Zemřel režisér Cesty kolem světa za 80 dní Michael Anderson

Vydáno: 30.04.2018 09:50 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 98 let zemřel britský režisér Michael Anderson, jehož nejznámějším snímkem je adaptace Julese Verna Cesta kolem světa za 80 dní.
Fotografie z filmu  / Around the World in Eighty DaysMichael Anderson se narodil 30. ledna 1920 v Londýně. Ve filmu se prosadil válečným snímkem Ďáblové v oblacích o bombardování přehrad v německém Porúří. Film je citován jako zdroj inspirace pro finále vesmírné pohádky Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. Už o rok později vzniklo jeho nejslavnější dílo, verneovská tříhodinová adaptace Cesta kolem světa za 80 dní s Davidem Nivenem v roli Willyho Fogga, která získala pět Oscarů včetně toho za nejlepší film. Anderson byl za jeho režii nominován na Oscara, ale nezískal ho (stejnojmenný hollywoodský remake s Jackiem Chanem byl propadák). Ze stejného roku je i orwellovský snímek 1984, první filmová adaptace Orwellovy knihy. 

Andersonovým dalším význačným snímkem je sci-fi Loganův útěk zasazené do 23. století, v němž se populační problémy řeší zabíjením občanů, kteří přesáhli věk 30 let. Hlavní roli v něm hrála britská hvězda Michael York. O rok později natočil vykrádačku Čelistí o zabijácké velrybě Orka zabiják. Dva roky předtím natočil dobrodružný snímek Muž z bronzu, jehož hollywoodský remake chce natočit Shane Black s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli titulního superhrdiny. Anderson byl do doby, než 25. dubna zemřel, nejdéle žijícím režisérem nominovaným na Oscara. Bylo mu 98 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY