BD a DVD tipy: Nezapomenutelné prázdniny na tripu na Elysiu

Vydáno: 17.01.2014 16:25 - | foto: facebook tvůrce

Distributorům již skončily prázdniny, což znamená, že je zase pro co chodit do půjčoven a obchodů, aby bylo co sledovat v domácím kině. V prvních lednových tipech vám vedle zdařilých žánrovek doporučíme i indie počiny.
Elysium (Elysium) (Bonton)

BD obal filmu Elysium / ElysiumBlu-ray vydání kyberpunkového sci-fi Elysium jsme věnovali samostatnou novinku, v níž jsme vedle popisu bonusové výbavy a rozdílu mezi jednotlivými edicemi zmínili, že vedle amaraye a steelbooku "možná vyjde i edice s knihou". Její uvedení je naplánováno na zatím neupřesněné "později tohoto roku" (spekuluje se o konci měsíce) a měla by vedle minima doprovodného textu obsahovat podrobné náčrtky i fotografie fikčního světa, jeho obyvatel i technologie. Pokud se Elysiu nedá něco vytknout, je to právě pozornost věnovaná detailům i promyšlenost fungování světa těch, kteří mají (Země), a těch, kteří ne (Elysium). Rozporuplné reakce pak vyvolává vyznění, protože jde o "sociologický blockbuster" - a zklamaná očekávání, že Blomkampova druhotina není tak formálně progresivní jako jeho debut District 9.

Bonusy (BD): Vize roku 2154: Interaktivní prohlídka výtvarné podoby Elysia; Konstrukce utopie: Stvoření společnosti na nebi (11:43 min.); Spolupráce: Herecké výkony v Elysiu (13:18 min.); Prodloužená scéna; Film o filmu Cesta k Elysiu: Představa Elysia (8:46 min.), Natáčení Elysia (26:31 min.), Vylepšování Elysia (10:31 min.), Na podporu příběhu: vizuální efekty Elysia (10:34 min.), Technologie roku 2154 (10:34 min.).
Bonusy (DVD):
Konstrukce utopie: Stvoření společnosti na nebi (11:43 min.); Spolupráce: Herecké výkony v Elysiu (13:18 min.).

Pozn.: bonusový materiál - s výjimkou interaktivní prohlídky - obsahuje české titulky.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, rusky, turecky, ukrajinsky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over). 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), Dolby Surround maďarsky, turecky, ukrajinsky.

Titulky (BD): anglické, české, bulharské, hebrejské, hindské, chorvatské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, tamilské, telugské, turecké.
Titulky (DVD): anglické, české, slovenské, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, hindské, maďarské, islandské, litevské, lotyšské, polské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, tamilské, telugské, turecké, ruské.

Doporučená cena: 599 Kč (BD), 699 Kč (BD v limitované sběratelské edici - steelbook balení), 399 Kč (DVD).

V obchodech od 15. ledna 2014.

Prodloužená scéna Krugerova probuzení se z BD bonusů k filmu Elysium.

Jasmíniny slzy (Blue Jasmine) (Magic Box)
BD obal filmu Jasmíniny slzy / Blue Jasmine
Jasmíniny slzy byly včera nominovány na Oscara ve třech kategoriích: za původní scénář a za herecké výkony - v hlavní Cate Blanchett a ve vedlejší Sally Hawkins. Někdo by mohl namítnout, že tyto kvality jsou u filmů Woodyho Allena již samozřejmostí a že v tomto konkrétním případě jde o slabší variaci na o třináct let starší dramedii Alice, ve které se taktéž prozkoumávalo psychopatologické jednání protagonistky z vyšší společnosti, jíž se zboří její dosavadní svět a jistoty s ním spojené. Výtka by ale opomíjela zásadní strukturní odlišnosti dané důmyslnou výstavbou vyprávění i proměňujícím se počtem hlavních postav.

Flashbacky nejprve slouží k vytvoření kontrastu mezi životem tehdy a teď, následně umožňují více poznat způsob uvažování Jasmine, aby až v závěru odkryly jednu důležitou informaci vedoucí k přehodnocení dříve viděného. Nejedná se ale o výsměch elitářství a snobismu, jak tomu bylo u jiných Allenových komediálních (např. Darebáčci) i dramatických počinů (např. evropská trojka Match Point - Hra osuduVicky Cristina Barcelona a Kasandřin sen). Změna protagonistů z jednoho (Jasmine) na dva (Jasmine a její sestra Ginger, byť nevlastní) zasazuje tragédii jedné pokrytecké zlatokopky do širšího rámce, když ukazuje, že není stigmatizující společenské a třídní postavení, ale neschopnost vymanit se z mentální strnulosti, v které obě sestry přežívají.

Bonusy (BD): disk neobsahuje bonusový materiál.
Bonusy (DVD):
disk neobsahuje bonusový materiál.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.3:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.35:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, DTS-HD Mster 5.1 česky.  
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.

Titulky (BD): české.
Titulky (DVD): české.

Doporučená cena: 499 Kč (BD), 299 Kč (DVD).

V obchodech od 15. ledna 2014.

Andrew Dice Clay o filmu Jasmíniny slzy - část bonusu zahraniční edice.

Kámoši až na dno lahve (Drinking Buddies) (Bonton)

DVD obal filmu Kámoši až na dno lahve / Drinking Buddies Joe Swanberg byl znám fanouškům hororů, kteří si ho jako herce pamatovali ze značně sebeuvědomělého slasheru You're Next a jako režiséra díky jeho příspěvku do antalogie V/H/S. V tomto ohledu mohou být Kámoši až na dno lahve jeho průlomovým počinem, protože ho představí jako režiséra, scenáristu a herce v indie vztahovkách, které tvoří velkou část jeho tvorby. V jeho nejnovějším počinu se čtyři protagonisté - Kate a její přítel Chris, Luke se svou přítelkyní Jill - rozhodnou vyjet na chatu, která je postaví před otázku, jestli jsou spokojeni se svým protějškem. Ačkoliv Kámoši až na dno lahve se svou partnerskou kombinatronikou nedosahují kvalit Soderberghova Sex, lži a video, příznivci nezávislé scény jsou obě díla stavěna na roveň a chápána jako velmi trefná generační výpověď. Vztah k této vztahovce bude u mnohých nejspíš odvislý od toho, na kolik má kdo rád produkční cyklus a žánr v jednom - mumblecore (tj. nízkorozpočtové nezávislárny, které staví na dialozích postav).

Bonusy (DVD): Komentář tvůrců; Vynechané scény a nepovedené záběry; Rozhovory s herci; Pohled na film Kámoši až na dno lahve; Pohled do zákulisí natáčení.

Obraz (DVD): 16:9 / 1.85:1.

Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglický, český, maďarský, ruský, Dolby Digital 5.1 polský (voice-over).

Titulky (DVD): české, anglické, slovenské, arabské, bulharské, chorvatské, řecké, hebrejské, hindské, maďarské, islandské, polské, portugalské, srbské, slovinské, turecké. 

Doporučená cena: 399 Kč (DVD).

V obchodech od 15. ledna 2014.

Pohled do zákulisí natáčení Kámošů až do dna lahve.

Millerovi na tripu (We´re the Millers) (Magic Box)
BD obal filmu Millerovi na tripu /
Millerovi na tripu jsou mládeži nepřístupným rodinným snímkem, což je sám o sobě protimluv, který vystihuje klady i zápory této velmi brzy zkultovnělé podívané. Komediální road-movie o dealerovi drog (Jason Sudeikis), který byl okraden, a tak svému šéfovi na důkaz loajality musí přivézt z Mexika zásilku, není výsměšnou nápodobou konvencí daného žánru, přestože na režisérské stoličce seděl tvůrce Vybíjené Rawson Marshall Thurber. Utvoření falešné rodinky, která má "hrdinovi" pomoct dostat se přes hranice, slouží k rozehrání řady vtipných pasáží díky typizovanosti postav a nekorektnímu humoru. Vyznění ale nijak nepodvrací správné hodnoty, jako je soudržnost rodiny a uvěznění "pravých" zločinců, a tak jde ve výsledku pouze o nadprůměrnou žánrovku, nikoliv okamžitou klasiku či televizní evergreen jako v případě rodinky Griswoldovic.

Bonusy (BD): Prodloužená verze filmu (o osm minut delší); Millerovi bez cenzury - nepoužité záběry (7:38 min.); Vystřižené scény (16:18 min.); Nepovedené scény (3:01 min.); Extrémní Aniston (2:20 min.); Z natáčení: Příběhy z cest - Millerovi (3:44 min.), Na cestě s Millerovými (2:48 min.), Nevysávej jed (2:18 min.), Jak vyváznout ze svízelné situace (2:42 min.), Jsem Pablo Chacon (1:38 min.); Z natáčení: V RV (1:53 min.), Rozjet to s Bradem (3:46 min.), Paranoia (3:16 min.).

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.3:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).  


Titulky (BD): anglické, české, bulharské, estinské, hebrejské, chorvatské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, rumunské, slovinské, srbské.

Doporučená cena: 499 Kč (BD), 299 Kč (DVD).

V obchodech od 15. ledna 2014.

Vystřižená scéna z filmu Millerovi na tripu.

Nezapomenutelné prázdniny (The Way Way Back) (Bonton)

DVD obal filmu Kámoši až na dno lahve / Drinking BuddiesJe docela paradoxní, že Nezapomenutelné prázdniny u nás vychází pouze na DVD, přestože je v zahraničí k sehnání Blu-ray edice s českými titulky a dabingem. Možná ale distributora prodeje přesvědčí o tom, že by mohl na český trh dodat i modrou placku celovečerního režijního debutu Nata Faxona a Jim Rushe. Dvojice tvůrců, která získala Oscara za scénář ke snímku Děti moje o finanční a osobní krizi muže středních let, si za hrdinu své autorské prvotiny zvolila dospívajícího introverta Duncana, jenž je nucen strávit prázdniny se svou matkou a jejím přítelem. Nezapomenutelné prázdniny jsou podobně jako Děti moje feel-good filmem, ale oproti melodramatu Alexandera Payna naštěstí nemají ambice vyjadřovat se k celospolečenské situaci a předstírat hloubku. Zůstávají u toho, že jsou velmi povedeným snímkem o dospívání, který by neměl zapadnout navzdory tomu, že loni vzniklo hned několik lepších; konkrétně MudThe Kings of Summer či Short Term 12.

Bonusy (DVD): Vynechané scény (3:02 min.); Film o filmu: Prohlídka vodního parku (3:22 min.); Tvůrci: Jim a Nat (3:16 min.), Herci (4:34 min.).

Obraz (DVD): 16:9 / 1.85:1.

Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglický, český, kastilský, italský, maďarský.

Titulky (DVD): české, anglické, kastilské, italské, arabské, řecké, maďarské,

Doporučená cena: 399 Kč (DVD).

V obchodech od 15. ledna 2014.

Vystřižené scény z filmu Nezapomenutelné prázdniny.

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY