TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic

Vydáno: 15.09.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V polovině září není televizní nabídka nijak dechberoucí a opět sestává z velkého množství seriálu a osvědčených repríz. Do našeho osekaného výběru se tak dostala pětice počinů, z nichž nejvíce upoutá romance Dej mi své jméno.
Kořist (Crawl) (sobota 16. 9., Prima Cool, 22.00 - 23.45 / Prima Max, 23.55 - 01.50)

Český plakát filmu Kořist / Crawl
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starý thriller se těší o něco lepšímu hodnocení na zahraničních databázích. Dáno to může být tím, že režírující Alexandre Aja v něm natočil poctivé, avšak trochu prvoplánové béčko, které asi mohlo dopadnout o malinko vydařeněji. Opírá se v něm především o klaustrofobní atmosféru jediné místnosti, která funguje perfektně, v úvodní polovině navíc takřka dokonale pracuje s napětím, které šponuje na maximum. Nebojí se ani několika drsnějších scén, kterých ovšem není tolik, jak by bylo asi záhodno, to ale do značné míry kompenzuje na žánr poměrně dobře napsanými a zajímavými postavami. Ve druhé polovině ovšem na všechno rezignuje a snímek mění z hororu na akční záležitost, která je naprosto tuctová, sterilní a plná klišé a rozpačité dojmy ještě umocňují až příliš digitální žraloci. V ústřední roli se objeví solidní Kaya Scodelario, které sekunduje především Barry Pepper. Poněkud nedotažená žánrovka, což potvrzuje i naše recenze.  

Zajímavost: Snímek se měl původně natáčet v Česku, nakonec z toho ale sešlo a štáb se přesunul do Srbska.

Český trailer filmu Kořist / Crawl

Velký souboj (Il grande duello) (neděle 17. 9., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Velký souboj / Il grande duello
© IMDb
Italsko-západoněmecko-francouzský western z první poloviny semdesátých let v našich končinách není moc známý a postupem let byl zcela zastíněn mnohem slavnějšími spaghetti westerny. A asi je to oprávněné, protože tehdy debutující Giancarlo Santi se v něm držel poměrně při zemi a spolehl na tradiční atributy v podobě drsné atmosféry, velmi dobrých přestřelek, dlouhých záběrů na obličeje protagonistů a pomalejšího tempa. Pomáhá si také dobrou kamerou a solidní výpravou. Hodně výrazný je pak i hudební doprovod, za nímž stojí Sergio Bardotti. Samotný příběh je pak poměrně zajímavý a plný nečekaných zvratů a obohacuje ho velké množství flashbacků, jen je potřeba se přenést přes úplný úvod, který je dost zdlouhavý a nezáživný. Ústřední roli ztvárnil spolehlivý Lee Van Cleef, jemuž sekundují třeba Horst FrankJess HahnAntonio Casale nebo Salvatore Baccaro. Solidní tip, který ale nevyužil svůj potenciál.

Zajímavost: Hudební motiv z filmu byl později použit v sáze Kill Bill.

Originální trailer filmu Velký souboj / Il grande duello

Dej mi své jméno (Call Me by Your Name) (pondělí 18. 9., ČT art, 22.25 - 00.30)

Český plakát filmu Dej mi své jméno / Call Me by Your Name
© Facebook tvůrce
Šest let staré romantické drama si vysloužilo Oscara za scénář a patřilo k nejlepím počinům celého roku. Režírující Luca Guadagnino ho ale přece jen pojal o něco náročněji, což může spousty diváků odradit. Silný ústřední příběh vypráví totiž v hodně pomalém tempu a opírá se o bezstarostnou a línou atmosféru italského venkova a nádherné lokace. Velmi specifické kouzlo tomu celému dodává i příjemná hudba, která jen vystihuje křehkost zápletky. Titulní roli si zahrál fantastický a na Oscara nominovaný Timothée Chalamet, k němuž se později přidá Armie Hammer a ke konci také Michael Stuhlbarg, jehož závěrečný monolog je absolutním vrcholem filmu. O to větší škoda je, že první polovina ne úplně krátké stopáže je rozvláčná a prakticky bezdějová. Pro mnohé tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: James Ivory, který napsal scénář, se stal vůbec nejstarším držitelem Oscara.

Český trailer filmu Dej mi své jméno / Call Me by Your Name

Velké nic (úterý 19. 9., ČT2, 20.00 - 21.50 / čtvrtek 21. 9., 23.55 - 01.40)

Plakát filmu  / Velké nic
© CSFD
Půl roku po uvedení v kinech se v televizi objevuje dokument, jímž se režijní duo Vít Klusák a Marika Pecháčková ohlédlo za dobou covidové pandemie, která byla stejně tak tragická jako komická. Autoři zvolili černobílou kameru, která všemu dodává osobité kouzlo a specifickou atmosféru, a rozhodli se, že politiku nechají úplně stranou a zaměří se na obyčejné příběhy několika lidí. Ty nemají potřebu jakkoli karikovat, nebo zesměšňovat, protože u některých k tomu není důvod a představitelka dezinformační scény to udělá sama. K tomu nejsilnějšímu rozhodně patří dlouhé záběry opuštěné Prahy, které beze slov ilustrují absurditu doby a jsou hodně působivé i proto, že takhle opuštěnou metropoli viděli všichni asi poprvé v životě. Výsledku nicméně chybí kompaktnost, protože jednotlivé osudy jsou roztříštěné a nijak propojené a není úplně jasné, zda divák právě sleduje obrázky z první vlny nákazy, druhé vlny, nebo nějaké další. Ve výsledku to ale nevadí, protože autoři stejně jen usilovali o zachycení momentální společenské nálady a dát prostor všem možným pohledům na jednu událost, která nás navždy změnila. Další tip, o němž se můžete dočíst v naší recenzi.

Zajímavost: Oba tvůrci jsou partnery i v soukromém životě.

Originální trailer filmu Velké nic

Vinylová láska (Juliet, Naked) (středa 20. 9., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / čtvrtek 21. 9., 09.55 - 11.50)

Plakát filmu Vinylová láska / Juliet, Naked
© Facebook tvůrce
Pět let staré komediální drama je v tuzemsku známé velmi málo a donedávna bylo i oficiálně nesehnatelné. A je to trochu zvláštní, protože vychází z předlohy i u nás oblíbeného Nicka Hornbyho. Režijně ho zaštítil Jesse Peretz, který se spolehl na absolutní diváckou jistotu a opíral se o pohodový, ale zoufale a zároveň příjemně předvídatelný příběh, odlehčenou atmosféru a sofistikovaný anglický humor, který snímek udržuje nad vodou i v těch slabších momentech. Ty přicházejí zejména v druhé polovině střídmé stopáže, kdy částečná nápaditost ustupuje tradičním klišé a film ztrácí tempo. Nedostatky částečně kompenzují chytlavý soundtrack a obsazení, v němž se v klíčových úlohách sešli výborná Rose Byrne a spolehliví Ethan Hawke a Chris O'Dowd. Nenápadný, ale značně působivý tip. 

Zajímavost: Byrne byla při natáčení v šestém měsíci těhotenství.

Originální trailer filmu Vinylová láska / Juliet, Naked


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY