MFF Karlovy Vary 2016: oceněné filmy 51. ročníku

Vydáno: 09.07.2016 22:25 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V sobotu 9. července skončil už jednapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlavní cenu Křišťálový glóbus získalo maďarské drama režiséra a herce Szabolcse Hajdua Rodinné štěstí.
MFF Karlovy Vary 2016Před pár okamžiky předáním hlavních cen oficiálně skončil 51. ročník MFF v Karlových Varech. Filmem večera, oceněným hlavní cenou Křišťálovým glóbusem získalo maďarské drama Rodinné štěstí, které jeho režisér a herec v jedné osobě Szabolcs Hajdu natočil ve vlastním bytě s členy vlastní rodiny a s přáteli. Hajdu byl za své drama o rodinných vztazích oceněn zároveň i jako nejlepší herec. Zvláštní cenu poroty získal ruský snímek Zoologie. Neobvyklou romanci o ženě, které naroste ocas, natočil Ivan Tverdovskij. 

Cenu za režii získal slovinský režisér Damjan Kozole za drama Noční život. Z českých zástupců v hlavní soutěži bodovala slovenská herečka Zuzana Maurery oceněná za nejlepší herecký výkon v novém filmu Jana Hřebejka Učitelka. Mauréry děkovala Hřebejkovi, že si ji v Bratislavě našel a autoru scénáře Petru Jarchovskému za tuto roli. Zvláštní uznání získal druhý český snímek, poslední film Jana Němce Vlk z Královských VinohradJiřím Mádlem v hlavní roli. 

MFF Karlovy Vary 2016Druhé zvláštní uznání získal rumunský snímek U trati, u něhož si tradiční moderátor večera Marek Eben dovolil drobný vtípek, který se týkal jména režiséra Mitulescua. V soutěžní sekci Na východ od západu byly porotou této sekce oceněny dva snímky. Velkou cenu získal film Dům těch druhých, debut gruzínské režisérky Rusudany Glurjidze a Zvláštní cenu získaly estonské Zmatené dny  rovněž debutující režisérky Triin Ruumet. V soutěži dokumentárních filmů získala hlavní cenu americká esej o lásce Love True od Almy Har'el. Zvláštní uznání získala Portugalka Cláudia Varejão za dokument o japonských lovkyních perel Ama-San

Diváckou cenu deníku Právo, jednoho ze sponzorů festivalu, získal snímek Tohle je náš svět, který jde do kin v Česku už příští týden. Cenu prezidenta MFF KV Jiřího Bartošky si převzal scenárista a režisér Charlie Kaufman, který se svou krátkou děkovnou řeč naučil v češtině, dojemný moment večera. Stejnou cenou byl oceněn i francouzský herec Jean Reno

MFF Karlovy Vary 2016Cenu prezidenta za přínos české kinematografii si na závěrečném ceremoniálu převzala česká herecká legenda Jiřina Bohdalová, která poděkovala svým režisérům a autorům za role, které ztvárnila, mimo jiné i Karlovi Kachyňovi a Janu Procházkovi, s kterými natočila slavé Ucho.  
Křišťálový glóbus - cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdržela největší zahraniční hvězda festivalu, americký herec Willem Dafoe.

Jiří Bartoška pak všem poděkoval a pozval nás na příští 52. ročník, který se uskuteční v době od 30. června do 8. července 2017. 





NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY