To je zatím nejslabší výsledek od roku 1990, kdy si start série Hon na ponorku přišel na obdobnou sumu. Nejvýše přitom dosáhl čtvrtý díl Nejhorší obavy, kterému se podařilo otevřít za více než třicet milionů. Kombinace znělého obsazení, akční zápletky a Kennetha Branagha, jenž byl v trailerech propagován jako "režisér Thora", zkrátka nezapůsobila na diváky tak silně, jak studio doufalo. Jack Ryan bude muset hodně dřít, aby ještě něco přihodil do kasy.

Fotografie z filmu  / Devil's DuePo stále se držících trvalkách Ledovém království a skoro-oscarovém Špinavém triku se na sedmém místě krčí poslední novinka týdne horor Zrození ďábla. Marketing lákající na další obdobu found-footage Paranormal Activity nebyl tak účinný jako v případě známé hororové značky a film si připsal jen pouhých osm milionů, což je ve srovnání s nedávným paranormálním spin-offem desetimilionový rozdíl. Že by už diváci byli podobných rádoby děsivých home videí přesyceni?

Žebříček uzavírá trojice oscarovek - herecký koncert s o život hrající Meryl Streep a Julií Roberts Blízko od sebe, dravý a nekorektní Vlk z Wall Street a nakonec i Zachraňte pana Bankse o sporu Walta Disneyho s autorkou Mary Poppins, kterou Ceny Akademie ve svých nominacích kompletně přehlédly. Příští víkend může se stávající topkou zamíchat jen do skoro třítisícovky kin nasazené fantasy béčko Já, Frankenstein s Aaronem Eckhardtem v roli titulního monstra. Moc úspěchu se mu ale nepředpovídá.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 17.01.2014

1. Ride Along 41,2 mil. (novinka)
2. Na život a na smrt 23,2 mil. 
3. Velká oříšková loupež 20,6 mil. (novinka)
4. Jack Ryan: V utajení 17,2 mil. (novinka)
5. Ledové království 12 mil.
6. Špinavý trik 10,6 mil. 
7. Zrození ďábla 8,5 mil. (novinka)
8. Blízko od sebe 7,6 mil.
9. Vlk z Wall Street 7,5 mil.
10. Zachraňte pana Bankse 4,2 mil. 

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY