Kinopremiéry: Klient král Artuš se ocitá na mléčné dráze

Vydáno: 10.05.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Nejvýraznější premiérou tohoto týdne je nová verze mýtu o králi Artušovi v režii Guye Ritchieho. Společnost jí pak až na jednu výjimku dělají zajímavě vypadající autorské snímky od poměrně známých a oblíbených tvůrců.
Král Artuš: Legenda o meči (King Arthur: Legend of the Sword) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the SwordO novou verzi slavné artušovské legendy se režijně a částečně i scenáristicky postaral Guy Ritchie, takže se dají očekávat zpomalovačky, řízná akce, možná i nějaká ta hláška a pochopitelně i značný odklon od klasické verze této pověsti. Film ale může dopadnout všelijak, protože ohlasy zatím neexistují, zas tolik se o něm nemluví a trailery nejsou úplně přesvědčivé, jde tedy částečně o komerční riziko. V hlavních rolích se objeví Charlie Hunnam a Jude Law, které ze známějších tváří doplňují ještě třeba Djimon Hounsou, Eric Bana nebo Annabelle Wallis, větší úlohu by si měl zahrát také bývalý fotbalista David Beckham. Přes veškeré nejistoty jasná premiéra týdne.

Synopse: Když je v Artušově (Charlie Hunnam) dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny jeho strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, který je oloupen o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo je a vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když ale jednoho dne vytáhne meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ.

Zajímavost: Film by měl být prvním z plánované série o šesti dílech.

Český trailer filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the Sword
Pád (Fallen) (Fénix Distribution)

Český plakát filmu Pád / FallenAmericko-maďarská dobrodružná fantasy vychází z další knižní předlohy určené hlavně teenagerům a víc než co jiného připomíná ságu Svítání. Velmi podobná jsou i dostupná hodnocení, která mluví o samoúčelné a nudné podívané, která propásla svou dobu a de facto nemá co nabídnout. Svým způsobem je to škoda, protože režírující Scott Hicks patří k těm zajímavějším autorům a dosud dokázal nabídnout minimálně dobrou žánrovku. V obsazení se neobjeví nikdo zásadně známý, ačkoli asi bude snaha udělat nové mladé hvězdy z ústředních Addison Timlin a Jeremyho Irvinea. Tady se asi davy do kin nepohrnou.

Synopse: Poté, co je obviněna ze žhářství, během něhož zemřel mladý chlapec, je Lucinda (Addison Timlin) poslána do internátní školy pro problémové mladistvé. Ve škole plné zvláštních spolužáků potkává záhadného a odtažitého Daniela (Jeremy Irvine), který s ní ale nechce mít nic společného a neustále se jí vyhýbá. To ale dívku neodradí a snaží se přijít na jeho tajemství, protože jí na něm přijde něco dost povědomého. Jako by ho znala snad tisíc let.

Oficiální český trailer filmu Pád / Fallen
Lady Macbeth (Lady Macbeth) (CinemArt)

Český plakát filmu Lady Macbeth / Lady MacbethAčkoli název britského dramatu sugeruje podobu se slavným dílem Williama Shakespearea, tak úplně to není pravda, protože celovečerně debutující William Oldroyd vychází z knižní předlohy Nikolaje Leskova, která se jím pouze inspirovala. Dosavadní hodnocení jsou hodně spokojená a hovoří o kvalitním díle se silnou ženskou hrdinkou a vynikajícím výkonem takřka neznámé Florence Pugh. A to by měla být vlastně dvě největší divácká lákadla, protože jde evidentně o snímek trošku náročnější a komornější. Podle ohlasů ale klidně může jít o nejlepší premiéru z celého týdne.

Synopse: V roce 1865 si Katherine (Florence Pugh) bere Alexandera (Paul Hilton). Manželství to ale není z lásky, protože Alexandrův otec dívku koupil společně s malým pozemkem od jejího otce. Svatební noc je ovšem nenaplněna, protože muž neudělá své novomanželce žádný návrh a navíc musí za několik týdnů nečekaně odcestovat do rodinných dolů, jeho otec zase do Londýna. Osamělá Katherine nesmí na tchánův příkaz opustit dům a tráví dny uzavřena v prázdných a zatuchlých místnostech. Pak se ale přece jen odváží vyjít ven a hned potká drsného nádeníka Sebastiana (Cosmo Jarvis), jehož kouzlu okamžitě podlehne. Brzy se ale začne vzpírat i jemu a stává se z ní autoritářská paní domu, která chce rozhodnout o svém osudu. Co na to ale její manžel a tchán?

Oficiální český trailer filmu Lady Macbeth / Lady Macbeth
Klient (Forushande) (Artcam)

Český plakát filmu Klient / ForushandeNejvětším diváckým tahákem íránsko-francouzského dramatu je určitě vítězství na Oscarech v kategorii neanglicky mluveného filmu. Ty zasvěcenější přesvědčí i jméno oceňovaného a zkušeného Asghara Farhadiho, který se dlouhodobě zabývá mezilidskými a romantickými vztahy, které tak úplně nefungují. Do hlavních rolí obsadil mimo hranice domoviny pochopitelně neznámé Shahaba Hosseiniho a Taraneh Alidoosti. Komentáře a ohlasy jsou taktéž nadšené, takže asi není čeho se bát a Oscar tentokráte nejspíš skončil ve správných rukách. Jedno blízkovýchodní drama.

Synopse: Mladý manželský herecký pár Emad (Shahab Hosseini) a Rana (Taraneh Alidoosti) právě zkouší hru Smrt obchodního cestujícího, když je kvůli tomu, že se jeho dům hroutí, nucen hledat nové bydlení. Manželé se nastěhují do nového bytu, jenže netuší, že ten skrývá děsivé tajemství, které v něm zanechala předchozí majitelka, žena nevalné pověsti. Jejich vztah tak brzy projde nečekanou a hodně těžkou zkouškou.

Zajímavost: Natáčení bylo na nějakou dobu přerušeno kvůli náhlému úmrtí zvukaře Yadollaha Najafiho.

Oficiální český trailer filmu Klient / Forushande
Na mléčné dráze (On the Milky Road) (Film Europe)

Český plakát filmu Na mléčné dráze / On the Milky RoadPo dlouhých dvanácti letech se do tuzemských kin vrací asi nejvýraznější autor balkánské kinematografie, Bosňan Emir Kusturica. Ten přichází s koprodukčním dramatem, které by mělo být poctou magickému realismu a devadesátým letům minulého století. Do hlavní role obsadil sám sebe a italskou krásku Monicu Bellucci, takže alespoň z tohoto hlediska je nač se těšit. Komentářů zatím není mnoho, ale jsou spíše střízlivější a zmiňují se o tom, že docela dobrý dojem kazí viditelné CGI a zbytečné odklony k bláznivé komedii. Těžko říct, jak snímek uspěje u diváků, takhle velké jméno ale určitě nebude přehlédnuto.

Synopse: Kosťa (Emir Kusturica) vozí uprostřed válečné zóny mléko na oslu cestou necestou. Při jedné ze zastávek se seznámí s okouzlující ženou (Monica Bellucci), která se ukrývá uprostřed země nikoho před svým zlověstným nápadníkem. Oba k sobě rázem zahoří vzájemnou vášní a až pohádkovou náklonností.

Český trailer filmu Na mléčné dráze / On the Milky Road
Poslední rodina (Ostatnia rodzina) (Aerofilms)

Český plakát filmu Poslední rodina / Ostatnia rodzinaV krátké době přichází do našich kin další polský životopisný snímek, který tuzemským divákům představí osudy jednoho polského malíře a tentokrát se k němu přidává i jeho syn, který se stal průkopníkem západní kultury u našich východních sousedů. Režijně s ním debutuje Jan P. Matuszynski, který si za něho odnesl čtyři ceny Polské filmové akademie. O tom, že jde o opravdu zdařilý počin, by mělo svědčit i to, že ho do kin doporučila vybraná skupinka diváků, která se rozhodovala hned mezi několika tituly. Hodnocení jsou zatím nadšená a vstřícná, takže v tomto případě by zájemci vedle šlápnout neměli. Další zajímavá novinka.

Synopse: Malíř Zdzislaw Beksinski (Andrzej Seweryn) tráví své dny mezi čtyřmi stěnami varšavského bytu, kde ho obklopuje jeho rodina. Navzdory ponuré socialistické šedi je jeho vnitřní svět plný barev, surreálných vizí, vášně a perverzních fantazií. Život rodiny se točí kolem syna, neurotického Tomka (Dawid Ogrodnik), který se odstěhoval do protějšího domu. Neustálý boj s vnitřními démony mu zabraňuje normálně žít, noří se však do světa hudby a filmu a navzdory svému handicapu se právě on stává průkopníkem západní popkultury v Polsku.

Český trailer filmu Poslední rodina / Ostatnia rodzina


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY