Preview: Doba ledová 4: Země v pohybu

Vydáno: 30.05.2012 07:00 - Petra Janků | foto: Bontonfilm

Jsou zpět! Lenochod Sid, mamut Manny a šavlozubý tygr Diego už počtvrté ve filmu Veverčina dobrodružství, teda pardon - Doba ledová 4. Tentokrát o tom, jak se Pangea rozpadla na menší kontinenty.
První díl Doby ledové se v kinech objevil přesně před deseti lety, tehdy ještě relativně nepříliš dobrou animaci převážil vtip a nápad a zrodil se fenomén. Druhá Doba ledová, s přívlastkem Obleva, postrádala svěžest prvního dílu a pro mnoho fanoušků bylo toto pokračování zklamáním. I přesto se tvůrci rozhodli pokračovat a stvořili i díl třetí, jež byl a) v 3D a za b) WTF – dinosauři? No ale proč ne, je hodně efektní (aby se bylo na co koukat, když už recyklujeme sami sebe, děti to přežijí) a hlavně stále ziskový.
Téma o jednom zvířecím přátelství by se zdálo vyčerpané, ale tvůrci si očividně mysleli opak a natočili čtvrté dobrodružství této naprosto historicky nepřesné filmové série s názvem Doba ledová 4: Země v pohybu. Opět tak máme možnost setkání s jednou nesourodou "smečkou", která mluví a tak obecně se spíš chová jako lidská rodina než jako zvířecí smečka, ale to už k animovaným filmům patří stejně jako ke sci-fi patří technické blábolení.
Na filmech Doby ledové je stejně nejlepší Veverka a oříšek, co si budeme vykládat. Marketingové oddělení si to moc dobře uvědomuje, a proto v trailerech i oficiálních popisech filmu vidíme a čteme hlavně o Veverce a jejímu přispění k rozpadu superkontinentu Pangea.
Jaké nové dobrodružství čeká oficiální hlavní postavy filmu - Lenochoda Sida (John Leguizamo), mamuta Mannyho (Ray Romano) a tygra Diega (Denis Leary) a dalších členů zvířecí rodinky, můžeme matně odhadovat, jisté ale je, že se tato nerozlučná trojka nešťastnou náhodou vzdálí od domova na plující ledové kře a bude hledat cestu zpět. A určitě se objeví i zvířecí piráti. (Bude nás, filmové diváky, komplex Jacka Sparrowa pronásledovat ještě dlouho?).
Z traileru si můžeme odvodit, že Doba ledová 4: Země v pohybu bude pokračovat v nastoleném tempu třetího dílu. To znamená, že naši přátele nepůjdou volným krokem vstříc dlouhé a náročné cestě s vidinou plnění důležitého úkolu a dobrého skutku, jak tomu byl v díle prvním, ale budou spíše akčně utíkat, plavit se a s křikem z něčeho padat, případně bude něco padat na ně. A taky se dočkáme lovestory! Koho se bude týkat, to si můžete tipnout.
Dabingu se znovu ujali ti, kteří na filmové sérii spolupracují již od jeho počátku. A to jak v rolích tří ústředních postav, tak i v rolích mamutky Ellie a páru vačic Crashe a Eddieho. Jenže ono je to stejně jedno, protože to by musel mít český divák šanci vidět film v kině v originálním znění.
Na režisérské křeslo si poprvé nesedl Carlos Saldanha, místo něj snímek režíroval nepříliš známý Steve Martino, a to spolu s Mikem Thurmeierem, který se podílel již na Době ledové 3.
Pokud se rozhodnete Dobu ledovou 4: Země v pohybu navštívit v kině, vřele doporučuji přijít včas, protože na začátku filmu půjde asi čtyř a půl minutový animovaný snímeček The Longest Daycare (v 3D samozřejmě), v hlavní roli s Maggie Simpsonovou! Tento krátký snímek bude beze slov a měli by se v něm objevit všichni členové rodiny Simpsonů a dokonce také dítě s jedním velkým obočím, úhlavní nepřítel Maggie.
Na novou Dobu ledovou 4 se můžeme těšit už od 28. června, kdy film vstoupí do českých kin.


Český trailer filmu Doba ledová 4: Země v pohybu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY