Za horizontem: Soaked in Bleach: Dokument o smrti Kurta Cobaina

Vydáno: 05.04.2016 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Loňský rok byly zesnulému zpěvákovi Nirvany Kurtu Cobainovi věnovány dva filmy. Vedle Cobain: Montage of Heck vznikl ještě dokument Soaked in Bleach, který se zabývá okolnostmi zpěvákovy smrti.

Soaked in BleachRecenzoval/a Václav Limberk dne 05.04.2016 17:30. Loňský rok byly zesnulému zpěvákovi Nirvany Kurtu Cobainovi věnovány dva filmy. Vedle Cobain: Montage of Heck vznikl ještě dokument Soaked in Bleach, který se zabývá okolnostmi zpěvákovy smrti. Hodnocení: 3.5
Soaked in Bleach
Soaked in Bleach
Drama / Dokumentární / Tajemný / Hudební
USA, 2015 , 90 min.

Režie: Benjamin Statler
Scénář: Donnie Eichar, Donnie Eichar, Richard Middleton
Kamera: Ben Kutchins
Herci: Ryan Aigner, Pat Asanti, Brett Ball, John Ball, Ben Berg, Tor Brown, Tyler Bryan, Aaron Burckhard, Carol E. Chaski, Kale Clauson, Kurt Cobain, David Daskal, Jeff Denton, Vincent Di Maio, Steven Ellison


Hodnocení: 7/10
Soaked in Bleach hodnocení na Kinobox.cz: 73.51 %
Právě dnes uplynulo 22 let od smrti zpěváka Kurta Cobaina, který byl v letech 1987 až 1994 leadrem punkrockové či grungeové Nirvany, než v roce 1994 předčasně zemřel. Jeho tělo bylo nalezeno 8. dubna 1994 a jeho smrt byla ihned bez váhání zařazena do kategorie sebevražda na následky předávkování heroinem "pojištěným" výstřelem z brokovnice, kterou si měl Cobain sám způsobit. Zatímco policie bez nejmenších pochybností měla o celé věci jasno a celý případ v podstatě na místě uzavřela, okolní svět čítaje v to početné Cobainovy fanoušky a média, ale i odborníci začali o této sebevraždě pochybovat. Nemohlo jít o vraždu?

Sarah Scott ve filmu  / Soaked in BleachPrávě na tento problém a na několik posledních dnů Cobainova života se zaměřil dokument Soaked in Bleach, který jako svůj režijní debut natočil Benjamin Statler, do té doby známý jako výkonný producent (například válečný Act of Valor). Soaked in Bleach, což je verš z písně Come As You Are z nejslavnějšího alba Nirvany Nevermind, je částečně dokumentem a částečně hranou rekonstrukcí. Statler tu pro co největší dojem autenticity používá audio nahrávky rozhovorů soukromého detektiva Toma Granta mezi ním a Courtney Love, vdovou po zesnulém zpěvákovi. Samotná Courtney v tomto filmu nevystupuje a ani se na vzniku filmu nijak nepodílela, na rozdíl od jí "posvěceného" konkurenčního dokumentu Cobain: Montage of Heck, který vznikl ve stejném roce jako Soaked in Bleach.

Soaked in Bleach se tedy odvíjí od vyšetřování Toma Granta, kterého v hraných pasážích představuje Daniel Roebuck, kterého si najala sama Courtney Love, představovaná zde herečkou Sarah Scott, aby jejího nezvěstného manžela vypátral. Grantovi se ale ani s pomocí jednoho z Cobainových přátel Dylana Carlsona (August Emerson) nepodaří pohřešovaného zpěváka, kterého tu v několika záběrech představoval Tyler Bryan, najít. Cobainův pobyt po útěku z odvykací kliniky v Los Angeles a návratu do Seattlu zůstal zahalen tajemstvím. Faktem zůstává pouze to, že jeho tělo náhodně našel ráno 8. dubna v takzvaném "Skleníku" elektrikář Gary Smith, který zde kontroloval bezpečnostní systém.

Tom Grant ve filmu  / Soaked in BleachSoaked in Bleach je poctivě odvedená práce a Statlera nelze vinit z toho, že by se snažil na smrti slavného zpěváka udělat jméno. Jeho pseudodokument je cenný hlavně tím, že nechává vypovídat řadu znalců a odborníků z odvětví lékařství a vědy, kteří pouze komentují a konstatují fakta, která vzbuzují pochybnosti o oficiální policejní verzi. Autor se nesnaží do svého filmu zasahovat, ve skutečnosti do něj jako režisér pochopitelně zasahoval, ale z jeho filmu není cítit bulvární snaha po senzaci, jako tomu bylo například v případě kontroverzního dokumentu Kurt & Courtney, který se vezl na vlně konspiračních teorií snažících se vzbudit senzaci.

Statler tu zvolil jiný přístup než Nick Broomfield. Zatímco Broomfield se vydal do tehdejšího Seattlu ještě relativně "začerstva" a snažil se vyslechnout celou řadu dosti pochybných individuí, jejichž výpovědi lze jen těžko ověřit, Statler se tu snažil být co nejobjektivnější v tom, že před kameru pozval kromě samotného Granta celou řadu účastníků tehdejšího vyšetřování i několik odborníků z oblasti medicíny. Právě jejich výpovědi jsou cennými zdroji informací, které i po více jak dvaceti letech dokazují, že tehdejší vyšetřování a uzavření případu bylo příliš rychlé a neprofesionální. 

Tyler Bryan ve filmu  / Soaked in BleachSoaked in Bleach Cobainovu smrt neobjasňuje. Nicméně předvádí fakta, která zpochybňují oficiální verzi Cobainovy smrti, která zůstane asi navždy zahalena mrakem nejasností. Zklamáni také budou ti, kteří by zde čekali nějaké písně od Nirvany. Nezazní zde žádná. Pro tento druh dokumentu by se sem ani nehodila. Je tu pouze několik archivních záběrů Cobaina z několika rozhovorů. Na dokumentu se nepodíleli ani dva přeživší členové Nirvany, Chris Novoselic a Dave Grohl. 

Cobainova smrt je tedy stále zahalena nejastnostmi stejně jako v případě úmrtí jiných slavných osobností, jako byli Elvis Presley nebo Marilyn Monroe. Cobainova osobnost a nejasné okolnosti jeho smrti budou možná provokovat i dále. V dokumentární podobě už byla prozkoumána několikrát. Na řadě už je jen hraná verze jeho osudů. Prozatimní snaha Courtney Love najít vhodného režiséra či představitele jejího zesnulého manžela se dosud minula účinkem (experimentální film Guse Van Santa Poslední dny, který byl Cobainovým životem jen volně inspirován, nelze za "regulerní" film o slavném zpěvákovi pokládat). 

P.S.: Soaked in Bleach nebylo zatím v Česku na DVD a BD nosičích oficiálně vydanné a zůstává tak zatím jen potenciální hozenou rukavicí pro případného distributora.

Originální trailer filmu Soaked in Bleach


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY