Kinopremiéry: Marťan s Davidem letí do Wilsonova

Vydáno: 01.10.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První říjnový den je v tuzemských kinech ve znamení očekávaného sci-fi Marťan Ridleyho Scotta. V přímém souboji se s ním utkají pouze dva domácí počiny, bizarní a nevyzpytatelný Wilsonov a David určený náročnějšímu publiku.
Marťan (The Martian) (CinemArt)

Český plakát filmu Marťan / The MartianDlouho očekávané akční sci-fi je adaptací nenápadného literárního bestselleru Andyho Weira, který ohromil čtenáře po celém světě. Natěšenost fandů žánru je o to větší, když na režisérský post usedl vzývaný Ridley Scott, pro něhož by po slabším období mohlo jít o malý návrat. Podle prvních ohlasů (včetně naší recenze) to tak i vypadá, takže bychom měli mít co dělat s v rámci možností výborným blockbusterem, v němž si každý něco najde. Doplnit se sluší to, že v hlavní roli se objeví Matt Damon, jemuž dělají společnost Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Sean Bean nebo Chiwetel Ejiofor.

Synopse: Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Mark ale přežije a rázem se ocitá sám na velké planetě a k dispozici má pouze omezené zásoby a musí tedy vymyslet způsob jak přežít a jak upozornit Zemi, že je v pořádku. Když se mu to podaří, začne NASA vymýšlet, jak ho dostane zpátky.

Zajímavost: Film se natáčel ve Wadi Rum v Jordánsku, kde je červeně zabarvená poušť.

Oficiální český trailer filmu Marťan / The Martian
Wilsonov (Falcon)

Český plakát filmu  / WilsonovVelmi bizarní tuzemský počin se snaží jít ve stopách kdysi tolik oblíbených (a zároveň kvalitních) detektivních parodií, nicméně jeho plakáty i trailery dvakrát lákavé nejsou. Režisérem je ovšem schopný Tomáš Mašín, jehož jméno vzbuzuje trochu naděje, že by vše nemuselo dopadnout úplně zle. V hlavních rolích se objeví všudypřítomný Vojtěch Dyk, Jiří Macháček a Táňa Pauhofová, na které diváci slyší, takže o hit by mělo být postaráno. První ohlasy jsou ale naprosto zdrcující a bude zajímavé sledovat, jak si nevyzpytatelný snímek povede u běžného publika.

Synopse: Po skončení první světové války si v jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl (Richard Stanke) snít svůj velký sen v podobě přejmenování městečka na Wilsonov. Problémem je, že tu řádí zákeřný vrah, jehož oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Jelikož místní policie tápe, požádá primátor o pomoc za oceánem. A sám prezident USA Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI, Aarona Fooda (Jiří Macháček), muže v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. K rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Ten doufá, že případem odstartuje svou kariéru.

Zajímavost: V letech 1918 - 1919 se Bratislava skutečně chvíli jmenovala Wilsonovo město.

Originální trailer filmu Wilsonov
David (Sugar Division)

Plakát filmu  / DavidS minimální propagací vstupuje do kin celovečerní režijní a scenáristický debut Jana Těšitele, který sice nabízí zajímavé téma, těžko ale říct, jak ho mladý tvůrce využije. Vzhledem k tomu, že v obsazení se neobjevuje nikdo známý, je jasné, že autor neútočí na zásadní komerční výdělky, ale spíše na zamyšlení a jakousi psychologickou sondu do duše postiženého člověka. Jak se mu to povedlo naplnit, nelze ani naznačit, neboť dostupných komentářů je minimum a nedá se moc očekávat, že by se to po premiéře změnilo.

Synopse: David (Patrik Holubář) je dvacetiletý mladík s mentálním handicapem zvyklý na jednotvárný život v dusivém ovzduší své rodiny. S přibývajícím věkem si stále palčivěji uvědomuje své postižení i nenaplněnost života, který žije. Rozhodne se proto zavedené jistoty opustit a vydat se na cestu do Prahy. Tam na něj ale číhá hodně lákadel a zároveň nebezpečí, jimž bude jen velmi těžko odolávat.

Originální trailer filmu David


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY