Zemřel kameraman a režisér Haskell Wexler

Vydáno: 27.12.2015 20:41 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Dnes se na internetu objevila zpráva, že zemřel ve věku 93 let legendární americký dokumentarista a kameraman Haskell Wexler. Jeho jméno je spojeno s érou Nového Hollywoodu, přelomu šedesátých a sedmdesátých lét.
Haskell Wexler se narodil v Chicagu v USA v roce 1922. Jako kameraman se do povědomí dostal poprvé v roce 1966, kdy dostal Oscara za černobílou kameru ke klasickému filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové? Mezi jeho nejčastější spolupracovníky patřili režiséři Norman Jewison a Hal Ashby.

David Carradine ve filmu Cesta ke slávě / Bound for GloryS Jewisonem natočil klasické kousky jako kriminální drama V žáru noci nebo romantické drama se Stevem McQueenem Případ Thomase Crowna. S Ashbym pak spolupracoval na dramatické Cestě ke slávě, za který Wexler dostal druhého Oscara, tentokrát za barevnou kameru. Spolu pak ještě natočili slavné protiválečné drama Návrat domů s Jane Fonda a Jonem Voightem.

Wexler mimo jiné spolupracoval i s režiséry Francisem Fordem Coppolou na filmu Rozhovor (v titulkách neuveden) a s Milošem Formanem na Přeletu nad kukaččím hnízdem. Wexler byl také dokumentarista. Mezi jeho nejznámější dokumentární snímky patří film z prostředí televize nazvaný Medium Cool

Podle zprávy z facebooku, kterou uveřejnil jeho syn Jeff, zemřel Wexler dnes ráno ve spánku ve svém domově v Santa Monice v Kalifornii. Bylo mu 93 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY