Blu-ray: Excalibur

Vydáno: 21.06.2011 18:00 - Zbyněk Kubín | foto: facebook tvůrce

Artušovská legenda je v režii Johna Boormana syrová špinavá středověká fantasy řežba. Jinak řečeno, lepší už to být nemohlo. Blu-ray vydání pak napravuje tragickou kvalitu obrazu, na jakou jsme byli zvyklí z TV a VHS.

ExcaliburRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 21.06.2011 18:00. Artušovská legenda je v režii Johna Boormana syrová špinavá středověká fantasy řežba. Jinak řečeno, lepší už to být nemohlo. Blu-ray vydání pak napravuje tragickou kvalitu obrazu, na jakou jsme byli zvyklí z TV a VHS. Hodnocení: 4
Excalibur
Excalibur
Drama / Fantazie / Dobrodružný
USA, 1981 , 140 min.

Režie: John Boorman
Scénář: Thomas Malory, John Boorman
Kamera: Alex Thomson
Hudba: Trevor Jones
Herci: Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay, Cherie Lunghi, Paul Geoffrey, Nicol Williamson, Robert Addie, Gabriel Byrne, Keith Buckley, Katrine Boorman, Liam Neeson, Corin Redgrave, Niall O'Brien, Patrick Stewart, Clive Swift

Česká premiéra: 30.03.2011

Hodnocení: 8/10

Vydavatel: Magic Box


Excalibur hodnocení na Kinobox.cz: 76.18 %
Artuš, Merlin, Lancelot, rytíři Kulatého stolu, Camelot atd. Kdo by neznal jednu z nejproslulejších a nejcitovanějších legend historie. Zfilmována a zinscenována už byla tolikrát a z tolika různých pohledů, že většina ostatních mýtů bledne závistí. Bohužel, s kvalitou oněch adaptací to není žádná sláva. Britský snímek Excalibur z roku 1981 podle románu Thomase Maloryho Artušova smrt rozhodně patří do té úzké skupinky vyvolených, které svému námětu dělají čest. A nyní si jej při příležitosti třicátého výročí vzniku můžeme vychutnat v HD.
Příběh nás zavádí do Anglie pátého století, kde král Uther Pendragon po složitě uzavřeném příměří s vévodou z Cornwallu nastoluje v zemi zmítané válkami konečně klid. Díky tomu získává od čaroděje Merlina magický meč Excalibur, kterým dokáže vládnout jen ten, kdo je toho hoden. Jenže, jak se říká, za vším hledej ženu. Uther se nedokáže ubránit vášni, když prvně spatří Cornwallovu ženu, a své touze po ní obětuje i těžce vydobytý mír. Země se opět ocitá ve válce. Merlin - pod podmínkou, že získá plod jeho chtíče - svým kouzlem změní Utherovu podobu a ten během bitvy v přestrojení za lorda Cornwalla stráví s jeho nicnetušící manželkou noc.
Plod chtíče na sebe nenechá dlouho čekat a narodí se Artuš, kterého si Merlin dle dohody vezme pod svou ochranu. Následně je Uther v lese napaden a smrtelně raněn skupinou povstalců, z posledních zbytků sil zapichuje posvátný Excalibur do skály a umírá. Anglie se ocitá bez krále, kterým se může stát jen ten, kdo dokáže magický meč vyprostit z kamenného sevření. To se dlouhá léta nedaří nikomu, žádnému urozenému rytíři. Až jednoho dne přichází mladý chudý panoš jménem Artuš, vytahuje meč z kamene a stává se legendami opředeným králem...
Boormanův Excalibur je sice klasika světové kinematografie a rozhodně výborný fantasy snímek, ale ruku na srdce - k dokonalosti, respektive vyváženosti má tak daleko jako müsli tyčinka k čabajce. Herci přehrávají jako na divadle, dialogy šustí papírem, až to bolí, scénář zkracuje, kde nemá, a naopak nudnější okamžiky zbytečně natahuje. Merlinovy občasné komické vsuvky jsou víceméně trapné, zato u některých vážně míněných teatrálních okamžiků se budete muset smát. Excalibur se někdy snaží být tak vyzrálý a důležitý, až působí sebeparodicky a v několika scénách si budete říkat, že snad sledujete Monty Python a Svatý grál.
Nicméně, ono to dohromady nějak zázračně funguje a až po překonání prvotního šoku přistoupíte na pravidla, budete si užívat. Kromě výše zmíněných nedostatků totiž již není co vyčítat a můžete se rozplývat nad perfektní středověkou ubahněnou a krvavou stylizací, kochat se úžasnými kulisami, lokacemi a přírodou, parádními kostýmy (brnění skutečně vypadá jako brnění a podle těžkopádných soubojů jako skutečné i vážilo), vše zachyceno skvělou kamerou Alexe Thomsona a podpořeno výraznou hudbou Trevora Jonese a především Carla Orffa, jehož geniální Carmina Burana zní velmi často. A samotný příběh, ač ho každý pravděpodobně dobře zná, je natolik chytlavý a všepokrývající, že zaujme i postodesáté.
OBRAZ A ZVUK:
Kdo si pamatuje Excalibur z televize nebo videa, ví, že kvalita obrazu byla přímo odstrašující a na obrazovce se ve změti rozmazaných obrysů rýsovaly jen větší objekty, vše ostatní se ztrácelo v mlze. Převod tohoto negativu, tehdejší výrobou speciálních efektů rozostřeného a rozzrněného na maximum, do HD dal tvůrcům asi hodně zabrat a změna oproti původnímu materiálu je obrovská, výsledný obraz má však k dnešnímu standardu HD stále hodně daleko. Především je kvalita a ostrost hodně nevyvážená. Jsou scény, které se podařilo vyčistit téměř ideálně, jiných jako by se restaurátor ani nedotkl. Střídají se tak záběry s kvalitou obrazu kolísající způsobem, jako by byly sestříhány z více filmů z různých dob, podobně jako scény lesních strašidel v Trháku. Snímek tak přišel o svou "stařeckou" patinu, přitom jeho nový kabát má hodně děr.
Originální zvuk je namixován v DTS-HD Master Audio 5.1, ale zázraky nečekejte. Byly sice dobře vyčištěny všechny nežádoucí ruchy a šumy, avšak zvuk samotný je v původní výšce, což znamená, že při vyšším volume by vám mohly v bytě praskat skleničky - rozhodně nic příjemného pro uši, dnešní systémy potřebují více basů. Ruchy a dialogy jsou pouze v předních kanálech a pouze mono, do zadních surroundů tak lehce proniká jen hudba. Původní povedený český dabing z VHS je v jednokanálovém Dolby Digital.

BONUSY:
Bonusů si mnoho neužijete. Disk obsahuje pouze původní trailer na film v SD kvalitě, který výborně znázorňuje (ne)kvalitu původního obrazu, a audiokomentář režiséra Johna Boormana, ale bohužel bez jakýchkoliv titulků.
Kompletní seznam bonusů:
  • Komentář režiséra Johna Boormana
  • Filmová upoutávka
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 DTS-HD Master Audio anglický, 1.0 Dolby Digital český, 1.0 Dolby Digital latinská španělština, 1.0 Dolby Digital brazilská portugalština, 1.0 Dolby Digital německý, 1.0 Dolby Digital pařížská francouzština, 1.0 Dolby Digital italský, 1.0 Dolby Digital kastilská španělština
Titulky: české, anglické, anglické pro neslyšící, finské, francouzské (Paříž), německé pro neslyšící, řecké, hebrejské, norské, portugalské (Brazílie), portugalské (Evropa), španělské (Latinská Amerika), švédské, italské pro neslyšící, dánské, španělské (Kastilie)
Obraz: 16:9, 1.85:1


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • - (tom, 20.07.2011 21:19) Reagovat

    dobrá recenzia

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY