EdaS na LFŠ - den 3.: Marlene je božská!

Vydáno: 25.07.2011 01:19 - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Tak ani v neděli, už třetí den filmovky, jsem neviděl žádný barevný film. Teda ne, že by mi to nějak vadilo. Ty černobílé jsou totiž stejně nejhezčí, pokud to ještě nevíte.
Fotografie z filmu Zahraniční aféra
Palec nahoru: nic konkrétního, spíš všeobecná pohoda. Začíná mi být úplně jedno, co v práci. Což je dobré.
Palec dolů: počasí se nám začíná trochu kazit. Redakční kolegyně Jana B. mi psala, ať se jdu mrknout na ohlašovaný česko-srbský fotbalový match. Kterej je ten Kusturica, ptám se, nevida žádného vlasatce v bílém. Ten tu není, je na hotelu, unavenej, dostalo se mi odpovědi. Ale je tu Trojan. Tak jo, viděl jsem Ivana čutat do míče. Ale stejně spíš palec dolů za lenost. A výmluvy. Protože to znám. :)
Dilema dne: Vše pro dobro světa a Nošovic vs. nákup snídaně na pondělí. Vítěz: Kaufland. Záda říkají, že dobrá volba. Než abych seděl dva filmy po sobě na umělohmotné zahradní židličce ve Sportovní hale, šel jsem si radši nakoupit. No jo, už nic nevydržím, ale na druhou stranu by tady ještě mohli organizátoři do příštího roku zapracovat.
Filmy dne:
Zahraniční aféra (8/10) - opravdu netuším, proč tahle kousavá komedie bývá řazena ke slabším wilderovinám. Viděl jsem ji už asi potřetí a pokaždé se skvěle bavím (a i publikum v sále se smálo víc než dost). Snad je to tou zvláštní kombinací rozbombardovaného Berlína a Wilderova černého humoru, sarkasmu nebo cynismu - jak chcete. Jenže to se mi na něm prostě líbí. S věcma se nemaže a říká jak jsou. A Marlene Dietrich je prostě božská.
Nikdo nic neví (6/10) - trochu zklamání. Jeden z mála českých pokusů o bláznivou komedii, resp. parodii, a to řádně černou, svědčí o talentu debutujícího režiséra Macha. Je osvěžující vidět skutečně jinou komedii ze čtyřicátých let, než jaké hrají do omrzení v televizi, ale navzdory nasazení herců a vysokému tempu mi to příjde trochu nedotažené. Normálně bych si nestěžoval, ale když máte přímé srovnání se světovou špičkou té doby (Lubitsch, Wilder), nemůžete si moc lhát do kapsy. Ale zasmál jsem se.
Sunset Boulevard (10/10) - absolutní klasika z velmi dobré filmové kopie - co víc si přát? Ten film je prostě s každý dalším zhlédnutím lepší a lepší. Wilder byl génius. Tečka. Po tomhle už nemáte chuť kazit si den čímkoliv jiným. Natožpak japonským soft pornem.
Takže pokračujeme až zítra, ale zato pěkně zostra, už o půl deváté.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY