TV recenze: 9-1-1, hasiči jedou!

Vydáno: 29.01.2018 16:00 - Jakub Kos | foto: facebook tvůrce

Nový seriál pochází z pera tří scenáristů, spřízněné trojice Ryana Murphyho, Brada Falchuka a Toma Mineara. Společně pracovali například na American Horror Story. Murphy a Minear jsou poté tvůrci série Feud.
Klasický třináctidílný seriálový formát slibuje zajímavé případy, na které vyjíždějí hasiči. Ač by se mohlo zdát, že takových seriálů už tu bylo několik, 9-1-1 je i přesto něčím zajímavý. Vysílá ho od začátku ledna americká televizní stanice FOX.

Pokud chcete v dnešní době udělat seriál z lékařského, policejního anebo hasičského prostředí, potřebujete už v samotném scénáři zajistit tři věci. Zaprvé musí scenárista napsat takové případy, které jsme neviděli v desítkách seriálů a filmů předtím. Zadruhé by měly vzniknout netypické charaktery jednotlivých hlavních hrdinů. A zatřetí musíte hlavní roli napsat sexy třicátníkovi, kterému nedělá problém si rozepnout poklopec a sundat triko, protože diváci navíc se vždycky hodí.

Fotografie ze seriálu 9-1-1A jelikož 9-1-1 splňuje všechna tato nepsaná pravidla, může směle brázdit televizní obrazovky. Nejedná se o nic výjimečného, klasické čtyřicetiminutové díly prolínají tři příběhové linie. Jednotlivé případy, ke kterým hasiči vyjíždějí. Vztahy mezi jednotlivými členy hasičské posádky. Osobní problémy jednotlivých hlavních hrdinů.

Co se týče originality a nápadů ohledně jednotlivých případů, scenáristé si meze nekladli. V první epizodě máme možnost zhlédnout hned tři případy. Z toho je jeden výjimečně originální, tím je dítě spláchnuté v záchodě, druhý méně originální a třetí na zaplácnutí času. Mezitím vyhodí hlavního sexy hrdinu za to, že poté, co zachrání ženu, s ní má na střeše domu pravděpodobně sex. Na konci epizody ale samozřejmě nastoupí zpátky do služby, jelikož by seriál ztratil sledovanost. Jeho postava je totiž jediná, jejíž charakter je alespoň zajímavý a zábavný. Pozitivem seriálu je také to, že nabízí i komické situace.

Ryan Murphy je úspěšný seriálový režisér a scenárista. Má na kontě i American Crime Story, která před pár dny odstartovala druhou sérii. 9-1-1 však nerežíroval on, ale jeho spolupracovník Bradley Buecker. Za kamerou stál Gavin Kelly. Oba zmiňovaní pracovali i na Murphyho dosud nejúspěšnější sérii American Horror Story. V seriálu hrají Oliver Stark, Peter Krause anebo Angela Bassett.

9-1-1 nenabízí něco závratně nového a nevídaného. Nedá se ale na druhou stranu říct, že by se nepovedl. Má vcelku slušně vystavěný příběh, který koření vtipné a zajímavé dialogy. Jediné, co mu chybí, je ale spád.

Oficiální trailer seriálu 9-1-1 (FOX)


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY