Za horizontem: Nostalgičtí králové léta

Vydáno: 25.09.2013 17:30 - Amaya Tomanová | foto: facebook tvůrce

Snímek Jordana Vogt-Robertse je příběhem tří kamarádů, překračujících hranici dětství. Zachutná vám hořkosladká směs letních vzpomínek, prvních doušků svobody, prvních lásek, ale i prvních těžkých zkoušek?

Králové létaRecenzoval/a Amaya Tomanová dne 25.09.2013 17:30. Snímek Jordana Vogt-Robertse je příběhem tří kamarádů, překračujících hranici dětství. Zachutná vám hořkosladká směs letních vzpomínek, prvních doušků svobody, prvních lásek, ale i prvních těžkých zkoušek? Hodnocení: 3
Králové léta
The Kings of Summer
Drama / Komedie
USA, 2013 , 95 min.

Režie: Jordan Vogt-Roberts
Scénář: Chris Galletta
Kamera: Ross Riege
Hudba: Ryan Miller
Herci: Nick Robinson, Gabriel Basso, Moises Arias, Nick Offerman, Erin Moriarty, Craig Cackowski, William Sonnie, Nathan Keyes, Cristoffer Carter, Megan Mullally, Priscilla Kaczuk, Marc Evan Jackson, Alison Brie, Eugene Cordero, Gillian Vigman

Česká premiéra: 23.08.2013

Hodnocení: 6/10
Králové léta hodnocení na Kinobox.cz: 71.98 %
Fotografie z filmu  / The Kings of SummerJoe Toy (Nick Robinson) je jako většina šestnáctiletých kluků - balancuje na hranici mezi dětskou naivitou a poslušností, a počínající pubertální vzpourou a touhou po nezávislosti. Na protest proti svému otci Frankovi (Nick Offerman), který je na Joeovu výchovu sám a patřičně se ho snaží držet na uzdě, se rozhodne utéct do lesů.

Tam se se svým nejlepším přítelem Patrickem (Gabriel Basso) a podivínem Biaggiem (Moises Arias) snaží dokázat okolnímu světu - ale především sám sobě - svou soběstačnost a nezávislost tím, že vybuduje vlastní dům. Partu kamarádů čeká nejen spousta dobrodružství, náhle nabyté svobody a řada výsad, doposud vyhrazených dospělým, ale i řada nelehkých zkoušek a "iniciačních rituálů".

Ustojí každodenní starost o obživu, náhlé odloučení od rodičů a riziko outdoor verze ponorkové nemoci? Jak se vyrovnají se skutečností, že existují momenty, kdy jde i chlapské přátelství stranou? Tyto otázky nenapadnou v euforických začátcích "života v divočině" ani jednoho z hrdinů.

Fotografie z filmu  / The Kings of SummerA zatímco si chlapci užívají začátek něčeho, co se jim zatím stále ještě zdá jako skvělé a snadné dobrodružství bez následků, zatímco pro ně neexistuje v lese čas, budoucnost, ani svět za hranicemi lesa (s výjimkou svébytných výprav "na lov"), jejich rodiče, kteří by spolu za normálních okolností stěží prohodili pár slov, se musí chtě nechtě v rámci pátrání po svých ratolestech spojit.

A co by to bylo za příběh o dospívání, kdyby v něm chyběla láska...

Příběhy, popisující vstup adolescentů do světa dospělých - ať už jde o opatrné našlapování, nebo kamikaze se podobající let střemhlav - se u jistého okruhu publika vždy těšily nemalé oblibě. Subžánr "coming-of-age" zahrnuje překvapivě široké spektrum filmů a dá se pod něj zařadit ponurá a snová Smrt panen, hororové To či Stůj při mně nebo relativně čerství Útěk do divočiny a MudThe Kings of Summer z jejich řady kvalitativně nevybočují ani nahoru, ani dolů.

Fotografie z filmu  / The Kings of SummerTempo ubíhá relativně svižně, hudba, jejíž velkolepě pojatý záběr sahá od rytmických instrumentálek přes country až po emotivní kytarovky či hip-hop, ve všech scénách perfektně sedí a záběry na přírodu, která trojici hrdinů a jejich DYI dům obklopuje, jsou sympaticky nepřikrášlené, nekýčovité, a neslouží ke zbytečnému vyplňování hluchých míst.

Ta vlastně Kings of Summer téměř postrádá, přesto se najde pár prvků, kterými mohli filmaři s klidným svědomím šetřit. Patří mezi ně především příliš mnoho zpomalených záběrů - a to zejména těch v matrixovském bullet-time stylu, které do filmu absolutně nezapadají. Snímek by zajisté měl své kouzlo i bez leckdy křečovitě působících "vtipných" -a  jindy zase zbytečně patetických - dialogů a prvoplánových vtipů.

Dohromady ale rozhodně nelze filmu nic vytknout. Na nic si nehraje, je zkrátka nostalgickým pohledem do let, která jsou pro každého kouzelná i těžká zároveň. Je vážný i komický, nostalgický i ironický. Pokud mu dáte šanci a budete patřičně tolerantní, máte naději, že vás příjemně zahřeje v kterémkoliv ročním období.

Oficiální trailer filmu The Kings of Summer


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY