Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 1. 2017 - 19. 1. 2017

TV tipy: Harper a Eichmann bloudí v rudém labyrintu a hledají maltézského sokola

Vydáno: 13.01.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v polovině ledna se v televizi nedají čekat žádné atraktivní premiéry, což je ale tentokráte vynahrazeno zařazením některých klasik, které se vysílají jen velmi zřídka. Mezi nimi vynikají krimi Harper a noir Maltézský sokol.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Harper (Harper) (pátek 13. 1., Prima Max, 20.15 - 22.40 / sobota 14. 1., 15.30 - 17.55)

Plakát filmu Harper / HarperU nás ne tak známé kriminální drama potěší především milovníky drsných filmů ze staré školy. Režírující Jack Smight v něm měl tu výhodu, že dostal k ruce románovou předlohu Rosse MacDonalda a tudíž se mohl spolehnout na napínavý a zamotaný příběh, v němž až do poslední chvíle není jasné, kdo je pachatelem. Pomohl si i velmi slušnou atmosférou, přesnou hudbou, která ji prohlubuje a zdařilou kamerou Conrada L. Halla. Selhal ale v tempu, které je zbytečně pomalé a celý film tak působí utahaně a líně. V hlavní roli exceluje a hláškuje Paul Newman, jehož doplňují třeba Lauren Bacall, Julie Harris nebo Arthur Hill. Něco (nejen) pro tvrdé chlapy.

Zajímavost: Knižní předloha česky vyšla pod názvem Pohyblivý terč.

Originální trailer filmu Harper / Harper
Rudý labyrint (Red Corner) (pátek 13. 1., Prima, 21.35 - 00.05 / sobota 14. 1., Prima Max, 22.00 - 00.25)

Plakát filmu Rudý labyrint / Red CornerV dnešní době všudypřítomných čínských investic si neuškodí připomenout pozapomenuté drama, v němž americký právník bojuje proti totalitní soudní mašinérii. Režírující Jon Avnet se v něm soustředil spíše na celek jako takový a alarmující poselství než na jednotlivé scény, z čehož rezultuje to, že výsledku chybí zapamatovatelnější a emotivně silnější moment a dusnější atmosféra. Body tak sbírá atraktivním námětem, exotickým prostředím a velmi slušnou hudbou Thomase Newmana. V titulní roli se objeví proti typu obsazený a poněkud nevýrazný Richard Gere, jehož kolegy jsou například Bai Ling, Bradley Whitford nebo Byron Mann. Nenáročná žánrová jednohubka.

Zajímavost: Některé záběry byly skutečně pořízeny v Číně, dělo se tak ale bez vědomí místní vlády.

Oficiální trailer filmu Rudý labyrint / Red Corner
Maltézský sokol (The Maltese Falcon) (pátek 13. 1., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Maltézský sokol / The Maltese FalconMysteriózní krimi z počátku čtyřicátých let patří k absolutním klasikám filmu noir a příliš nezestárlo. Tehdy debutující režisér a o něco zkušenější scenárista John Huston v něm překvapivě vsadil na hodně komorní, avšak hutnou a potřebně temnou atmosféru a místy připomíná divadlo, protože drtivá většina filmu je založena na dialozích a odehrává se na malém prostoru. Příběh je natolik zajímavý, atraktivní a perfektně vystavený, že scénář se stejně jako celý snímek dočkal nominace na Oscara. V hlavní roli exceluje Humphrey Bogart, který zastínil všechny ostatní, mezi kterými figurují třeba na Oscara nominovaný Sydney Greenstreet, Mary Astor nebo Gladys George. K dokonalosti výsledku chybí snad jen lepší a výraznější femme fatale a působivější finále. Výborný zážitek může zkazit jedině český dabing.

Zajímavost: Greenstreet vážil v době natáčení přes sto padesát kilogramů a pro jeho roli musely být připraveny speciální kostýmy.

Originální trailer filmu Maltézský sokol / The Maltese Falcon
Hlava rodiny (Father of the Bride) (sobota 14. 1., Nova, 12.30 - 14.30 / neděle 15. 1., Nova Cinema, 09.15 - 11.10 / úterý 17. 1., 11.30 - 13.25)

Plakát filmu Hlava rodiny / Father of the BrideRodinná komedie z počátku devadesátých let je překvapivě vydařenou podívanou, která neurazí. Režírující Charles Shyer v ní toho moc neřešil a snažil se spoléhat na "humor ze života", který se vyhýbá vulgárnostem a laciným pointám. Podařilo se mu nasadit a udržet svižné tempo, v němž není moc prostoru na nudu, dále pak také pohodovou a odlehčenou atmosféru a odpovídající hudební doprovod Alana Silvestriho. Hlavním trumfem se nicméně stalo obsazení, v němž exceluje ústřední trojice v podání Steva Martina, Diane Keaton a Martina Shorta, kterým dělají společnost ještě třeba Kieran Culkin, Kimberly Williams nebo George Newbern. Ideální nenáročná oddechovka na víkendové odpoledne.

Zajímavost: Snímek je remakem v originále stejnojmenného filmu z roku 1950.

Originální trailer filmu Hlava rodiny / Father of the Bride
Omar (Omar) (sobota 14. 1., ČT art, 21.50 - 23.30)

Český plakát filmu Omar / OmarNa Oscara za nejlepší cizojazyčný film nominované palestinské drama nepřekvapí příběhem, který je spíše předvídatelný, jeho trumfy jsou ale jinde. Režisér a scenárista Hany Abu-Assad v něm spolehl především na syrovou a drsnou atmosféru a realistické zachycení každodenního života obyčejných lidí na pozadí palestinsko-izraelského konfliktu, čímž dosáhl autentického zážitku, který na diváka rozhodně zapůsobí. V tom mu pochopitelně pomáhá i obsazení, které je plné u nás neznámých tváří. Vysloveně pak potěší samotný závěr, který je relativně šokující, a především dost silný a staví film do trochu jiné roviny. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Jde o vůbec první palestinský film, který plně financovali sami Palestinci.

Oficiální trailer filmu Omar / Omar
Temná zákoutí (The Yards) (neděle 15. 1., Prima, 00.25 - 02.10)

Plakát filmu Temná zákoutí / The YardsU nás málo známé a jen průměrně hodnocené kriminální drama se na zahraničních databázích těší větší popularitě a také solidním ohlasům. Režisér a spoluscenárista James Gray v něm spíš než na akci spoléhal na příběh a psychologické vykreslení postav, což se mu podařilo tak napůl a výsledek tak má několik hluchých míst a neprospívá mu ani pomalé tempo. Na druhou stranu tu nechybí atraktivní zápletka, slušná atmosféra a rutinní, ale příjemná hudba Howarda Shorea. Nad průměrem ovšem snímek jednoznačně udržuje excelentní obsazení, v němž se představí Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Ellen Burstyn nebo Faye Dunaway. Zajímavá a lehce nedoceněná jednohubka.

Zajímavost: Snímek je založen na skutečném korupčním skandálu, který se odehrál v polovině osmdesátých let a jeho aktérem byl i režisérův otec.

Oficiální trailer filmu Temná zákoutí / The Yards
Adolf Eichmann (Eichmann) (pondělí 16. 1., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Adolf Eichmann / EichmannBritsko-maďarské drama nejvíc doplácí na dějovou roztříštěnost a to, že neví, čím chce vlastně být. Režírující Robert Young totiž na jedné straně nabízí ničím objevný a převratný, stále ale působivý příběh bývalého nacistického pohlavára, který byl v Izraeli popraven, a jenž se opírá o silné dialogy, hutnější atmosféru a pochopitelně i syrové popisy válečných zločinů, navíc vše vypráví takřka dokumentárně, čímž ještě umocňuje celkový dopad. Na tu druhou ovšem přichází s ne až tak zajímavými a chvílemi nudnými osudy izraelského vyšetřovatele, které vlastně nikam nevedou a nemají žádnou pointu. Rozpačitý dojem trochu urovnává obsazení, v němž vyniká titulní Thomas Kretschmann, kterému sekundují třeba Franka Potente, Stephen Fry nebo Troy Garity. Lehce promarněný potenciál.

Zajímavost: Film částečně vychází z knihy Eichmann's Interrogated vydané roku 1983.

Oficiální trailer filmu Adolf Eichmann / Eichmann
Bitva o Passchendaele (Passchendaele) (pondělí 16. 1., Prima Max, 22.00 - 00.25 / středa 18. 1., 00.05 - 07.45)

Plakát filmu Bitva o Passchendaele / PasschendaeleV našich končinách prakticky neznámé kanadské historické drama se vysílá jen zřídka, což může být dáno tím, že není úplně typickou žánrovkou. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Paul Gross v něm totiž sice ohromí velkolepými válečnými scénami, jenže ty jsou v celém filmu jen dvě. Zbytek naštěstí nepřehnané stopáže je standardní, nicméně slušnou romancí, které zásadně chybí větší režijní invence a scéna, která by ji odlišovala od jí podobných. Dostavuje se tedy pocit, že všechno už bylo viděno jinde a mnohdy i lépe zpracováno, což je u podobného tématu škoda. V dalších rolích dostali důvěru mimo jiné Caroline Dhavernas, Joe Dinicol nebo Michael Greyeyes. Tip pro ty, kteří vyhledávají těžko sehnatelné a trochu jiné žánrovky.

Zajímavost: Snímek byl inspirován vztahem jeho autora s dědečkem z matčiny strany.

Originální trailer filmu Bitva o Passchendaele / Passchendaele
Kasandřin sen (Cassandra's Dream) (úterý 17. 1., ČT art, 21.05 - 22.50)

Plakát filmu Kasandřin sen / Cassandra's DreamDeset let starý britsko-americký krimithriller z dílny režiséra a scenáristy Woodyho Allena patří do jeho slabšího období, což je trochu znát. Na autora tehdy ještě trochu nezvyklá vážná zápletka postrádá jeho typický humor a spoléhá se spíše na cynismus a bohužel i přespřílišné moralizování. Celkový příběh je vymyšlen relativně dobře a autor chytře před divákem plno věcí neodkrývá a nechává ho je domyslet, celkově ale nepůsobí tak osudově, jak by asi měl, ale spíš chtěně a vykalkulovaně. K největším kladům mimo standardně dobré a vesměs promyšlené režie patří přesná hudba Philipa Glasse, která snímek povyšuje nad potenciální divadelní formu, k níž má hodně blízko a také obsazení, jemuž vládne dvojice Ewan McGregor a Colin Farrell, vedle nichž se ale neztratí ani Tom Wilkinson, Hayley Atwell nebo Sally Hawkins. Něco od žijícího klasika.

Zajímavost: Za celou Allenovu kariéru je tento film prvním, v němž nehraje žádný Američan.

Oficiální trailer filmu Kasandřin sen / Cassandra's Dream
Tom a Viv (Tom & Viv) (čtvrtek 19. 1., ČT art, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Tom a Viv / Tom & VivBritsko-americké drama u nás skoro nikdo nezná, což je pravděpodobně dáno tím, že ani básník T.S. Eliot, o jehož jedné životní etapě vypráví, není v našich končinách moc populární. Režírující Brian Gilbert se s náročnějším tématem partnerského soužití poznamenaného psychickou chorobou vyrovnal se ctí, ačkoliv je škoda, že zůstal decentní a nepopustil emoce, které tu citelně chybí. Na druhou stranu se mu ale povedlo zůstat neutrální a nestranit jedné postavě, takže si divák může názor udělat sám. Pozitivem je i to, že se při vyprávění poměrně věrně držel historie a nepřekrucoval fakta. Jeho největším trumfem zůstalo obsazení, jehož hlavní tváří je Willem Dafoe, nominace na Oscara se však dočkaly jeho kolegyně Miranda Richardson a Rosemary Harris. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: Richardson byla za roli psychicky nemocné umělcovy manželky nominována i na Zlatý globus.

Originální trailer filmu Tom a Viv / Tom & Viv
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mizerové: Na život a na smrt 8/10
Recenze: Will Smith a Martin Lawrence jsou Mizerové: Na život a na smrt Čtvrtí Mizerové se vrací do kin po čtyřech letech od minulého dílu, opět bez režijní účasti Michaela Baye, ale znovu s producentem Jerrym Bruckheimerem a hvězdnou dvojicí Will Smith a Martin Lawrence. čtěte zde
Vydáno: 08.06.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Láska na zakázku 1/10
Recenze: Romantická komedie Láska na zakázku je jen věšák na produkty od sponzorů Režisérka a scenáristka Eva Toulová obsadila do svého dalšího filmu sama sebe do hlavní role reklamní specialistky, která si při řešení problémů s klienty padne do oka s hypnoterapeutem. čtěte zde
Vydáno: 07.06.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 7. 6. 2024 - 13. 6.2024
TV tipy: Zámek na předměstí vyvolává úsměv Léto se nezadržitelně blíží, což znamená, že v televizích se šetří premiérami a začíná se více než kdy jindy spoléhat na osvědčenou tradici. Tento týden tak nabídka není nijak bohatá a dominuje jí uvedení nedávného... čtěte zde
Vydáno: 07.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 23. týden
Kinopremiéry: Mizerové jsou strážci Putinova hřiště První porci červnových premiér dominují čtvrtí Mizerové, kteří to mají poměrně jednoduché, protože srovnatelnou konkurenci nemají. Milovníci hororů se pak mohou přesvědčit, zda Ishana Shyamalan kráčí ve stopách svého otce.... čtěte zde
Vydáno: 05.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 22. týden
Top 20 ČR: Garfield si drží vedení Ve vedení domácího žebříčku návštěvnosti se udržel Garfield ve filmu, zatímco nová premiéra pro celou rodinu v podobě filmu Imaginární přátelé se musí spokojit s druhým místem. čtěte zde
Vydáno: 04.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Yorgos Lanthimos nabízí Milé laskavosti (31.05.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Modelář Batman nikdy neodvrací zrak a prožívá milostnou aféru (31.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelná Alice už tu nebydlí a podstupuje expedici do džungle (24.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů (10.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Louis Gossett Jr. (30.03.2024 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   23/2024

Mizerové: Na život a na smrt
8/10

Čtvrtí Mizerové se vrací do kin po čtyřech letech od minulého dílu, opět bez režijní účasti Michaela Baye, ale znovu s producentem Jerrym Bruckheimerem a hvězdnou dvojicí Will Smith a Martin Lawrence.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe