Festivalové ozvěny: Cinema Mundi 2011

Vydáno: 01.03.2011 19:00 - Jana Bébarová | foto: 2011 Cinema Mundi

Zítrejším dnem bude v Brně zahájen již druhý ročník Mezinárodního filmového festivalu Cinema Mundi. Jak se změnil oproti loňskému roku a na co všechno se můžete těšit vám přiblíží následující článek.
Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi projde ve svém druhém ročníku, jenž se v moravské metropoli uskuteční ve dnech 2. - 9. března, patrnými změnami. Kromě toho, že se letos přidává mezi festivaly soutěžní, se částečně pozměnila i jeho koncepce, rozrostl se doprovodný program a přibyla nová projekční místa.
Během týdne svého konání uvede brněnský festival stejně jako loni téměř osmdesát snímků, z nichž více než polovinu v rámci Hlavní sekce. Zastoupeno bude přibližně šedesát národních kinematografií a drtivá většina promítaných filmů bude uvedena v české premiéře. Dramaturgie festivalu se opět opře o aktuální tituly, konkrétně především o ty, které byly loni jednotlivými státy vyslány do boje o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film. Každá národní kinematografie tak bude zastoupena jedním snímkem.
Filmy v Hlavní sekci budou obdobně jako loni rozděleny podle jejich příslušnosti do zeměpisného a kulturně-společenského teritoria, a to do celkem sedmi kategorií, přičemž každá z nich bude prezentována v konkrétní festivalový den. Poté, co bude Cinema Mundi ve středu 2. března oficiálně zahájeno, přijde ve čtvrtek jako první na řadu kinematografie střední a východní Evropy. V tentýž den bude představena i tvorba České televize. Pátek 4. března bude Dnem Ameriky, sobota Dnem západní Evropy, v neděli nastane Den jižní a východní Asie a Austrálie, pondělí bude pro změnu patřit jižní Evropě, úterý střední a západní Asii a Africe a poslední festivalový den bude ve znamení kinematografie severní Evropy.
Mezi největšími lákadly letošního programu budou kromě jiného řecký snímek Špičák, který zvítězil v sekci Jiný pohled na festivalu v Cannes, mexické drama Biutiful v režii Alejandra Gonzáleze Iñárritua, oscarové melodrama dánské režisérsky Susanne Bier Lepší svět (Hævnen), rumunský snímek z prostředí nápravného zařízení pro mladistvé delikventy Když chci, tak písknu (Eu cand vreau sa fluier, fluier), jihoafrické sociální drama Život především (Life, Above All) nebo alžírské drama Mimo zákon (Hors-la-loi) o místních vojácích bojujících během druhé světové války ve francouzské armádě, které bude uvedeno v rámci slavnostního zakončení. V české předpremiéře bude rovněž uveden čerstvý držitel Oscara, Hooperova Králova řeč.
Zvláštní pozornost bude na druhém ročníku brněnského festivalu věnována ruské, polské a rumunské kinematografii. Organizátoři se rozhodli uvést dle nich nejzajímavější díla těchto národních kinematografií z období posledních let, mezi nimi například drama Jedna válka režijně debutující ruské herečky Very Glagolevy, které si loni odneslo cenu pro nejlepší zahraniční snímek z Mezinárodního filmového festivalu v Sofii. Návštěvníci se dále mohou těšit na ruský snímek Ostrov v režii Pavla Lungina nebo rumunský dokument Alexandrua Solomona Válka vln o propagandě a terorismu během studené války.
Jak už jsme zmiňovali výše, Cinema Mundi se v druhém roce své existence proměňuje ve festival soutěžní. V porotě usedne sedm studentů a studentek zdejší Masarykovy univerzity, kteří společně udělí cenu pro nejlepší film a zvláštní cenu poroty.
Kromě kinosálů brněnského multiplexu ve Velkém Špalíčku se letos projekční místa Cinema Mundi rozšíří i do sálu Břetislava Bakaly a na Fakultu sociálních studií MU. V prostorách Filozofické fakulty budou probíhat workshopy s filmovými tvůrci, a to jak pro studenty, tak i pro veřejnost. Spoluprací s fakultami Masarykovy univerzity hodlá Cinema Mundi, jejímž hlavním dramaturgem je letos právě student doktorského studijního programu na oboru Teorie a dějiny divadla, filmu a audiovizuální kultury Lukáš Skupa, prohloubit edukační charakter festivalu. Studenti samotní se na organizaci festivalu podíleli přípravou titulků a úvodů k jednotlivým filmům či uspořádáním workshopů a přednášek na odborná témata.
Od letoška výrazně rozšířený doprovodný program bude každodenně probíhat na brněnském náměstí Svobody a ve večerních hodinách i ve foyer multiplexu Velký Špalíček. Podrobné informace o programu naleznete na oficiálních webových stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY