Světové tržby: Do čela se vrátily postradatelné bicepsy

Vydáno: 15.09.2012 08:00 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Klenotnice akčního žánru Expendables: Postradatelní 2 se vrací na světový trůn a nabírá další miliony. Vysoké pozice si nadále drží také veteráni Bourne, Batman a animovaná rusovláska Merida.
Před týdnem se díky silnénu čínskému otvíráku vyšvihly do čela světového žebříčku tržeb superhrdinské fláky Temný rytíř povstal a The Amazing Spider-Man. Nápor čínských komiksových fanoušků však rychle pominul, maskovaní spasitelé vyklidili pozice a žezla se opět ujala akční nostalgická týmovka Expendables: Postradatelní 2. A zase v tom měla prsty nejlidnatější země světa.
Splněný sen pro všechny kluky, kteří vyrůstali na ohraných VHSkách se simultánním dabingem, otevřel v Číně za vynikajících 25 milionů dolarů a s celkovými 158 miliony utrženými prozatím ve zbytku světa mají druzí Postradatelní na dosah překonání konečných 171 milionů prvního dílu. Zahraniční tržby tak vyváží pokles zájmu v domácích kinech, kde dvojka skončí hluboko pod výnosy svého předchůdce.
O stříbrnou příčku se s 12,9 miliony dolarů dělí nepříliš úspěšný následník zapomnětlivého agenta Aaron Cross v bourneovce Bourneův odkaz a miliardový megahit Temný rytíř povstal.
Bramborová je pixarovka Rebelka, která si tentokrát připsala 10,3 milionů dolarů a navýšila své celkové tržby ze zbytku světa na 255 milionů. Vzhedem k tomu, že rebelantská rusovláska již proběhla 98 procenty všech svých světových trhů, je pravděpodobné, že se během své záhraniční cesty nedostane za hranici 300 milionů, což se v případě Pixaru stane poprvé od prvních Aut. Přesto je celosvětová půlmiliarda důvodem k oslavám, Rebelka je hit a slavné animátorské studio s lampičkou ve znaku zůstává bez ztráty kytičky.
Do první pětky se ještě vtěsnalo zklamání roku Prometheus. Snímek, od nějž všichni čekali že bude přinejmenším geniální, logicky nedostál předpovědím a zklamal kvalitativně a následně i komerčně, neboť se nastal takovým trhákem, jak bylo plánováno. Za jeho aktuální výskok v žebříčku nemůže nikdo jiný než zase Číňani, kteří vetřelčímu prequelu poslali 7,8 milionů z celkových desíti, které tento víkend ve světě nastřádal. Celosvětových 378 milionů ale také není k zahození.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 07.09.2012
  1. Expendables: Postradatelní 2 25 mil.
  2. Bourneův odkaz 12,9 mil.
  3. Temný rytíř povstal 12,9 mil.
  4. Rebelka 10,3 mil.
  5. Prometheus 10,0 mil.
  6. Méďa 6,5 mil
  7. Let’s Dance: Revolution 5,8 mil.
  8. Total Recall 5,1 mil.
  9. Abraham Lincoln Lovec upírů 4,9 mil.
  10. The Amazing Spider-Man 4,3 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY